Avto
9 ogledov

Za tristo evrov v svet sanj

Ženevski avtomobilski salon je tudi letos prava paša za oči. Eden od razstavnih
1/29
Žurnal24 main
Ženevski avtomobilski salon je odprt in spet je nekaj posebnega. Na skoraj 80 tisoč kvadratnih metrih razstava prinaša več kot sto najpomembnejših novosti v tekočem letu.
 

Nasveti:

Najboljša pot:
Ljubljana–Fernetiči–Milano–
predor Mount Blanc–Ženeva

Cena za prevoz z avtomobilom:
Cestnina in gorivo v eno smer 130–150 evrov

Kaj velja obiskati na poti: Gardsko jezero, dolina Aoste, Ženevsko jezero, katero od smučišč (Chamonix, Courmayeur ...)

Cena prenočišč v Franciji (približno 40–50 km iz Ženeve):
40 evrov za dvoposteljno sobo

Cena s turistično agencijo (en dan, posebno letalo, vse vključeno): 335 evrov

Cena vstopnice:
otroci do 16. leta in upokojenci 5 evrov, drugi 9 evrov

Uradni jezik:
francoski, nemški, italijanski

Pa začnimo od začetka. Ker Slovenija nima svojega avtomobilskega sejma in ker so Slovenci tradicionalno tesno vezani na štirikolesne zapeljivce, je Ženeva, čeprav bodo že marca naši južni sosedje Hrvatje oziroma Zagreb gostil razstavo jeklenih zapeljivcev, najlepša in najbližja priložnost, da si na enem mestu ogledamo vse, kar nudi avtomobilska industrija.

Kako na pot?
Ženeva je iz Ljubljane oddaljena dobrih 800 kilometrov oziroma preračunano okoli osem ur vožnje z avtomobilom s krajšimi postanki. Lahko bi rekli, da glede na razne procedure s čakanjem in vkrcavanjem na letalo ne dosti več kot po zraku. Priporočamo, da vas gre na pot več skupaj, s tem bo vožnja zabavnejša, cenejša in varnejša. Kljub vsemu italijanske cestnine in predori (vožnja skozi predor Mount Blanc stane 32 evrov) niso niti najmanj poceni. Pot z vključeno ceno goriva in cestninami vas bo v eno smer stala okoli 90 evrov. Najboljša pot vodi iz Ljubljane prek Fernetičev, Benetk, Milana (če ste avanturisti lahko obiščete Gardsko jezero), skozi prekrasno dolino Aoste, dokler ne prispete do enajst kilometrov dolgega predora Mount Blanc, kjer prestopite na francosko stran.

Če želite čim manj obremeniti denarnico, potem nikar ne iščite prenočišč v Ženevi. Poceni hoteli so v Franciji, nekaj deset kilometrov stran od drugega največjega švicarskega mesta. Še opozorilo – ko zapeljete na švicarsko stran, za poti po avtocestah, ki vodijo v Ženevo, potrebujete vinjeto. Dvoposteljna soba za eno noč v Franciji stane od 40 evrov naprej, vendar je dobro, da si prenočišče uredite že pred prihodom. Med novinarskimi dnevi na avtosalonu ni bilo proste sobe v krogu sto kilometrov okoli Ženeve. Mimogrede, obisk avtosalona morate združiti z ogledom Ženevskega jezera in obiskom trgovinic, kjer prodajajo znamenite švicarske sire in slastne čokolade.



 
 

Ženevski avtomobilski salon je priložnost, da se odmaknemo od sveta popustov in da se pokažejo sofisticiranost, imidž in lepota samega avtomobila.

Alenka Nedelko, Peugeot Slovenija

 
Obratovalni čas in cena vstopnic
Končni cilj je razstavišče Palexpo na obrobju Ženeve, kjer je za tiste z avtomobili v garažnih hišah na voljo dovolj parkirnega prostora. Med tednom je avtosalon odprt od 10. do 20. ure, med vikendi pa od 9. do 19. ure. Časa je več kot dovolj, da si ogledate in sedete za volan najbolj zanimivih razstavnih primerkov. Otroci do 16. leta starosti in upokojenci morajo za dnevno vstopnico odšteti 5 evrov, drugi 9. Skupine obiskovalcev imajo dodatne popuste.

Vstop v štirikolesni svet sanj
In kaj vas čaka ob vstopu na avtomobilski salon? V dveh glavnih velikih halah paša za oči in vsi najpomembnejši svetovni avtomobilski igralci. Ženeva tudi letos prinaša nekatere najvažnejše letošnje štirikolesne novosti in nove trende. Švicarski avtomobilski salon je za razliko od drugih evropskih avtomobilskih sejmov naklonjen konceptom, tako tehnološkim kot oblikovalskim.



 
 

V Ženevi je veliko novosti, konkurenca med znamkami je velika v vseh segmentih. Boj med letom bo velik.

Sadko Mezgec, Citroën Slovenija

 
Tokrat ne bomo govorili o klasičnih novostih, o katerih smo in še bomo pisali. Svoje modele imajo razstavljene domala vse italijanske oblikovalske hiše, ki so se jim pridružili še nemški in britanski strokovnjaki tuninga in predelav. Najbolj zanimiv in oblegan avtomobil med posebneži je vseeno domači Rinspeedov sQuba. Gre za prvi avtomobil, pripravljen za podvodno plovbo. Zanimiva so še bogato zastopana športna vozila.

Novosti je polno: od miniaturnih twinga sport in abartha 500 do peugeota 308 GT in vse do avtomobilov sanj, kot so raznorazni spykerji, koenigseggi, lamborghiniji in ferrariji, da malih ekskluzivnih podjetij sploh ne omenjamo. Posebej bi omenili plemenito novost rolls royce phantom coupe, ki ponuja pet metrov čistega razkošja, in to po ceni pol milijona evrov in indijsko atrakcijo, najcenejši avtomobil na svetu nano, ki prihaja iz Tate. Ljubitelji narave in čistega okolja bodo prav tako prišli na svoj račun, saj je tudi letos ekologija "zelena" nit avtosalona. Oblika je stvar okusa, a si jih vseeno velja pobližje ogledati. Tako kot tudi mične hostese, ki poleg tega, da zapeljujejo z nasmehi, vedo povedati marsikaj o avtomobilu, ki ga predstavljajo.

Za konec povejmo, da se je v Ženevo vsakič lepo vračati. Če ste za izlet pripravljeni odšteti okoli tristo evrov, potem se le odpravite na pot. Časa imate do 16. marca.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.