Gorenjska
117 ogledov

Tudi v kranjskem Domu upokojencev se okužbe s koronavirusom širijo

Dom upokojencev Kranj
V Domu upokojencev Kranj so potrdili nove okužbe s koronavirusom. Potem ko so v nedeljo okužbo potrdili pri eni od zaposlenih v zdravstveni negovalni enoti, se je virus razširil med zaposlene in stanovalce. Trenutno imajo okuženih 5 zaposlenih, 7 stanovalcev in 1 socialno oskrbovalko na terenu.

Kranjski Dom upokojencev se je v prvem valu novega koronavirusa pri nas uspešno boril proti okužbam in niso potrdili nobenega pozitivnega primera ne med stanovalci ne med zaposlenimi. Drugi val, ki je precej bolj obsežen kot prvi, pa jih ni obšel. Tako so prejšnji teden potrdili okužbo pri novi stanovalki, ki je bila nameščena v dom po zdravljenju v jeseniški bolnišnici. Pozitivna je bila tudi oskrbovalka na domu. Ukrepali so takoj. Stanovalko so že ob prihodu iz bolnišnice namestili v sivo cono, po potrditvi okužbe pa so jo premestili v rdečo cono. V nedeljo pa so okužbo s koronavirusm potrdili pri bolničarki v zdravstveni negovalni enoti. Včeraj so tako izvedli prva testiranja. Ta so pokazala, da se virus širi. V domu imajo tako sedaj okuženih 5 zaposlenih, 7 stanovalcev in 1 socialno oskrbovalko.

"Včeraj smo skupaj s koordinatorjem in epidemiologinjo načrtovali nadaljnje usmeritve. V domu smo organizirali delo v sivi in rdeči coni, varovani oddelek je organiziran kot izolacija, stanovalci 1. nadstropja pa so po sobah. Danes testiramo še ostalih 13 stanovalcev varovanega oddelka in še 10 zaposlenih. Trudimo se ohranjati zdravi del (belo cono) doma, zato potekajo v večji meri individualne obravnave. Skupinske aktivnosti so v skupinah z največ 10 stanovalci z ustrezno razdaljo," pojasnjuje direktorica Doma upokojencev Kranj Nadja Gantar. Kot je še dodala, se že soočajo s pomanjkanjem kadra, ki zaenkrat sicer še ni kritično, kar pa se tiče prostorov, pa jih imajo, vsaj zaenkrat, še dovolj.

Sicer pa so v domu takoj po vse slabših razmerah v regiji in hitremu naraščanju okužb zaprli svoja vrata. Stanovalcem tako omogočajo stik s svojci preko videoklicev, svojci pa jim lahko prinesejo tudi pisma ali sporočila. Dom bo ostal zaprt, vse dokler se razmere ne umirijo.

Prvi primer okužbe tudi v Centru KORAK

Iz kranjskega Centra KORAK za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo so sporočili, da imajo kljub vsem strogim zaščitnim ukrepom prvi primer vnešene okužbe s COVID-19. O okužbi jih je obvestil njihov uporabnik. "Skladno z informacijo o okužbi, z namenom zajezitve njenega širjenja in v odgovorni skrbi za zdravje uporabnikov in zaposlenih bomo po posvetu z epidemiološko službo eno od rehabilitacijskih enot od danes za 10 dni zaprli. Naše uporabnike smo namreč prav zaradi epidemije razdelili v manjše skupine. V samoizolaciji bo tako 6 uporabnikov in 4 zaposleni. Za nekatere uporabnike smo že uvedli tudi delo na daljavo, nekateri, predvsem tisti, ki bi se jim lahko zdravstveno stanje zaradi ostajanja doma poslabšalo, pa bodo na podlagi spomladanskih izkušenj še naprej prihajali v center," je pojasnila direktorica Centra KORAK Mateja Korošec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice