Gorenjska
3 ogledov

Kranjski osnovnošolci se bodo učili na zraku

Osnovna šola Staneta Žagarja MOK Osnovna šola Staneta Žagarja v Kranju pridobiva novo streho.
V Kranju bodo obnovitvena dela, ki bodo Osnovni šoli Staneta Žagarja priskrbela streho, prijazno okolju in učencem, končana jeseni.

Na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju so že začeli z gradbenimi deli za nastanek prve ozelenele strehe v Kranju. Gre za projekt Zelene strehe pod vodstvom neprofitnega studia prostoRož, ki je lansko leto septembra za ozelenitev strehe izmed 15 prijavljenih občin izbral prav kranjsko. Na strehi bo potekal pouk nekaterih predmetov, služila pa bo tudi kot prostor učencev za druženje. V skupini prostoRož so jo skladno z željami učiteljev zasnovali že pred epidemijo novega koronavirusa, osnovnošolci pa jo bodo lahko uporabljali že konec septembra.

Prednosti ne manjka

Zelena streha bo v prvi vrsti namenjena pouku in sprostitvi otrok med odmori na svežem zraku, kar je velika prednost posebej v dani situaciji, saj se novi koronavirus hitreje širi v zaprtih prostorih. Okolju prijazna streha bo sestavljena iz dveh prostorov za učenje pri predmetih, kot so bilologija, kemija in likovni pouk. Na njej se bodo nahajale tudi številne užitne rastline, ki potrebujejo nekaj vzdrževanja (dišavnice, zelišča, maline, robide, celo trta), in medovite rastline, ki bodo omogočale pašo čebelam iz šolskega čebelnjaka.

Osnovna šola Staneta Žagarja | Avtor: MOK MOK

Rastline bodo na delavnicah zasadili kar učenci sami, s čimer se bo projekt izgradnje zelene strehe tudi uradno zaključil. Zanje bodo osnovnošolci sami tudi skrbeli – prav to bo lahko izjemno pozitivno vplivalo na njihov odnos do narave: »Mladim je treba dovoliti, da bodo ob pomoči mentorjev in sodelavcev prostoRoža odgovorno skrbeli za rastline. Upam, da bodo tudi ozavestili, kako pomembno je ohranjati zelene površine, in jih s skupnimi močmi tudi vzdrževati,« je povedala Fani Bevk, ravnateljica Osnovne šole Staneta Žagarja, ki v novi strehi vidi veliko pridobitev tako za šolo kot tudi za lokalno skupnost. »Učenci bodo ob tem spoznavali, da so lahko aktivni in se učijo tudi na drugačen način, bolj sproščeno, drug od drugega, s sodelovanjem, pa še na zraku bodo. Ponosna in vesela sem, da se je začelo z deli, in prepričana sem, da bomo z učenci še kako drugače osmislili izkoriščanje zelene strehe,« je nad novo pridobitvijo navdušena Bevkova.

Kranj vse bolj zelen

Da je to le eden izmed mnogih korakov, s katerimi Kranj postaja naravi prijaznejši, poudarja kranjski župan Matjaž Rakovec: »Kranj preklaplja na zeleno na številnih področjih – od komunale in gradbene infrastrukture do turizma – in zelene strehe so zagotovo pomemben razvoj na poti k trajnosti.« Osnovna šola Staneta Žagarja zato nikakor ne bo zadnja stavba z ozelenelo streho– je le prva v nizu več načrtovanih objektov za tovrstno prenovo: »Še eno zeleno streho vzpostavljamo na Centru trajnostne mobilnosti na Planini. V lasti imamo sicer kar nekaj objektov, ki so prav tako primerni za ozelenitev. Naslednji bo po načrtih garažna hiša na Zlatem polju v okviru projekta Severna vrata,« je povedal Rakovec.

Prenovljena streha bo sicer prinašala ugodnosti tudi ob slabem vremenu. Posebni sloji, ki so jih razvili slovenski strokovnjaki podjetka Knauf Insulation, lahko ob močnih nalivih zadržijo kar 80 odstotkov vode, prvič pa jih bodo v Sloveniji uporabili prav na ostrešju kranjske šole.

Spodbuda za ostale občine

Kljub temu, da so zelene strehe vse bolj prepoznane kot eno izmed orodij v boju s podnebnimi spremembami, so v Sloveniji še vedno redke. Zato bo studio prostoRož po končani ozelenitvi leto dni spremljal stanje in opravljal meritve na zeleni strehi kranjske osnovne šole. Z zbranimi podatki in prenovljeno streho v Kranju želijo za strehe na javnih objektih navdušiti tudi druge slovenske občine. Osnovna šola Staneta Žagarja je namreč le ena od 39 šol, ki jih je do 70. let prejšnjega stoletja zasnoval arhitekt Emil Navinšek, in so primerne za tak projekt. Podobne šole se nahajajo v številnih slovenskih mestih, med drugim v Ljubljani, Celju, Kamniku in Metliki. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice