Gorenjska
31074 ogledov

Obnavljajo najstarejši most v Sloveniji

Kapucinski most, Kamniti most, Škofja Loka
1/2
M. Ha. Kamniti oziroma Kapucinski most je ena najbolj prepoznavnih mestnih ikon in tudi turistična znamenitost Škofje Loke.
V teh dneh v Škofji Loki obnavljajo več kot 600 let star Kamniti oziroma Kapucinski most čez Selško Soro, ki je najstarejši ohranjen most na Slovenskem in med najstarejšimi srednjeveškimi kamnitimi mostovi v Evropi. Je tudi ena najbolj prepoznavnih mestnih ikon in slikovita turistična znamenitost Škofje Loke.

Kot so nam pojasnili z Občine Škofja Loka, je izbrani izvajalec na razpisu, podjetje Gnom iz Šentvida pri Stični, doslej že očistil kamniti del mostu. Železne nosilce betonskih bokov, ki so bili zaradi vlage ob reki korodirani in celo prerjaveni, pa so zaščitili z zaščitnim premazom. Ograjo, ki je bila tudi mehansko poškodovana, so odstranili in jo kovaško poravnali, odstranili z nje barvne plasti in jo protikorozijsko zaščitili. Kip svetega Janeza Nepomuka pa so umaknili in na njegovo mesto že postavili kopijo.

Grajen iz pravilno klesanih kamnov

Kapucinski oziroma Kamniti most iz sredine 14. stoletja je eden najstarejših spomenikov tovrstne gradnje v srednji Evropi. Pozneje so most zaradi potreb prometa razširili, dodali pločnike in namestili kovano ograjo. Lok je pravilne polkrožne oblike, grajen iz pravilno klesanih kamnov, razpon loka je 12,80 metra, razpon kamnitega ločnega zidu 3,63 metra, širina pohodne in vozne površine skupaj pa dobrih šest metrov. Na polovici njegovega razpona stoji kip sv. Janeza Nepomuka, in sicer na podstavku z loškim grbom.
Janez Nepomuk je češki duhovnik, mučenec, svetnik in zavetnik duhovnikov-spovednikov in vseh tistih, ki imajo opravek z vodo, na primer ribičev, čolnarjev, mlinarjev. Kipi Janeza Nepomuka zato običajno stojijo ob reki ali potoku. V Sloveniji je več njegovih kiparskih upodobitev, v Kranju na dvorišču gradu Khislstein je znana mojstrovina kiparja Franca Bernekarja, ko je upodobljen skupaj s hobotnico v vodnjaku.

Kapucinski most, kip sv. Janeza Nepomuka, Škofja Loka | Avtor: M. Ha. Že obnovljena ograja in kopija sv. Janeza Nepomuka na Kapucinskem mostu. M. Ha.

Najbližje uničenju je bil aprila 1941

Najtrdnejši loški most je zelo trdno zasidran v zavesti Ločanov, saj jih spremlja že od otroštva predvsem zaradi živega izročila loških legend in zbirke pripovedk z naslovom Kamniti most Lojzeta Zupanca. Srečno je preživel rušilni idrijski potres leta 1511, ki je sicer močno prizadel Škofjo Loko, na začetku 2. svetovne vojne, aprila 1941, ob napadu Nemčije na Jugoslavijo, pa bi ga morali umikajoči se vojaki starojugoslovanske vojske minirati, torej enako, kot so to storili z vsemi drugimi loškimi mostovi. Domačini so prepričali in podkupili vojake, tako da so le-ti pri miniranju uporabili premalo eksploziva. Most je utrpel le površinske poškodbe, konstrukcija pa je ostala skoraj nepoškodovana.

Trden bo kakor skala, kost

Pilotna (sondažna) konservatorsko-restavratorska dela na mostu so opravili že v letu 2020, izdelan pa je bil tudi zelo natančen popis potrebnih del, sanacija pa, kot že rečeno, poteka prav zdaj.

Pogodbena vrednost obnovitvenih del mostu z obnovo kipa (skupaj z davkom na dodano vrednost) znaša skoraj 116 tisoč evrov. Večina denarja bo šla iz občinskega proračuna, ministrstvo za kulturo pa bo prispevalo dobrih 56 tisoč evrov. Občina Škofja Loka je bila namreč uspešna na razpisu za področje nepremične kulturne dediščine in je pridobila sredstva za sofinanciranje v skupni višini 56.749 evrov.

Poznate otroško igro o mostu? Ločani se po tem vzoru sprašujejo: Kako trden je Kamniti most? Z Občine Škofja Loka pa odgovarjajo: Kakor skala, kost.

"Po obnovi bo domala trajno nared za vse bolj trajnostno in zeleno 21. stoletje," so prepričani na Občini Škofja Loka.

 

Komentarjev 1
  • Marjan Podlogar 13:08 10.avgust 2022.

    Strokovnjaki Gnoma bodo, kot vedno.svoje delo opravili dobro.

Sorodne novice