Gorenjska
435 ogledov

Okužbe v Domu upokojencev Kranj uspešno nadzirajo

Dom upokojencev Kranj
Razmere v Domu upokojencev Kranj ostajajo stabilne. Med stanovalci imajo trenutno 22 okuženih, med zaposlenimi pa so v zadnjih dneh zabeležili 3 nove okužbe.

V kranjskem Domu upokojencev so prvi primer okužbe s covid-19 potrdili 13. oktobra. V prihodnjih dneh se je okužba hitro širila, a ne tako hitro, da bi bilo njihovo delo bolj oteženo. Takoj po prvi okužbi so vzpostavili tudi rdečo cono, prostorskih težav pa zaenkrat nimajo.

 

V domu so od prve okužbe sicer skupno potrdili 57 okužb med stanovalci in 27 med zaposlenimi, od tega 11 med zdravstvenim kadrom. Kot nam je še vodja tima diplomirana medicinska sestra Mateja Lederer, je v tem času zabeležili 15 smrti med stanovalci, 8 v bolnišnici in 7 v domu. V rdeči coni imajo trenutno 21 stanovalcev, 1 pa se zdravi v bolnici. Imajo tudi 21 že ozdravljenih stanovalcev, ki so jih preselili nazaj v sobe. Ledererjeva je ob tem še dodala, da so jim na pomoč priskočili 10 študentov in 2 prostovoljca.

 

Za vse stanovalce je dobro poskrbljeno

Glede na počasen upad števila okuženih so v teh dneh v Domu upokojencev Kranj vzpostavili varne ukrepe za boljše počutje stanovalcev. Tako so uvedli sprehode s fizioterapevti po hodnikih kot tudi razgibavanje, spremljanje do kavnega avtomata, vadbo z biosinhronom, duhovno oskrbo, nekaj uporabnikov pa je bilo tudi že na sprehodu izven doma. Za svojce obolelih so uvedli posebno COVID telefonsko številko, kjer so na voljo vsak popoldan eno uro. Omogočajo tudi stike preko video klicev, najmanj 3-krat na teden pa za svojce pripravijo tudi posebna obvestila.

 

Občina se pripravlja na vzpostavitev rdeče cone

Kot smo že poročali, so mestni svetniki na novembrski seji potrdili sredstva za vzpostavitev rdeče cone v bivši Mercatorjevi trgovini na Planini, ki jo je občina kupila za vzpostavitev Dnevnega centra za starejše. Objekt naj bi pripravili tako, da bo čim več del opravljenih za stalno in ne le začasno. Občina bo poskrbela za ustrezno prenovo, za kar bodo namenili 90.000 evrov iz proračunske rezerve.,

 

Vzpostavitev rdeče cone podpirajo tudi v Domu upokojencev Kranj. »Glede vzpostavitve rdeče cone izven doma projekt trenutno vodi občina, ki ga bo, ko bo pripravila prostor, namenila za potrebe rdeče cone in kasneje za dnevno varstvo. Naš strošek pri tem bo notranja oprema,« je pojasnila direktorica doma Nadja Gantar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice