Gorenjska
5230 ogledov

Naselje Ob Savi bo začelo rasti prihodnje leto

Vodstvo Mestne občine Kranj se je v petek sestalo s predstavniki Stanovanjskega sklada RS, ki ima v načrtu na območju Savske ceste zgraditi 265 javnih najemnih stanovanj.

Stanovanjski sklad RS (SSRS) v Kranju načrtuje izgradnjo soseske Ob Savi. V prvi fazi je predvidena gradnja 187 stanovanj, po zaključku druge faze pa bo zgrajenih skupno 265 javnih najemnih stanovanj. SSRS je na javnem razpisu pred kratkim izbral projektanta iz arhitekturnega biroja Počivašek Petranovič. Sedaj bo sledila izdelava projektne dokumentacije, na podlagi katere bodo zaprosili za pridobitev gradbenega dovoljenja. Cilj je, da ga pridobijo še letos in nato v prihodnjem letu, torej leta 2024, začnejo z gradnjo.

"S projektiranjem se je začel proces graditve uporabnikom prijazne soseske ob Savi z 265 najemnimi stanovanji, ki bodo dom številnim mladim, družinam, na voljo pa bo tudi 28 oskrbovanih stanovanj za starejše. Z novo cesto, mostom in ureditvijo rekreacijskih površin na rečnem bregu bo danes degradirano področje gotovo postalo željen kraj za bivanje in preživljanje prostega časa," je povedal direktor SSRS Črtomir Remec. Projekt pa je bolj natančno predstavil projektant iz arhitekturnega biroja Počivašek Petranovič Davorin Počivašek. "Idejna zasnova predvideva skoraj dve tretjini trisobnih stanovanj. Pri snovanju soseske nas poleg racionalne in funkcionalne zasnove stanovanj in objektov zanima tudi vprašanje kakovosti bivanja v skupnosti: na eni strani zagotavljanje zasebnosti doma, na drugi pa bivanje v skupnosti, predvsem spodbuda druženju, omogočanju sosedstva. Kakovost lokaciji vsekakor daje lega ob reki Savi, zato bomo pozornost namenili tudi oblikovanju zunanjega prostora. Želimo ustvariti središče soseske, prostor, na katerega se navezujejo vsi objekti in ki se povezuje oziroma odpira k reki," je pojasnil Počivašek.

"S tem projektom bomo v Kranju pridobili prepotrebna najemna stanovanja. To bo res velika pridobitev za naše občanke in občane, glede na njihovo prostornost zlasti za družine. Zahvaljujem se Stanovanjskemu skladu RS za zaupanje in dosedanje sodelovanje ter njegov velik doprinos h kvoti stanovanj. Do leta 2026 namreč računamo, da bo v Kranju okoli 1000 novih stanovanj, skoraj tretjina teh od SSRS," je poudaril kranjski župan Matjaž Rakovec.

Eden od sklepov delovnega sestanka je bil tudi, da Mestna občina Kranj in SSRS pošljeta skupno pobudo glede poplavne zaščite ministru za naravne vire in prostor Urošu Brežanu, saj bo omenjeni projekt v Kranju po izgradnji komunalne in prometne infrastrukture ter nove soseske pomenil pomembno ureditev in oživitev še enega od dolga leta degradiranih območij v Kranju.

 | Avtor: arhiv Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj

Rekonstrukcija Savske ceste že v teku

Mestna občina Kranj pa mora še pred začetkom gradnje soseske Ob Savi zagotoviti komunalno in prometno infrastrukturo na tem območju z rekonstrukcijo dela Savske ceste, izgradnjo novega mostu čez Savo, prestavitvijo tlačnega kanala pod mostom čez Savo ter izvedbo zaščite pred poplavami. Potem ko je pridobila večino zemljišč za rekonstrukcijo ceste in mostu ter pravnomočno gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo Savske ceste in mostu pri Planiki, so se marca letos že začela dela, in sicer z gradnjo 120 metrov dolgega opornega zidu ob stavbi Mega Center Kranj, v drugi fazi pa še na ostalem delu tega kraka Savske ceste. Okoli 700.000 evrov vredna gradnja bo zaključena predvidoma septembra letos. Po zaključku bo vozišče širše, brežina pa utrjena. Dela potekajo po terminskem planu, trenutno pa izvajalec izvaja izkop in zaščito brežine. V času del je urejena delna zapora ceste, sicer promet poteka neovirano.

Ko bo rekonstrukcija Savske ceste v celoti zaključena, bo cesta po celotni dolžini širša in bo dobila nov pločnik. Predvidoma leta 2024 pa naj bi se začela še gradnja mostu pri Planiki. Ta bo dvopasoven s pločnikom in kolesarsko stezo na obeh straneh. Poleg tega bo dvignjen za dodatni 1,5 metra, kar bo omogočilo veliko večjo poplavno varnost na tem območju.

 | Avtor:
 | Avtor:

MOST Gorenjska Končno lahko zgradijo novega STANOVANJA Gorenjska Stanovanja bodo vseljiva šele leta 2026 INFRASTRUKTURA Gorenjska Most pri Planiki bo mogoče kmalu zgodovina STANOVANJA Gorenjska Ob Savi se bo gradilo KRANJ Gorenjska Več kot 600 novih stanovanj
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.