Avto
48 ogledov

Za rumeno barvo govorijo številne raziskave

Policija
1/6
Policija
Policija še ne ve, koliko specializiranih vozil bo v prihodnje opremila z odsevnimi rumenimi nalepkami.

Na policiji so nam pojasnili, da so se pri sprejemanju odločitve v prid dodatne rumene barve na modro-belih policijskih vozilih odločali tudi na podlagi številnih tujih raziskav.

Z njimi so so se ukvarjali  posamezniki na različnih fakultetah in strokovnih šolah. Evropske države že dlje zaradi večje vidnosti in varnosti policistov v opremo policijskih vozil uvajajo svetlejše barve (rumena, rdeča) .


Točnega podatka, katere so vse te države, nimajo, omenjajo pa Veliko Britanijo, Severno  Irsko, Nizozemsko, Švedsko, Švico, Belgijo, najbolj svež primer pa je nemška policija, ki je barve policijskih vozil zamenjala iz zelene v modro z dodanimi rumenimi odsevnimi trakovi na bočni in zadnji strani vozila.

Rumena kot dodatek belo-modri kombinaciji

Policija prav tako še nima določenega terminskega plana, kdaj bo uvedla novosti. Uredba jim tudi dopušča, da bodo vozila poleg nove belo-modro-rumene barve še vedno tudi belo-modre barve.

Predvsem se predvideva dodatna rumena barva na specialnih patruljnih vozilih (osebni avtomobili, terenska vozila, kombinirana vozila in motorna kolesa). Predvideno je da se modri barvi dodajo rumene črte na izpostavljenih delih vozil, ki so najbolj vidni ter tako posredno najbolj pripomorejo k večji vidnosti in varnosti policistov in tudi preostalih udeležencev v cestnem prometu. Policija poudarja, da je treba to storiti zaradi narave nalog policije tako na področju cestnega prometa kot tudi drugih nalog, policisti so z varnostnega vidika namreč zelo izpostavljena kategorija udeležencev cestnega prometa (nujna vožnja, zavarovanja kraja prometne nesreče, nadzor prometa in podobno).

Če bodo v bodoče nakupovali vozila, opremljena s sistemom Provida, ki bodo opremljena z belo-modro barvo, jih bodo opremili tudi z odsevnimi trakovi, drugače pa ne. V tujini imajo, tako kot pri nas, takšna vozila v povsem nevtralnih barvah ali pa opremljena s policijskimi barvami.

Ni pa za pričakovati, da bodo z rumenimi nalepkami polepili tudi neoznačena vozila, ki na slovenskih avtocestah lovijo prehitre voznike.

Komentarjev 4