Avto
31622 ogledov

Zgodilo se je točno tako, kot smo napovedali pri Žurnalu24

Policijski avto Saša Despot
Dars oz. policija sta izbrala dobavitelja sistema za sekcijsko merjenje hitrosti. Epilog razpisa je bil natančno tak, kot smo napovedali na Žurnal24.si.

Družba Dars je za dobavo, vzpostavitev delovanja in vzdrževanje opreme sistemov sekcijskega merjenja hitrosti na avtocestah izbrala ljubljansko družbo Intermatic, katere ponudba je znašala 434.000 evrov brez davka, kaže objava na portalu javnih naročil. Tehnični in s tem ključni del razpisa so sicer pripravili na policiji.

Ponudba Intermatica, ki znašala 434.000 evrov brez davka na dodano vrednost (DDV) oz. okoli 529.480 evrov z DDV, je bila ekonomsko najugodnejša, kar je bilo merilo za izbiro, povzema sklep o izbiri STA.

Avtocestna policija radar merjenje hitrosti varnostna razdalja Nov način meritev Avto Štirje zviti triki policije za merjenje hitrosti, vpletena celo roza barva

Po podrobnejšem pregledu so ugotovili, da ponudba izpolnjuje vse pogoje naročnika, ustreza njegovim potrebam in zahtevam ter ni ocenjena za neobičajno nizko in cena ne presega zagotovljenih sredstev naročnika, je v odločitvi, ki je bila na portalu javnih naročil objavljena 1. februarja, navedel Dars.

Na javno naročilo, objavljeno 17. oktobra lani, sta prispeli še dve ponudbi. Družba S-TMM bi naročilo izvedla za 496.858 evrov brez DDV oz. 606.167 evrov z DDV, družba ASIST pa za 574.190 brez DDV oz. 700.512 evrov z DDV.

Decembra smo v članku Štirje zviti triki policije za merjenje hitrosti, vpletena celo roza barva napovedali, da je policija kot dejanski pisec razpisa naredila vse, da bi bilo izbrano podjetje Intermatic. Pojasnili smo tudi, kako lahko pravilno informiran dobavitelj pridobi za do 80 tisoč evrov prednosti. 

Izkazalo se je, da je najugodnejši ponudnik Intermatic ponudil za 76.000 evrov ugodnejšo ponudbo od podjetja S-TMM.

Na odločitev o izbiri izvajalca je možna vložitev zahtevka za revizijo, in sicer v osmih delovnih dneh od objave na portalu javnih naročil.

Prometna nesreča na višnjegorskem klancu 6,5 mio € škode Avto Dars in policija sta posredno odgovorna za tragedijo na višnjegorcu

Za zdaj le štirje odseki

Vzpostavitev sekcijskega merjenja hitrosti je predvidena na štajerski avtocesti na območju trojanskih predorov v smeri Maribora, na gorenjski avtocesti med priključkoma Ljubljana Brod in Vodice v smeri Kranja, na primorski avtocesti med priključkoma Logatec in Vrhnika v smeri Ljubljane in na dolenjski avtocesti na območju višnjegorskega klanca v smeri Novega mesta.

promet avtocesta vožnja dež | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Širitev sistema na druge dele avtocestnega omrežja za zdaj ni predvidena, so oktobra lani pojasnili v Darsu.

Najvišjo dopustno vrednost ponudb brez DDV je Dars določil pri 835.000 evrih, rok za vzpostavitev sistemov je 20 mesecev od podpisa pogodbe z izbranim izvajalcem.

Dars je sicer podobno javno naročilo objavil že predlani, a je naročilo, še preden bi prejel ponudbe, ustavil. Resnični razlogi za to je bila ugotovitev Državne revizijske komisije, da je razpis spisan v nasprotju z zakonom. Dars je javnosti prodajal zgodbo, da je razpis ustavil zaradi razpustitve avtocestne komisije. 

Tatjana Bobnar Boštjan Lindav Spet smo tam Avto Smrad okoli vplivnežev na policiji vse gostejši

 

Glavni cilj vzpostavitve sekcijskega merjenja hitrosti je umiriti hitrost na avtocesti na daljših razdaljah in s tem povečati varnost.

Sistem bo meril povprečno hitrost vozila med vstopno točko A in izstopno točko B. Če bo višja od dovoljene, bo voznik kaznovan. S sistemom bo upravljala policija, ki bo prekrškarjem tudi izrekala globe.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Mark99 16:38 10.februar 2024.

    To je vseeno zanimiva cena, ne vem kaj so počeli pri nas v Grosupljem ... ko so najeli (ne kupili) radarje 2 leti nazaj za 650.000 €

  • LetherHossen 09:59 08.februar 2024.

    Štirje odseki? Ponovno drobljenje javnega razpisa ...

  • marko256 07:37 08.februar 2024.

    Kje bo pa šele 6 pasovna primorka!? Verjetno ob svetem nikoli vkolikor bo vladal udbovski SD!