Gorenjska
1093 ogledov

Med "naj 10" kar polovica slovenskih avtorjev

Mestna knjižnica Kranj 3D Zavod Mediapro Mestna knjižnica Kranj je ena najsodobnejših v Sloveniji. Ob odprtju leta 2011 v Globusu so poudarjali, da so dnevna soba mesta, nato so geslo spremenili in postali hiša razgledov.
Poletje je čas, ko se radi oglasimo v knjižnici in si izposodimo gradivo za na dopust. V Mestni knjižnici Kranj že tradicionalno, in tako je bilo tudi letos, pripravijo bralne pakete s petimi knjigami po izboru knjižničark in knjižničarjev. Za odrasle so jih poimenovali Poletna malha, za najmlajše otroke Knjigolovčke ter nekoliko starejše otroke Pasje torbe in Kul pakete #najst.

Število uporabnikov, ki so v prvi polovici leta 2022 fizično obiskali Mestno knjižnico Kranj, je zaradi storitev, ki jih ponuja COBISS, sicer padlo za 20 odstotkov. "Razlog je velika rast transakcij, ki jih naši člani opravijo po spletu. Se je pa po drugi strani kar za 40 odstotkov povečal fizični obisk knjižnice zaradi prireditev, obiska vrtcev, šol in drugih skupin. Veseli smo tudi 60-odstotne rasti novo vpisanih članov. Za pridobivanje novih članov se še posebej trudimo," je pojasnila Maja Vunšek, bibliotekarska specialistka, direktorica Mestne knjižnice Kranj.

To poletje so kranjski knjižničarji s projektom Bližnjice do knjižnice že štirikrat zapustili ohlajene knjižnične prostore in se z gradivom, dobro voljo in ponujeno možnostjo vpisa v knjižnico preselili v bližnjo okolico. Dvakrat so obiskali bližnje igrišče Gibi Gib, kjer so otroci v senčnih kotičkih z veseljem listali knjige in poslušali pravljico.

Gradivo pa Mestna knjižnica Kranj ponuja, enako kot v preteklih letih, tudi vsem ob kranjskem plavalnem bazenu, in to brez formalnih obveznosti. "Izposoje tam ne beležimo, ampak knjige le nudimo za branje ob bazenu. Glede na to, da police redno dopolnjujemo, so dobro obiskane. Obiskovalci predvsem radi posežejo po otroških knjigah. Tudi na splošno smo zadovoljni z izposojo gradiva, ki raste," je razložila direktorica.

Torkovi kulturni vdihi

Mestna knjižnica Kranj je letos skupaj z Zavodom za turizem in kulturo Kranj v okviru Torkovih kulturnih vdihov pripravila tri dogodke na vrtu gradu Khislstein: glasbeno pripovedovalski predstavo Svetlica z Zvezdano Novaković in Mašo Budič (zaradi slabega vremena je bil sicer prestavljen v dvorano knjižnice), pogovor z biatlonko Tadejo Brankovič in literarno glasbeni nastop Pričevanja Jureta Torija in Aleša Štegra. "Dogodki so bili lepo obiskani, saj poleg zanimivih gostov poleti obiskovalce pritegne tudi ambient. Za knjižnico je pomembno, da stopimo izven naših zidov in ljudem pokažemo kaj delamo ter jih na tak način povabimo v knjižnico tudi v hladnejših mesecih. Nekaj dogodkov še sledi, ti bodo v organizaciji Gorenjskega muzeja in Prešernovega gledališča," je sklenila direktorica Maja Vunšek.

In katere so najbolj brane oziroma izposojane knjige poletja 2022 v Mestni knjižnici Kranj? Direktorica je navdušena, ker je na seznamu naj deseterice kar polovica slovenskih avtorjev.

Seznam je naslednji:

1. Rac: biografski roman o življenju Radka Poliča, POGOREVC, Petra, Ljubljana, Beletrina, 2020.
2. Virus, GOLOB, Tadej, Novo mesto, Goga, 2020.
3. Leninov park, GOLOB, Tadej, Novo mesto, Goga, 2018.
4. Asterix, Okrog Galije z Asterixom, GOSCINNY, Rene, Radovljica, Novi Sad, Didakta, Forum Marketprint, 1990.
5. Stebri zemlje: prva knjiga trilogije Kingsbride, FOLLET, Ken, Ljubljana, Mladinska knjiga, 2017.
6. Hiša Gucci: senzacionalna zgodba o umoru, norosti, blišču in pohlepu, GAY FORDEN, Sara, Tržič, Učila International, 2022.
7. Ob nastanku sveta, JANČAR, Drago, Ljubljana, Beletrina, 2022.
8. Žeja, NESBO, Jo, Radovljica, Didakta, 2017.
9. Placebo ste vi: vaš um je pomemben, DISPENZA, Joe, Brežice, Primus, 2018.
10. Pogodba: kriminalni roman, ŠIROK, Mojca, Ljubljana, Mladinska knjiga, 2018.

E-knjige in zvočne knjige

S portala Biblos, spletne knjižnice, so v letošnjem letu izposodili 8374 e-knjig. Največkrat izposojena knjiga je Zlagano življenje odraslih od Elene Ferrante, sledi ji Virus Tadeja Goloba, na tretjem mestu je To noč sem jo videl Draga Jančarja.
Na vprašanje, kako gre zvočnim knjigam, pa je direktorica odgovorila, da ima Mestna knjižnica Kranj zakupljenih 328 naslovov in v okviru teh je bilo letos 1421 izposoj. Najbolje izposojana je Placebo ste vi (Joe Dispenza), na drugem mestu je Kako izgoreti Aljoše Bagole, na tretjem pa Plan B Boštjana Videmška.

Žive knjige Kranj KNJIŽNICA V GAJU Gorenjska Trinajst žensk, izjemnih "živih knjig" KNJIŽNICA Gorenjska Od dnevne sobe mesta do hiše razgledov Film, dokumentarni, Odpotovanje, Tomaž Pengov KNJIŽNICA Gorenjska Odslej digitalna izposoja slovenskih filmov Tehnofobija ni za ženske, Mestna knjižnica Kranj ŽIVA KNJIŽNICA Gorenjska Proti spolnim stereotipom in predsodkom POSLOVANJE Gorenjska Korona ni vplivala na poslovanja
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.