Gorenjska
423 ogledov

Praznovali bodo ves junij

Škofja Loka
1/2
M. Ha.
Ločanke in Ločani letos praznujejo 1050 let. Leta 973 je Oton II., tedanji cesar Svetega rimskega cesarstva, freisinškemu škofu Abrahamu v fevd podelil širše loško območje. In tako se je začela pisana zgodba. Praznične prireditve ob 1050-letnici bodo potekale ves junij, vrhunec bo slavnostna akademijo ob občinskem prazniku, na sam dan vpisa, to je v petek, 30. junija.

Več kot 30 organizatorjev pripravlja številne kulturne in športne dogodke: že včeraj so ob pomembni obletnici organizirali znanstveni posvet in odprli likovno razstavo JSKD v Sokolskem domu, danes že od dopoldneva do 20. ure na nogometnem igrišču v Puštalu poteka Turnir Jana Oblaka, ob 17. uri bodo odprli Bienale tekstilne umetnosti BIEN v Galeriji Franceta Miheliča, ob 21. uri bo še koncert skupine Velebor Pri Rdeči ostrigi.

Jutrišnja sobota bo na Mestnem trgu v znamenju Historiala, ki bo obiskovalce popeljal skozi bogato zgodovino Škofje Loke.Spoznati bo mogoče starodaven sejemski utrip in cehovsko dediščino Škofje Loke, v živo spremljati izdelavo najrazličnejših izdelkov, poslušati glasbo tudi historičnih zvrsti in okušati loško kulinariko. Ker pa je 3. junij tudi svetovni dan kolesarjenja, organizatorji Historiala predlagajo, da na dan, ko "zgodovino prepletamo s sedanjostjo, pustite avto doma in se na Historial pripeljete s kolesom, ter tako naredite nekaj za boljši jutri (in tudi svoje zdravje)".

Škofja Loka | Avtor: M. Ha. M. Ha.

V torek, 6. junija, bodo v Aleji zaslužnih Ločank in Ločanov (na fotografiji zgoraj) na Šolski ulici ob 19. uri slovesno odkrili doprsni kip Zdravka Krvine, ki ga je izdelal kipar Metod Frlic. Zdravko Krvina (1937-2013) je bil župan občine Škofja Loka, direktor Kliničnega centra Ljubljana, začetnik Lions kluba Škofja Loka in galerist.

Pisana Škofja Loka

Škofja Loka slovi po enem najbolj slikovitih in ohranjenih mestnih središč, bogati kulturni dediščini in živi kulturi ter tudi po dinamičnem sodobnem gospodarstvu, trajnostni skrbi za okolje, prizadevanju za odprto, solidarno in vključujočo skupnost ter razvejanem mednarodnem sodelovanju, opozarjajo organizatorji prireditev.

dezurni@styria-media.si

Historial Škofja Loka HISTORIAL Gorenjska Škofja Loka bo v soboto "plac pisanih stoletij" Priznanje Šport Jan Oblak je postal častni občan Škofje Loke Poljanska Sora, Puštal, Škofja Loka ŠKOFJA LOKA Gorenjska Upor proti mali hidroelektrarni Loški grad, obnova ŠKOFJA LOKA Gorenjska Zahtevna prenova Loškega gradu Elektro Gorenjska, naložba, stikališče, Škofja Loka ŠKOFJA LOKA Gorenjska 7,5-milijonska naložba za zanesljivo oskrbo z elektriko
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.