Avto
520 ogledov

Zakaj avto pri vožnji vzvratno daje drugačen zvok, kot pri vožnji naprej?

Ročni menjalnik BMW
Za vzvratno vožnjo se uporablja drugačna vrsta zobnikov v primerjavi z ostalimi prestavami ročnega menjalnika, zato je tudi zvok, ki ga oddaja drugačen.

Ali ste se kdaj vprašali, zakaj vaš avtomobil ob vzvratni vožnji oddaja karakterističnen "zavijajoč" zvok, ki ga pri vožnji naprej ne slišimo?

Odgovor je zelo enostaven – razlika je samo v ozobljenju. Za vzvratne prestave se pri ročnih menjalnikih uporabljajo drugačni zobniki. 

Zobje na zobnikih so za vse prestave naprej postavljeni poševno. To pa zato, da je delovanje tišje. Za vzvratno prestavo pa so zobniki ravni. Zato je bolj glasen. Prednost pri zobnikih pri vratni vožnji je, da ne potrebujemo osnega uležavanja zobnikov oziroma njegove osi. Pri tem ni osnih sil, so samo radialne. Izvedba je cenejša, tako ali tako pa se vzvratno ne peljemo tako daleč, da bi bilo lahko zaradi tega karkoli narobe. 

Pri samodejnem menjalniku je drugače. Tam tovrstnega zvoka pri vzvratni vožnji ne slišimo. Vse to pa se seveda pozna pri višji ceni samodejnega menjalnika v primerjavi z ročnim. 

 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.