Gorenjska
4350 ogledov

Dom starejših v Šenčurju kmalu pod streho, kadre bodo iskali jeseni

Šenčur, gradnja, dom za starejše
1/3
M. Ha. Gradnja doma v Šenčurju, posneto 28. junija 2023.
Na spletni strani Skupnost socialnih zavodov lahko preberemo, da je na Gorenjskem na dan 27. junij 2023 kar 2439 aktualnih prosilcev za sprejem v domove za starejše, kapaciteta vseh, javnih in zasebnih na Gorenjskem, je 1694 mest. Največ aktualnih prošenj imajo, če naštejemo prvih sedem: dom v Preddvoru, kar 758, Comettov dom v Kranjski Gori 615, sledi SVZ Taber Cerklje 563, Dom sv. Martina v Bohinju 468, Dom upokojencev Kranj 394, Dom Petra Uzarja Tržič 393 in Center slepih, slabovidnih in starejših Škofja Loka 323.

Najbližje končanju novega zasebnega doma so v Šenčurju: ta bo kmalu v celoti pod streho, gradnja pa bo, če bo šlo po načrtih, končana do konca letošnjega leta, nato bo sledilo pridobivanje uporabnega dovoljenja, nam je včeraj pojasnil Miha Mihalj, direktor podjetja Curatum Housing z Zgornjega Brnika, ki predstavlja avstrijskega investitorja v Sloveniji.

Kot smo že poročali, so se Avstrijci (družba se je do aprila letos imenovala AHA Gruppe, zdaj pa Mavida Group), ki imajo v Sloveniji štiri domove za starejše: to so Comett domovi v Radljah ob Dravi, Ribnici, Rogaški Slatini in Kranjski Gori, na Gorenjskem odločili zgraditi še dva nova, in sicer v Šenčurju in Škofji Loki.

Šenčur, gradnja, dom za starejše | Avtor: M. Ha. Ob gradbišču doma za starejše v Šenčurju, posneto 28. junija 2023. M. Ha.

Dom za starejše v Šenčurju bo tako prvi novi objekt družbe Mavida Group v Sloveniji, je povedal direktor Mihalj. Vse se je začelo "premikati" potem, ko je Občina Šenčur najprej od več lastnikov v bližini šole in vrtca kupila 9500 kvadratnih metrov veliko zemljišče in zanj plačala 650.000, nato pa je koncesionarju podelila stavbno pravico. Lastništvo zemljišča oziroma podeljena stavbna pravica je bila namreč osnova, da je Comett domovi, ki je del Aha Gruppe, sploh kandidiral za koncesijo.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti je februarja 2021 podelilo koncesijo za 157 mest družbi Comett domovi. Izbrani koncesionar pa bi moral skladno s podeljeno koncesijo zagotoviti postelje že do 31. decembra 2022. To koncesijo je, kot nam je včeraj pojasnil Mihalj, pristojno ministrstvo že podaljšalo.

Šenčur, gradnja, dom za starejše | Avtor: M. Ha. Gradbišče doma za starejše v Šenčurju, posneto 28. junija 2023. M. Ha.

Na vprašanje o vrednosti naložbe, saj se vse draži (pred tremi leti so jo ocenjevali med osem in devet miljonov evrov, ob položitvi temeljnega kamna novembra 2022 so ocenjevali, da bo znašala približno 12 milijonov evrov), je sogovornik dejal, da je sama gradnja podražila za 30 odstotkov, o bolj natančnih številkah pa ni želel govoriti.

Takoj po dopustih, se pravi jeseni, bodo začeli iskati kader za dom starejših v Šenčurju. Iskanje kadra, zaposlili bodo 80 ljudi, bo poseben izziv, se je strinjal direktor Miha Mihalj.  

Podoben dom v Škofji Loki

In kako kaže domu starejših na severozahonem delu območja nekdanje vojašnice v Škofji Loki, kjer Mavida Group načrtuje dom s skoraj identično arhitekturo za 156 stanovalcev? Koncesijo za institucionalno varstvo je na javnem razpisu lani prejel Dom Hmelina, dom za starejše občane d. o. o. iz Radelj ob Dravi, in sicer tako kot vsi drugi izbrani izvajalci, da bodo storitve začeli opravljati v letu 2023.

To je seveda nerealno, saj nič ne kaže da bi se gradnja v kratkem sploh začela. "Na zemljišču je treba zgraditi še komunalno infrastrukturo, dogovori z občino pa še potekajo," je povedal Miha Mihalj.

Dom starejših občanov Škofja Loka KONCESIJE Gorenjska Tudi v Škofji Loki bodo Avstrijci financirali dom za starejše

Iz Občine Škofja Loka so za Žurnal24 danes pojasnili, da z investitorjem dobro sodelujejo. "Investitor mora občinskim strokovnim službam posredovati še nekatere dopolnitve projektne dokumentacije, med drugim tudi načrtovanih prometnih ureditev na tem območju.

Prav tako mora investitor pridobiti še služnostno pravico za gradnjo novega vodovoda in fekalnega kanala ter urediti meje z mejaši na severnem delu ureditvenega območja novega doma starejših.

Takoj po prejemu dopolnjene projektne dokumentacije bo Občina gradivo pregledala in izdala mnenje o skladnosti z veljavnimi prostorskimi akti, kar je tudi podlaga za pridobitev gradbenega dovoljenja."

V Kranju naj bi se gradnja doma pričela prihodnje leto

Javni Dom upokojencev Kranj ima 214 ležišč. Na včerajšnji dan, 27. junij, ima 1721 evidentiranih prošenj, od teh pa 394 aktualnih. Negovalke pa na domu vsak dan oskrbijo še okoli 150 ljudi, kuhinja v domu starejših pa še dodatnim 150 starejšim vsak dan v tednu zagotavlja topli obrok.

Po prvotnih napovedih bi morala biti nova enota Doma upokojencev Kranj s 300 posteljami nasproti nekdanje stavbe Gorenjskih oblačil na Zlatem polju zgrajena v letu 2023.

Po posvetu z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa je prišlo do dogovora, da bo država financirala dom s 150 posteljami, Mestna občina Kranj pa bo priskrbela 9200 kvadratnih metrov zazidljivih zemljišč, projektno dokumentacijo in tudi poskrbela za izvedbo natečaja. Občinski delež bi tako znašal približno dva milijona evrov, medtem ko je bila celotna naložba ocenjena na 14 milijonov evrov.

Na natečaju je z arhitekturno rešitvijo, kot smo že poročali, najbolj navdušilo podjetje Multiplan arhitekti.

Zmagovalna rešitev za dom starejših v Kranju KRANJ Gorenjska Dom na Zlatem polju: mesto v malem za 14 milijonov

Prvega marca 2023 so župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec, minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar podpisali sporazum o nameri izgradnje novega doma. Naložba je, kot je tedaj navedel minister, ocenjena na približno 20 milijonov evrov, gradnja pa naj bi se, seveda če bo šlo po načrtih pri pridobivanju gradbenega dovoljenja, pričela v letu 2024.

dezurni@styria-media.si

Žiri, dom starejših občanov, SeneCura DOM STAREJŠIH ŽIRI Gorenjska S sprejemi začnejo 9. maja, še vedno iščejo kader Zasebni dom v Komendi je nared, posneto 15. avgusta 2022. NI SESTER, KUHARJEV, ... Gorenjska Nov dom že z uporabnim dovoljenjem, a nič ne kaže, da bi ga odprli

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.