Gorenjska
776 ogledov

Kranjski zeleni turizem postal zlat

Mestna občina Kranj (MOK) se je lani odzvala nacionalnemu pozivu Slovenske turistične organizacije (STO) in vstopila v Zeleno shemo slovenskega turizma. Ob tem si je prizadevala za pridobitev znaka Slovenia Green Destination. STO ji je podelila zlatega.

Slovenija se že več kot desetletje v svetu promovira kot zelena, butična, varna in zaupanja vredna turistična destinacija in je kot takšna tudi prepoznavna. Za dosego tega cilja je STO leta 2015 uvedla projekt Zelena shema slovenskega turizma, ki se mu je v lanskem letu pridružila tudi MOK. Namen projekta je v turistično panogo s praktičnim in učinkovitim orodjem uvajati trajnostne poslovne modele ter krepiti razvoj zelene ponudbe v destinaciji.

MOK je ob vstopu v projekt imenovala 16 člansko Zeleno ekipo, ki jo vodi zelena koordinatorka Kristina Sever iz Zavoda za turizem in kulturo Kranj. »V času od vstopa v projekt smo tako že izvedli številne predvidene aktivnosti. Tako smo vzpostavili spletno podstran Slovenia Green na našem portalu visitkranj.si, kjer so zbrane vse informacije o samem projektu, aktivnostih in ključni dokumenti. Tako prebivalce kot podjetnike smo seznanjali s potekom projekta in pomenom razvoja trajnostnega turizma. Organizirali smo delavnico za spodbujanje turističnih ponudnikov za razvoj trajnostnih modelov in izvedli anketo med prebivalci, obiskovalci in turističnim gospodarstvom. Analizirali smo stanje v destinaciji ter naredili seznam vse nepremične kulturne in naravne dediščine, ki je aktualna za razvoj trajnostnega turizma. Popisali smo še vse aktualne ponudbe v destinaciji, septembra pa tudi podpisali Zeleno politiko in Etični kodeks v turizmu ter etični kodeks za lokalne turistične vodnike v MOK. Lahko še povem, da je v tem času tudi mestni hotel Actum pridobil certifikat Green Key,« pojasnjuje Severjeva.

Kanjon Kokre v središču Kranja ZELENA POLITIKA Gorenjska Zaveza Kranja k trajnostnemu razvoju

 

Kranj je dobil zlati znak Slovenia Green Destination

Ob vstopu MOK v Zeleno shemo slovenskega turizma so se začele tudi aktivnosti za pridobitev znaka Green Destination. Ta potrjuje, da je posamezna destinacija prepoznavna po svojem trajnostnem delovanju in bo tudi v prihodnje razvijala tovrstno turistično ponudbo. Kranj je dobil zlati znak, drugi najvišji na lestvici STO. Zaradi zlatega znaka bo destinacija še bolj prepoznavna po svojem trajnostnem delovanju, vključena bo v številne promocijske aktivnosti STO, pridobila bo dostop do podatkov za nadaljnje delo in razvoj.

»Izredno smo ponosni, da smo že na samem začetku pristali tako visoko. To pomeni priznanje, da v kranjski občini trajnostno in zeleno delujemo na različnih področjih, ne le v turizmu. Obenem je to tudi zaveza, da bomo v Kranju s tako usmeritvijo nadaljevali tudi v prihodnje. Vizija Kranja kot destinacije je, da ostane čisto, zdravo in varno mesto. To lahko dosežemo le skupaj z občankami in občani. Verjamem, da bomo znali gledati v isto, torej v pravo smer. Ker skupaj zmoremo več. In v takem duhu lahko v prihodnje merimo tudi na platino,« je povedal župan MOK Matjaž Rakovec.

Naslednji korak v projektu bo nabor aktivnosti in ukrepov za trajnostni razvoj, ki podpirajo Zeleno shemo v turizmu. Zelena ekipa jih že pripravlja na podlagi priporočil ocenjevalcev, tako da bo kranjska mestna občina dobro in zeleno pripravljena, ko bo turizem po epidemiji znova okreval.

TURIZEM Gorenjska Prestolnica slovenskih Alp želi utrditi svojo turistično pozicijo

 

Letos bo nastala Strategija razvoja turizma

Letos bo MOK v tesnem sodelovanju z Zavodom za turizem in kulturo Kranj izdelala načrta za razvoj ponudbe, v kateri bodo lahko uživali tako domačini kot obiskovalci in turisti. Strategijo razvoja turizma bodo zasnovali skupaj z vsemi ključnimi deležniki v turističnem gospodarstvu in lokalnem okolju. K sodelovanju so s predlogi in mnenji že konec decembra povabili tudi občanke in občane, da bi jim olajšali sodelovanje, pa so zdaj pripravili tudi anonimno anketo, ki jo bo mogoče izpolniti do 15. aprila na občinski spletni strani.

»Nova strategija razvoja turizma bo Mestno občino Kranj izpostavila kot trajnostno in zeleno destinacijo. Skupaj s turističnim gospodarstvom, kulturnimi institucijami, podpornim okoljem in občani si želimo zastaviti skupno smer in uresničljiv akcijski plan. Izpostaviti in razviti želimo izjemen turistični potencial naše občine ter obiskovalcem in turistom približati številne znamenitosti. Ker je turizem močno vpet v lokalno okolje, si želimo, da se v pripravo strategije vključite tudi prebivalci Mestne občine Kranj. Izpolnite anonimno anketo, ki vam ne bo vzela več kot pet minut, in tako aktivno sodelujte pri nastanku strategije. Že vnaprej se vsem sodelujočim zahvaljujem za sodelovanje,« je v pozivu občanom zapisal župan Rakovec.

TURIZEM Gorenjska Kranj ima novo edinstveno (turistično) atrakcijo
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice