Avto
19736 ogledov

Zaradi Tesle dramatično znižali cene bencinskih vozil

Tesla na Kitajskem Epa
Cenovna vojna, ki jo je na Kitajskem sprožil Tesla Elona Muska, se je razširila izven električnih segmenta avtomobilov na vozila na bencinski pogon.

Citroën, Peugeot Mercedes-Benz Group AG in Chevrolet General Motors Co želijo zaščititi tržni delež na največjem avtomobilskem trgu na svetu.

MG Aiways U5 Opozorilo Avto Opozorilo, da bodo kitajski avtomobili prehiteli evropske

Vladne subvencije v provinci Hubei v osrednji Kitajski so skupaj s popusti družbe Dongfeng Motor Group Co, ki jo podpira država, pripomogle k znižanju cen nekaterih avtomobilov, kot je citroën C6 za več kot 40 %. Na vozilo velja popust v višini nekaj manj kot 13 tisoč evrov. Promocija bo trajala do konca meseca. Chevrolet je za model blazer cene znižal za dobro četrtino (skoraj 10.000 evrov popusta), veliki popusti so tudi za modela equinox in monza.

Aiways U6 Avto Kitajski aiways U6 kmalu pri nas: Oblika in cena med aduti

Kitajski Wey na avtosalonu IAA v Münchnu | Avtor: Epa Epa

Provinca Jilin na severovzhodu Kitajske ta mesec ponuja 150 milijonov juanov subvencij za ljudi, ki kupujejo avtomobile proizvajalca FAW Group Co. Popusti na posamezne avtomobile segajo do 37.000 juanov (5.000 evrov). Potem, ko je Kitajska decembra odpravila kovidno politiko "Covid Zero", prodaja avtomobilov okreva počasneje od pričakovanj. Povpraševanje po električnih vozilih narašča, spodbudilo jo je novo znižanje cen s strani Tesle in BYD Co.

nio ET7 Avto Kitajski Nio končno razkril cene svojih avtomobilov v Evropi

Padec prodaje vozil z bencinskim motorjem

Zato pa gre slabše vozilom z bencinskimi motorji. Prodaja vozil z motorjem z notranjim zgorevanjem se je glede na državno združenje osebnih vozil je leta 2022 padla za 13 %, medtem ko se je prodaja električnih vozil na baterije povečala za 74 %, priključnih hibridov pa za 161 %.

BYD Avto Prihaja kitajski zmaj

Ron Zheng, partner v svetovalnem podjetju Roland Berger s sedežem v Šanghaju, je dejal, da je poteza vlade Hubeija očitno namenjena spodbujanju prodaje avtomobilov, saj so potrošniki še vedno previdni pri porabi denarja. Dodaja, da so znižali predvsem cene modelov, pri katerih morajo nujno razprodati zaloge.

"Dramatično znižanje cen bo imelo velik vpliv na preostalo vrednost rabljenih avtomobilov, pa tudi na zvestobo blagovni znamki, in rekel bi, da je ta poteza morda nekoliko kratkovidna," je dejal Zheng.
 

Komentarjev 2
  • rd2dmk2 09:16 11.marec 2023.

    in kdo bo plačal tole razprodajo.. ja europski kupec , predvsem pa slovenski, ki je tolk nor da si za avto odtrga zadnji krajec kruha. nabit davke. do plafona. za tele idiote, ki podpirajo kitajce. in po tem se vi ...prikaži veči eni bučki bahate kako ste proti Putinu. ma dajte no. mu pa takole okol rit v varžat polnite blagajno.

  • Gandi123 09:04 11.marec 2023.

    Citroen je znižal cene za 40%, pa še vedno mastno služijo. Iz tega je lepo razvidno, kako nas avtomobilski proizvajalci skubijo. Naredili so umetno pomanjkanje polprevodnikov.., da so lahko navili cene. Upam, da se jim vse vrne kot bumerang in ...prikaži večn da bodo njihova skladišča premajhna za ves "šrot", ki ga prodajajo!!!