Gorenjska
1624 ogledov

Požigal podrast pod Šmarjetno goro

Peter Šalamon Šmarjetna gora nad Kranjem.
Včeraj, 16. maja, je malo pred poldnevom zagorelo na travniku pod Šmarjetno goro v Kranju. Manjši požar so pogasili poklicni gasilci GARS Kranj, nato pa so podrast še preventivno zalili z vodo.

S požarom so se ukvarjali tudi policisti. Kot nam je danes pojasnil mag. Janez Šuštar s Policijske uprave Kranj, je občan (fizična oseba) pri urejanju travnika in grmičevja požigal podrast. Po ugotovitvah policistov gre za kršitev določil 33. člena Zakona o gozdovih, zato bodo o kršitvi obvestili prisojen prekrškovni organ.

Za boljše razumevanje navajamo 33. člen:
(1) V gozdu ni dovoljeno kuriti, razen na urejenih kuriščih in zaradi zatiranja  prenamnoženih  populacij insektov in bolezni gozdnega drevja, ki ogrožajo gozdove.
(2) Določbe prejšnjega odstavka se uporabljajo tudi za zemljišča, ki po četrtem odstavku 2. člena tega zakona niso gozd.
(3) Prepovedano je požigati travišča in ledine na območju, kjer ogenj lahko ogrozi gozd. Sežiganje rastlinskih ostankov na njivah je dovoljeno le ob stalni navzočnosti polnoletne osebe, ki ima ogenj pod nadzorom."

Preiskava o požaru v Preddvoru gre h koncu

Na Gorenjskem smo vsaj v zadnjem obdobju še bolj občutljivi, ko izvemo za požige. V zavesti imamo namreč uničenje več sto hektarov gozda na območju občine Preddvor.

"Zahtevna in obsežna preiskava požara v Preddvoru je v zaključni fazi, po do sedaj zbranih obvestilih pa tuja krivda ni bila ugotovljena. Ravno tako še poteka zbiranje vseh podatkov o končni škodi in obsegu," so nam pred nekaj dnevi odgovorili s Policijske uprave Kranj.

Kot je znano, je 28. marca 2022 na pobočju Potoške gore v občini Preddvor izbruhnil obsežen požar, ki se je nato razširil, tako da so ga z velikim trudom in naporom številni udeleženi pogasili v treh dneh.

Kriminalisti so z delom so na terenu, kot je takrat novinarjem povedala direktorica PU Kranj Melita Močnik, pričeli 31. marca.

 

 

 

Komentarjev 1
  • rd2dmk2 09:01 18.maj 2022.

    mislim da so pozabili na še en predpis, ki pravi da je prepovedano po 15aprilu sekat grmičevje zaradi ohranjanja gnezdišč.

Sorodne novice