Kranj
347 ogledov

Kranj postaja pametno mesto

Pametna Mlaka
1/4
V Kranju so danes predstavili pilotni projekt Pametna Mlaka. V njem je s svojimi inovativnimi rešitvami pod vodstvom podjetja Riko sodelovalo več kranjskih podjetij. Kot napovedujejo, bo pilotni projekt pospešil digitalizacijo Mestne občine Kranj, z uporabnimi digitalnimi rešitvami pa dvignil kakovost bivanja občanov.

Mlaka pri Kranju je soseska s približno 1500 prebivalci. Pred več kot 10 leti je najbolj »zaslovela« s tem, ko so krajani Mlake in bližnje vasi Tenetiše dosegli, da na bližnjem odlagališču niso zgradili regijskega centra za ravnanje z odpadki. Še več, odlagališče so nato celo postopno zaprli. Civilna iniciativa se je vnovič dvignila lani ob podrobnem občinskem prostorskem načrtu. Blizu krajnskega parka Udinboršt na približno 10 hektarih zemljišč, katerih lastnik je Heta Asset Resolution, slaba banka avstrijske finančne skupine Hypo, naj bi namreč zgradili večje naselje 17 stanovanjskih blokov oziroma stanovanjskih vil in 105 hiš.

Priložnost ob obnovi infrastrukture

Na Mlaki pri Kranju v okviru projekta Gorki 2 podjetje Riko s partnerskim podjetjem v vrednosti 3,8 milijona evrov od lani gradi komunalno infrastrukturo, to je od fekalne do meteorne kanalizacije, obnavlja vodovodni sistem in dograjuje javno razsvetljavo. Ob gradnji pa se je ponudila izvrstna priložnost, da namestijo še okoljske senzorje, pametne števce za vodo in plin, elektriko in promet ter vse potrebno za »pametno« ureditev telekomunikacijske infrastrukture. Te naprave lahko neomejeno beležijo podatke, nadaljnja obdelava pa omogoča njihovo prikazovanje in analizo na uporabniku prijazen način.

Na pametnih telefonih in občinski nadzorni plošči

Na današnji predstavitvi pilotnega projekta Pametna Mlaka sta vodstvu Mestne občine Kranj in članom Strateškega sveta za pametno mesto in pametno skupnost Peter Kobal iz podjetja Iskraemeco in Andraž Logar iz podjetja 3fs predstavila posebej za to razvite uporabniške aplikacije. Te se bodo po dokončni vzpostavitvi projekta (to bo predvidoma januarja 2021) prikazovale na zaslonih prenosnih pametnih telefonov in tablic občanov (če si bodo aplikacijo naložili nanje), in tudi na nadzorni plošči Mestne občine Kranj. Sicer pa je celotna rešitev digitalizacije pametne soseske Mlaka prikazana tudi s pomočjo virtualnega modela, t. i. digitalnega dvojčka, ki simulira sisteme delovanja soseske preko pametnih rešitev.

Nad dosežki strokovnjakov iz podjetij 3fs, Iskraemeco, Komunala Kranj, Domplan, Elektro Gorenjska in Vigred, elektroinstalacije pod vodstvom podjetja Riko, ki so jih dosegli v pol leta, je bil danes navdušen tudi župan MO Kranj Matjaž Rakovec.

Ta podjetja so delala po usmeritvah Mestne občine Kranj s ciljem, da Kranj vzpostavijo kot pametno mesto, kot prva etapa pa je načrtovan dvig kakovosti bivanja v soseski Mlaka. »Gre za odlično sodelovanje lokalnega gospodarstva in javne uprave. V Kranju dajemo pametnim skupnostim, za katere bo v prihodnji finančni perspektivi na voljo veliko denarja, velik poudarek. V ta namen je mestni svet dovolil organiziranje posebne organizacijske enote, ki jo vodi Tomaž Lanišek. /…/ Takšni projekti in sodelovanja so prihodnost in temelj nadaljnjega razvoja mest, česar se v Kranju dobro zavedamo,« je dejal župan.

Brez težav ni šlo

V Kranju so že v preteklosti razmišljali o pametnem mestu, a doslej ni bilo narejenega veliko. Prav ob obnovi infrastrukture v naselju Mlaka pa se je pojavila zamisel, da bi Kranju, nekoč so ga imenovali tudi jugoslovanska Silicijeva dolina, vrnili staro slavo. V ta namen so se obrnili na kranjska podjetja, ali bi bila pripravljena brezplačno sodelovati v pilotnem projektu za pripravo modela, kako bi izgledala pametna skupnost. Brez težav ni šlo, a izkušnje so, kot so poudarjali vsi udeleženci predstavitve, neprecenljive in jim bodo v mnogočem koristile v prihodnje.

Hitro predvidevanje na podlagi statistik

Matjaž Berčon, direktor Komunale Kranj, je povedal, da njihovo podjetje upravlja s 700 kilometri vodvodnih sistemov in da imajo na njih kljub stalnim izboljšavam še vedno 34 odstotkov vodnih izgub. Na vhodu na Mlako sta dva vodovoda, na obeh je nameščena telemetrija in pri uporabnikih 485 pametnih števcev. Vodovodni sistem je popolnoma obnovljen in vodnih izgub na Mlaki praviloma ne bi smelo biti. Zdaj so tu 24-urni odčitki vode, prej jih je bilo kvečjemu šest na leto.

"Ko je denimo počila cev, je izteklo tudi 1000 kubikov vode, a to smo izvedeli mesece kasneje… Ti pametni števci pa nas sproti alarmirajo, zato verjamemo da bo več zadovoljstva pri uporabnikih," je povedal Berčon in napovedal racionalnejše odvoze zabojnikov z odpadki.

Projektu Pametna Mlaka se je pridružil tudi Domplan kot distributer plina. »V okviru projekta Gorki smo na Mlaki obnovili 1700 metrov plinovoda in trenutno imamo 71 uporabnikov. Do konca leta načrtujemo še nadgradnjo števcev, s katerimi bodo na voljo točni in hitri obračunski podatki porabe.Za Domplan pa to med drugim pomeni tudi ažurno spremljanje neupravičenega odvzema zemeljskega plina,« je razložila direktorica Vera Zevnik.  

Poseben in svojevrsten izziv pa bo, kot je bilo mogoče zaznati ob koncu predstavitve, tudi to, kaj bodo v Kranju v prihodnje počeli z vso količino podatkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.