Gorenjska
489 ogledov

Kranjski župan zadovoljen z obiskom vlade

Kranj
V petek je Gorenjsko obiskala vlada. Ob tem so odprli kar nekaj perečih tem.

Ob obisku vlade na Gorenjskem se je sicer zdelo, da so ministri in predsednik vlade obšli Kranj, saj je bilo večino obiskov v drugih krajih. Kljub temu je kranjski župan Matjaž Rakovec po koncu obiska zelo zadovoljen. »Izredno sem vesel glede odkritega pogovora o gorenjski bolnišnici. Denar je pripravljen, sedaj bo narejena primerjalna analiza in videli bomo, katera občina najbolj ustreza. Zelo pomembna pa je tudi časovna komponenta. Predsednik vlade je to jasno povedal in mislim, da je Kranj tukaj v prednosti,« je med drugim poudaril župan.

Kranj OBISK Gorenjska Vlada prihaja še na Gorenjsko

Ob tem ga veseli tudi, da je  bila prižgana zelena luč za gorenjsko univerzo. »To ni majhna stvar. Trenutno imamo štiri fakultete in ustanovitev gorenjske univerze ne samo s študijskega ampak predvsem gospodarskega vidika pomeni veliko za nadaljnji razvoj gorenjske regije,« je dodal Rakovec. Ob tem je izpostavil še eno problematiko, na katero je opozoril, in sicer na tujce v šolah in zdravstvu. »Jaz verjamem, da bo to vlada čim hitreje uredila. Vemo, da imamo zelo velike težave, predvsem ravnatelji, z izvajanjem pouka. Populacija neslovensko govorečih učencev je res velika, sploh v prvi triadi, in je s tem precej moten pouk,« pravi Rakovec.

OBISK VLADE Gorenjska Minister kupil domače izdelke

Dotaknil se je tudi teme kohezijske politike v naslednjem obdobju. »Na tem področju pa moram priznati, da nisem zadovoljen. Leta 2018 so se začeli pogovori glede same kohezijske politike v novem obdobju, dejansko pa so šefi vlad sprejeli to kohezijsko politiko junija 2020 in mislim, da je bilo v tem vmesnem času dovolj časa, da bi se prisluhnilo predlogu Zahodne regije in se tudi njej omogočilo enake pogoje kot veljajo za Vzhodno regijo. Mi se bomo še naprej borili, seveda pa obstaja mehanizem sofinanciranja s strani države, ki pa bo, upam, razdeljen med vse občine. Po trenutnih kriterijih razvitosti bi namreč na Gorenjskem dobilo sredstva le 5 občin, dejstvo pa je, da je kar nekaj mest v Sloveniji, ki so bolj razvita od Kranja,« poudarja Rakovec.

OBISK VLADE Gorenjska Gorenjska si želi pravičnejšo delitev evropskih sredstev obisk vlada Škofja Loka Medpodjetniški izobraževalni center OBISK VLADE Gorenjska Vlada je zaokrožila obisk Gorenjske
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.