Gorenjska
2452 ogledov

Drevesom pomagajo s humično kislino in posebnimi tabletami

drevesa, Kranj, suša, humična kislina Mestna občina Kranj Blaženje posledic suše v drevoredih.
Drevesa v mestu se v letošnjem vročem poletju soočajo z izredno zahtevnimi razmerami za preživetje. Na Mestni občini Kranj so poskrbeli za dodatke, ki jim bodo pomagali pri blaženju posledic suše. Na ta način bodo rešili več kot 320 dreves.

Zaradi izredne suše na Gorenjskem in posledično pomanjkanja vode že za osnovno oskrbo se drevesa soočajo z zahtevnimi razmerami za preživetje. Na Mestni občini Kranj so že ukrepali in pred dnevi novim drevesom v drevoredih ob cestah, ki so še posebej na udaru, pomagali z dodatki, in sicer s humično kislino ter posebnimi tabletami, ki pomagajo pri blaženju suše.

Humična kislina pozitivno vpliva na rast lateralnih korenin in pospešuje vegetativno rast. Povečuje kationsko izmenjavo, kar posledično aktivira prevzem hranil iz zemlje. Z vsem naštetim se poveča odpornost na sušne razmere, saj je drevo, ki ima dobro razvit koreninski sistem, sposobno samooskrbe in premagovanja stresnih razmer.

Drevesom so ob koreninski sistem dodali tudi posebne tablete, kar je zmanjšalo možnost poškodb že razvitih korenin. Gre za absorpcijski polimer, ki na svojo težo veže 100-kratno količino vode, ki jo nato postopoma sprošča v zemljo. Našteto omogoča boljšo rast in preživetje v sušnih razmerah.

Župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec si prizadeva, da bi v dveh mandatih ozelenili mesto s 1000 novimi drevesi. Prvi mandat je pri koncu, v občini pa so jih zasadili približno polovico. Mestna občina Kranj se je pridružila tudi globalni pobudi Drevesa v mestu (Trees in Cities Challenge)  pod okriljem Ekonomske komisije Združenih narodov za Evropo. Tudi to je eden od korakov Kranja k podnebni nevtralnosti v misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest, ki jo izvaja Evropska komisija.

»Podnebne razmere ne prizanašajo nikomur in tudi v Kranju ni drugače. Narava nam pošilja opozorila, na katera se je treba ustrezno odzivati. Drevesom v mestu pomagamo, da lažje prebrodijo sušo. Tako bomo v teh izrednih razmerah skušali ohraniti čim več dreves. Na Mestni občini Kranj veliko pozornosti namenjamo razvoju v trajnostno, zeleno in pametno mesto. Prizadevamo si, da bi bila zadovoljna tako narava kot mi in generacije, ki pridejo za nami. Mora pa vsak od nas narediti premik pri sebi, da bi se poznala tudi sprememba v celoti. Prepričan sem, da skupaj zmoremo do cilja,« je povedal župan Matjaž Rakovec.

Drevo ob Gimnaziji Kranj ALPTREES Gorenjska Bogastvo je v pestrosti Župan Matjaž Rakovec, Srđan Krumpak iz McDonalds, Meta Ahačič iz podjetja Supernova ZELENI KRANJ Gorenjska Nov drevored poljskega jesena na Planini Nov drevored v Kranju KR POSVOJI DREVO Gorenjska Nobena vijolična jelša ne bo sirota Drevored, kr posvoji drevo, Kranj, okolje ZELENI KRANJ Gorenjska Drevored vijoličnih jelš po zaslugi botrov in donatorjev

 

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 07:06 10.avgust 2022.

    Namesto, da bi Vzroke za vremenske Katastrofe iskali na Pravem mestu (pri sebi) , gredo potem samo blažiti posledice, medtem ko Glavni Vzrok žal Ne odpravijo, kar bo drugo leto prineslo samo še Slabše vreme . Tornadi se že pojavljajo ...prikaži večo po Evropi, ampak, neumnemu Človeštvu še ne bomo smeli pokazati naprave za Uničevanje tornadov pred drugo polovico tega desetletja, ker si jo žal ne zasluži, zaradi lastne Pokvarjenosti ki jo zlobno Človeštvo še vedno preveč hrani. Mzv do tedaj.