Avto
5333 ogledov

Zakaj je originalna pnevmatika na določenih avtih boljša

BMW M3 Competition Saša Despot
Proizvajalci avtov za določene modele namenjajo posebne pnevmatike. Pri Michelinu so pojasnili, zakaj.

Pnevmatike imajo ogromno vlogo pri varnosti avta in njegovih zmogljivostih v zavojih ter zaviranju. Pri serijskih športnih avtih, kjer so za lastnike pomembne desetinke ali celo stotinke, to še posebej pride do izraza.

Nakup pnevmatik, ki so edine priporočene s strani proizvajalca avta, pa je seveda tudi precej dražje.

Pri Michelinu so v sodelovanju z BMW po dveh letih in pol razvoja pripravili prav posebno različico svojega športnega modela michelin pilot sport 4S*. Zvezdica v imenu nakazuje, da gre za s strani BMW potrjeno pnevmatiko, pri kateri avto deluje bolje, kot bi na navadni michelin pilot sport 4s gumi. 

Za M3 so pri francoski znamki med razvojem pripravili kar 30 različic, ki so jih pri BMW nato s prototipi nove generacije G30 M3 testirali na kar petih različnih dirkališčih, seveda tudi Nürburgringu. 

Na koncu izbrana različica pnevmatike se od klasične razlikuje po delno drugačni zmesi in konstrukcijskih karakteristikah vključno z obliko dezena. Z njimi so dosegli, da avto tudi pri najhujših obremenitvah v ovinkih na asfalt prenaša velikansko moč in navor bolj enakomerno in s tem stabilno.

Pri Tire Reviews so bili povabljeni na primerjalni test v živo, na katerem so ugotovili, da je klasična pilot sport 4S sicer odlična športna pnevmatika, a je bil vanjo obuti M3 v primerjavi s 4S* nekoliko bolj podkrmarjen. V povprečju je bil na suhi stezi avto na originalnih pnevmatikah za dve sekundi hitrejši. Na mokri stezi pa je bila "neoriginalna" pnevmatika vseeno nekoliko hitrejša. Razlog je prav v tem, da je bila zasnovana kot bolj vsestranska.

Michelin pilot sport 4S* je trenutno na voljo le v dimenzijah 275/35 R19 in 285/30 R20, torej za sprednjo in zadnjo os novega BMW M3.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.