Kranj
134 ogledov

Junaki 3. nadstropja so vsem v navdih

Osemletni Samo, petletna Kati, šestletni Luka in štiriletna Lili so v spremstvu staršev iz društva Junaki 3. nadstropja danes obiskali župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca. Ker je september mesec ozaveščanja o otroškem raku, simbolizira pa ga zlata pentlja, so njemu in vsem navzočim v občinski avli podarili pentljice. Na občini pa so poskrbeli za darila, še zlasti so se otroci razveselili kranjske različice igrice človek ne jezi se in prihoda maskote mesta, škrata Krančka.

Pobudnika za zlate pentlje sta zakonca Valerija in Ivo Čarman, dobrodelneža, ki že več kot 20 let ob godu svetega Miklavža razveseljujeta otroke, obolele z rakom in krvnimi boleznimi. Želela sta, da bi omenjene simbole nosili tekači na junijski športni prireditvi Tek štirih mostov v Škofji Loki. A ker je zaradi zaostrenih ukrepov tekaška prireditev odpadla, so jih zdaj skupaj z otroki in njihovimi starši začeli razdeljevati po občinah.

Županova obljuba

Župan Matjaž Rakovec je priznal, da v svojem dvoletnem mandatu še ni dobil tako ganljivega pisma kot je bilo pismo otrok, ki so se ali pa se še zdravijo v tretjem nadstropju na hemato-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani.

»Ti otroci živijo mesece in mesece v izolaciji, a kljub temu ohranjajo dobro voljo. Koliko padcev so preživeli, a se vedno znova postavijo na noge. Vi in vaši starši ste junaki. Od vas se učimo, kaj je pogum, moč in potrpežljivost. Ne vem, kaj vse ste prestali, a vas lahko samo občudujemo, se vam priklonimo… Ste naš navdih,« je sklenil v izredno čustvenem govoru župan in obljubil, da takrat, ko bo nosil zlato pentljico, nikoli ne bo slabe volje.  

Želijo si širše podpore v družbi

Po podatkih Onkološkega inštituta v Sloveniji za rakom zboli približno 50 otrok na leto. Število se iz leta v leto povečuje, pozdravi pa se približno 80 odstotkov obolelih otrok. Matija Gradišar, oče deklice, ki je zbolela za rakom, je pojasnil, da so društvo Junaki 3. nadstropja ustanovili starši otrok, ki so se ali pa se še zdravijo, nekaterih pa žal ni več.

Zamisel o društvu so dobili od mamice bolne deklice Urške Kolenc in zdravnikov, kajti ti so želeli, da imajo poleg zdravljenja širšo podporo v družbi. Aprila letos ustanovljeno društvo je zbiralo zaščitne maske za otroke in starše, osem bolnih otrok so opremili s šolskimi potrebščinami in učbeniki.

V septembru so pričeli zbirati prispevke za medicinski pripomoček pri razgibavanju kolenskih mišic, obračajo pa se tudi na donatorje, ki bi bili pripravljeni sofinancirati bivanje staršev ob bolnem otroku. A na daljši rok pri tem projektu društvo pričakuje predvsem pomoč države.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.