Avto
5 ogledov

Zmogljiv na in ob cesti

Na zaslonu si lahko po željah projeciramo številne podatke, med zelo uporabnimi Žurnal24 main
Resnično modra je tale naprava, lahko na kratko strnemo opis Blaupunktove navigacije TravelPilot 500.

Gre za predstavnika višjega cenovnega razreda, ki v svet navigacij prinaša kar nekaj originalnih tehnologij, v prvi vrsti uporabo žive videoslike, s katero lajša vožnjo po večjih mestih ali po večpasovnih avtocestnih spletiščih.

 

PLUSI, MINUSI

Plusi: videonavigacija, uporabnost podajajnja podatkov, številne uporabne funkcije, mere, cena glede na ponujeno.

Minusi: slovenska kartografija, avtonomija akumulatorja, neprijazni  meniji, ni slovenskega vodenja.

Z merami 123 x 90 x 17,5 milimetra in maso 236 gramov je TravelPilot 500 še dovolj majhen za enostavno prenašanje, 4,3-palčni zaslon s tehnologijo TFT pa je obenem dovolj velik tudi za obilico podatkov, s katerimi uporabnika zalaga naprava.

Namenjen je tako profesionalnim popotnikom kot tudi tistim, ki potujejo za zabavo. Vgrajena TeleAtlasova kartografija Slovenije na žalost še ne pozna do potankosti, toliko bolje pa se izkaže s poznavanjem tujih, zlasti zahodnih držav.

Informativni ekran
Ob vklopu naprave prek osrednjega gumba, ki mu družbo na levi in desni strani delata še priročno hitra gumba za uravnavanje glasnosti zvočnika, vstopimo v osrednji meni. Tam izbiramo med podmeniji navigacija, infotainment, nastavitve ali telefon. Meniji so slovenski, žal pa ne tudi glasovna navigacija. Pohvalimo lahko stabilen in nastavljiv nosilec naprave.

Signal satelitov naprava najde zmerno hitro. Grafika je jasna in informativna. Po želji si lahko vključimo prikaz številnih podatkov, med drugim nadmorsko višino ali opozorila na naslednje parkirišče in bencinsko postajo ob poti. Med zanimivejšimi funkcijami je tudi prilagoditev hitrostnega sloga vožnje, ki ga nato naprava vkalkulira pri načrtovanju poti.
Ne gre pozabiti omeniti še glasovnih ukazov, saj lahko brez odmika rok in oči s ceste poiščemo pot do doma ali do zadnjih uporabljenih destinacij.

Video slika in razvrščanje po pasovih sta zelo uporabni funkciji. © Andrej Leban

 
Živa slika za živo predstavo
Kot že omenjeno, je posebnost naprave videonavigacija. Kamera na hrbtni strani vožnje projecira sliko s ceste na zaslon, obenem pa jo podloži z različnimi podatki in puščicami, kar se izkaže prav predvsem v zapletenih križiščih, saj realna slika v neznanem okolju precej olajša načrtovanje naslednjega zavoja. Naprava zmore tudi video prepoznavanje znakov za omejitve hitrosti, a je ta funkcija premalo zanesljiva in lahko tudi dvorezna, ker ne prepoznava tudi tabel pod znakom, ki pojasnjujejo, kdaj in za koga omejitve veljajo.

Grafično natančna in koristna je funkcija za pomoč pri razvrščanju po prometnih pasovih. Pri TravelPilotu nam je bilo všeč tudi glasovno podajanje informacij (če izvzamemo jezik), saj naprava ni "težila", kot to počne marsikateri GPS izdelek. Je pa hecno in malce preveč olikano, da uporablja besedo "prosim", ko je potrebno zaviti.

Zapletena postavitev menijev

Sama navigacija je na okoli dva tisoč testnih kilometrov poti potekala brez večjih težav, kakšen neugleden pripetljaj, kot je planiranje rute prek kolovozne poti, pa se je vseeno primeril. V zakup smo morali vzeti tudi pomanjkljive podatke o obstoječem avtocestnem križu v Sloveniji. Z ustreznimi posodobitvami kart bo ta minus upamo da kmalu odpravljen. Sistem TMC nam je prihranil kar nekaj minut na račun prometnih zastojev, zaenkrat pa še ne deluje v Sloveniji.

Grajo si naprava zasluži glede razvrščenosti menijev, saj je potrebno kar nekaj vaje  s spominom in telovadbe s prsti, da osvojimo vse najbolj pogosto uporabljene funkcije, ki bi bile lahko po našem mnenju do uporabnika precej bolj logično in prijaznejše razporejene.

Samo vnašanje naslovov je dokaj enostavno, naprava med vnašanjem sama izloča naslove, ki ne pridejo v poštev.

Prenosni spomin, predvajalnik, kamera, brskalnik ...
Navigacija je le ena izmed možnosti, ki jih ponuja naprava uporabniku. Če jih na kratko strnemo, njenih 8 GB flash notranjega spomina lahko izkoristimo kot prenosno USB enoto, spomin lahko še dodatno razširimo prek SD kartice. Bluetooth povezava s telefonom je prav tako samoumevna, prek nje lahko predvajamo tudi MP3 datoteke z mobilnika. Zanimiv je jezikovni vodič za vse pogoste fraze v številnih jezikih, že omenjeno kamero z ločljivostjo 2 milijonov točk pa lahko uporabimo tudi za fotografiranje ali snemanje videa. Na napravo lahko prenesemo lastne slike in filme v vseh standardnih formatih, za kratkočasenje je tukaj še nekaj igric, z diktafonom si bomo zapomnili pomembne stvari.

In še ena posebnost – v bližini WiFi točk je mogoče napravo priklopiti na internet in zasurfati po medmrežju, prebirati pošto, opraviti telefonski klic prek interneta ali poslušati internetni radio. Sami smo sicer imeli kar nekaj težav pri preizkušanju te funkcije v praksi, saj se kljub vzpostavljeni povezavi naprava ni hotela povezovati s spletnimi stranmi. Ne manjka niti priključk AV in/out, na katerega lahko priključimo kamero za vzvratno vožnjo ali zunanjo napravo, s katere lahko predvajamo videe.

Hitro pogreša kabel
Akumulator ni med najsvetlejšimi točkami naprave, saj se je na testu naprava stalni vir energije zahtevala že po dobri uri samostojnega delovanja. Pri tem pa bi si želeli nekoliko daljšega kabla, s katerim bi lahko izkoristili tudi kakšno bolj odročno postavljeno 12 V vtičnico v današnjih avtomobilih. Ker zlasti predvajanje filmov napravo hitro "utrudi", je mogoče z ustreznim kablom napravo priklopiti na standardno vtičnico.

Glede na povedano je jasno, da je TravelPilot 500 zelo zmogljiv pripomoček ne samo na cesti temveč tudi ob njej. Slovenski zastopnik je osnovno ceno postavil na 549 evrov, vendar jo v akciji ponuja za 385 evrov. Glede na preverjene zmogljivosti lahko zapišemo, da za slednjo ceno dobite zelo veliko, še posebej, če jo nameravate pretežno potrebovati za pota izven meja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.