Gorenjska
209 ogledov

Kranj ima novo sodobno opremljeno šolo

Odprtje OŠ Simona Jenka - PŠ Center Peter Šalamon
Po 13.letih obljub so v Kranju končno odprli obnovljeno in rekonstruirano podružnico Osnovne šole Simona Jenka - Center pri Prešernovem gaju. Za projek, vreden okrog 6 milijonov evrov, je kranjska občina pridobila polovico sredstev iz Evropske unije, del sredstev pa tudi iz državnega proračuna. Šola dobiva novih 8 oddelkov, poleg tega pa še 4 oddelke vrtca.

Pri Prešernovem gaju v Kranju že 82 let stoji osnovna šola. Skozi leta se je njena vloga spreminjala. Leta 2007 se je iz polovice objekta izselila Srednja ekonomska šola, v drugi polivici pa je še naprej delovala Osnovna šola Simona Jenka - Podružnica Center. Tako je 13 let prazen del šole propadal. Na občini je bilo večkrat obljubljeno, da se bo šola obnovila, a se vse do lanskega leta ni nič premaknilo. Junija 2019 pa je Mestna občina Kranj končno zagnala njeno obnovo. Zdaj, po malo več kot letu dni, pa je šola zaživela v popolnoma novi luči. »Ko so leta 1938 to poslopje prvič odprli v izobraževalne namene, so poudarili, da so otroci cvet in up naše prihodnosti. Tega se zavedamo tudi danes. Verjamem, da se bodo v sodobnih učilnicah z veliko svetlobe in zdravem okolju razvijali novi geniji, ki jih v Kranju nikoli ni manjkalo,« je ob odprtju povedal kranjski župan Matjaž Rakovec.

Občina za prenovo dobila tudi evropska sredstva

Projekt je vreden 6.000.000 evrov, operacijo sta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj s slabimi 3.500.000 evrov in država z dobrimi 800.000. Preostali del je zagotovila kranjska občina iz lastnih proračunskih sredstev. Šola je uporabno dovoljenje pridobila 24. avgusta in je zdaj povsem pripravljena za začetek pouka. Nova pridobitev so poleg učilnic tudi goli in koši na igrišču, igrala, klopi, mize, dva pitnika za vodo in 48 parkirnih mest. Okolica je bogatejša za več dreves, grmičevja in zelišč. Otroci bodo tako med šolskim letom tudi vrtnarili. Nekoliko večja je tudi telovadnica, do sedaj že zaseden del poslopja pa je energetsko saniran.

Na šoli se veselijo novih prostorov

Ob odprtju rekonstruirane šole je bil še posebej vesel ravnatelj Osnovne šole Simona Jenka Rudolf Planinšek. Kot je dejal, so dolgo časa čakali na ta dan. »Podobno kot so 20 let iskali prostorske rešitve za prvotno šolo, se je zgodba ponovila v drugem tisočletju. V prejšnjem stoletju je ravnatelj Karel Česenj  najel arhitekta Emila Navinška in s pomočjo kranjskih obrtnikov leta 1938 zgradil šolo. Zdajšnji župan me malo spominja na Česnja, saj je s svojo energičnostjo našel načine in sredstva za rešitev problema. Šola je v teh letih postala ena največjih v Sloveniji, ima 59 razredov in 23 oddelkov podaljšanega bivanja. V matični in podružničnih šolah je trenutno 1431 šolskih in vrtčevskih otrok,« je poudaril Planinšek. Ob tem je še zagotovil, da so na vseh šolah, ki sodijo pod okrilje Osnovne šole Simona Jenka, dobro pripravljeni na novo šolsjko leto in bodo v največji meri lahko upoštevali priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje v luči pandemije koronavirusa.

Občina bo še vlagala v šolsko infrastrukturo

Prenovljena in rekonsturirana podružnična šola Center pa je le ena v vrsti investicij v šolsko infrastrukturo, ki jih imajo v mislih na kranjski občini. Tako so poleti med drugim za nekaj obnov poskrbeli še na Osnovnih šolah Jakoba Aljaža in Stražišče. Z ministrico za izobraževanje je občina pred kratkim podpisala sporazum o prenostu nekdanje trgovske šole na občino. Te prostore bodo sedaj preuredili v podružnico Osnovne šole Jakoba Aljaža, kjer jim drastično primankuje prostora. Župan Rakovec verjame, da jim bo do konca leta uspelo začeti z gradnjo nove telovadnice in učilnic pri Osnovni šoli Staneta Žagarja, na kateri pa bo že septembra zaživela zelena streha, prav tako pa naj bi se jeseni začela gradnja novega vrtca v Bitnjah, čakajo pa še na dovoljenje za gradnjo dveh novih oddelkov v vrtcu na Kokrici. Kot je še dejal župan Rakovec, bo Kranj v prihodnje dobil kar nekaj novih naselij, kjer pa bo prav tako potrebno razmišljati o postavitvi novih vzgojno-izobraževalnih ustanovah.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice