Avto
213 ogledov

Zaradi CLA mercedes kupujejo tudi mlajši Slovenci in Slovenke

Mercedes-Benz CLA
1/14
Žurnal24 main
Mercedesu je pohod na svetovni vrh po prodaji premium vozil uspel tudi zahvaljujoč novi strategiji pri malih vozilih, katere del sta modela CLA in CLA shooting brake. To sta modela, ki sta tudi v Sloveniji pripomogla k Mercedesovemu cilju, da bi vozila z zvezdo v nosu kupovali tudi vozniki mlajši od 50 let in tudi ženkse. Zdaj sta v prodajnih salonih že posodobljeni različici, ki smo ju na kratko zapeljali po Ljubljani.

Mercedes-Benz je sploh prvič v zgodovini po polovici leta dosegel milijon prodanih vozil na svetu. Trenutno v svoji paleti vozil ponujajo že 32 modelov.. To jih uvršča na prvo mesto med premium znamkami, pred BMW in Audi.

Cilj vodstva v Stuttgartu je, da bi bili prvi po prodaji v vseh segmentih in v vseh državah. V Sloveniji prodaja Mercedesov raste, tudi taradi cenovno dostopnejših vozil, kot so razred B in razred A, ter njegovi derivati, mali križanec GLA, pa kupejevski CLA in shooting brake CLA, ki je uporabnejša mešanica med kupejem in karavanom.

Šminka in nove tehnologije

Kupejevski CLA je na trgu od aprila leta 2013 naprej, medtem, ko je shooting brake na ceste zavil šele lani. Pri Mercedesu so se odločili, da oba modela prenovijo hkrati. Po pričakovanjih, tako kot pri A in B razredu, spremembe niso zajetne. Dizajnersko so minimalno spremenjeni blatniki, dobila sta diamantno prednjo zračno režo, nova aluminijasta platišča, nove barve karoserije in modernejšo notranjost z novimi materiali in naprednejšim 8-palčnim zaslonom na dotik.

Mercedes-Benz CLA | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Izpostaviti je treba sistem Active Brake Assist za samodejno zaviranje, Hands Free Access sistem za odpiranje vrat prtljažnika (CLA shooting brake), Apple CarPlay in Android Auto, opcijsko bodo na voljo dinamični LED prednji žarometi.

CLA 180 d BlueEfficiency pije kot kamela

Najbolj ekonomični model v ponudbi, mercedes CLA 180 d BlueEfficiency z 80 kilovatov moči (109 KM) in 260 Nm navora, po tovarniških podatkih v povprečju porabi 3,5 l/100 km, v zrak pa emitira 89 grama CO2 na prevoženi kilometer.

Na drugi strani smo se na kratko zapeljali tudi z najzmogljivejšim mercedes-AMG CLA 45 z 2,0-litrskim turbobencinskim motorjem z 280 kilovatov moči (381 KM) in 475 Nm navora z mesta do 100 km/h pospeši v 4,2 sekunde, najvišja hitrost je elektronsko omejena na 250 km/h. Tudi v Sloveniji zanj obstajajo kupci so rekli pri uvozniku za znamko, pa čeprav je cena zanj 56.110 evrov.

Mercedes-AMG CLA 45 ima 18-palčna platišča (opcijsko palec večja), športno nastavljivo podvozje, športen aero body kit, zmogljivejše zavore, športni izpušni istem in športno notranjost, z športnimi sedeži in volanom.

Mercedes-Benz CLA | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Od 27.650 evrov dalje

Cene ostajajo enake kot pred prenovo. Najcenejši CLA 180 z 1,6-litrskim turbo bencinskim motorjem z 90 kilovatov moči (122 KM) in šeststopenjskim ročnim menjalnikom stane 27.650 evrov, cene na dizelski stani se pri modelu CLA 180d z 1,6-litrskim turbodizlom in 90 kilovatov moči (109) KM in šeststopenjsim ročnim menjalnikom začnejo pri 29.900 evrih. CLA shooting brake je dražji za 610 evrov.

Pri uvozniku menijo, da bi lahko na leto prodali 100 modelov CLA in CLA hooting brake skupaj, kar predstavlja skoraj desetino prodaje vseh derivatov razreda A in različice razreda B.