Gorenjska
205 ogledov

Rakovec predstavil, kaj so naredili in kaj še nameravajo

Matjaž Rakovec, Mestna občina Kranj arhiv Mestna občina Kranj Matjaž Rakovec
Na Mestni občini Kranj so naredili obračun čez leto 2023 in napovedali, kaj bodo prioritete dela za leto 2024.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je skupaj z vodstvom občine predstavil minulo delo ter načrte za prihodnje leto. Med različnimi projekti je kot uspeh izpostavil predvsem pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo javne komunalne infrastrukture v poslovni coni Hrastje in rekonstrukcijo ceste od naselja Hrastje do glavne ceste Šenčur–Kranj, saj bo oboje ob dokončanju sploh največji razvojno-investicijski projekt občine v zadnjih desetletjih.

S predvideno investicijo bo uredila tudi cestno omrežje s pločniki in kolesarskimi površinami. Vrednost celotne investicije znaša 15 milijonov evrov. MOK pri projektu delno upa tudi na sofinanciranje iz državnega proračuna.

Med investicijami na področju šolstva izstopa gradnja in opremljanje prizidka na OŠ Staneta Žagarja Kranj z novo telovadnico, šestimi nadzidanimi učilnicami, večnamenskim prostorom in zunanjim igriščem. Obnovljeno telovadnico z novo streho bodo dobili na OŠ Franceta Prešerna Kranj. Poleg tega je MOK letos opravila še več energetskih sanacij na vzgojno-izobraževalnih objektih.

Županova ekipa je izpostavila tudi vlaganje v nova stanovanja. Cilj ostaja 1000 novih stanovanj na območju MOK v prihodnjih dveh do treh letih. Trenutno novogradnje rastejo v Stražišču, na Zlatem polju in na območju nekdanje mlekarne.

Na občini so tudi v letu 2023 utrjevali položaj Kranja v misiji 100 podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. MOK je zgradila prvo parkirišče P+R (parkiraj in prestopi) na Gorenjskem s 56 parkirnimi mesti, postajališčem KRsKOLESOM, prostoroma za popravilo koles in za počitek ter javnim straniščem. Nova pridobitev so tudi parkirišča pri hidroelektrarni Standard ob Savski cesti

Smer: zelena

V mestni promet je MOK letos uvedla električne avtobuse in postavila e-polnilnice zanje. Nadaljevala je tudi s predajo električnih vozil v uporabo javnim zavodom. V letu 2023 je dodala eno novo postajališče KRsKOLESOM, zdaj jih ima 30, ta pa nudijo skupno 77 električnih koles in 144 navadnih. Število izposoj je letos zrastlo na približno 70.000, sistem uporablja približno 1200 ljudi. Občina se ponaša z več kot 73 kilometrov kolesarskih površin, novih je letos za dobra dva kilometra.

Vse več je zelenih površin in novih zasaditev. Nova zelena pridobitev je letos Park Slovenske himne, začela so se dela med Gosposvetsko ulico in Bleiweisovo cesto, kjer raste največji park v mestu, Bleiweisov park. V načrtu je tudi ureditev kanjona Kokre, kjer bodo uredili poti v kanjonu na desnem bregu, povezave med kanjonom, rovi in mestnim jedrom ter območje pred vhodoma v rove.

Evropska destinacija odličnosti

Kranj je skozi vse leto nosil naziv evropska destinacija odličnosti, ki mu ga je podelila Evropska komisija. Pojavil se je v svetovno znanih medijih, kot sta The Guardian in The Times, Evropska komisija je destinaciji omogočila tudi tridnevno predstavitev na največjem turističnem sejmu na svetu (ITB Berlin). Nova turistična pridobitev v Kranju je od letos Jenkova rezidenca v starem mestnem jedru, ki ohranja kulturno dediščino, hkrati pa poudarja trajnostne smernice bivanja. 

Pametno mesto in evropska sredstva

V MOK so že lani vzpostavili digitalno platformo za celotno občino, razvijajo tudi sistem mestne kartice, ki bo predvidoma na voljo v prvem četrtletju 2024. Z Inštitutom Jožef Stefan pa občina sodeluje pri projektu optimizacije javnega potniškega prometa na podlagi podatkov, pridobljenih iz opreme oz. senzorjev na avtobusih. Hkrati poteka razvoj aplikacije, ki bo uporabniku podala vse možne poti do želene lokacije, vključno z razdaljo, porabljenim časom za pot in izračunom ogljičnega odtisa. Napredek je MOK zabeležila tudi v projektu za povečanje lokalne prehranske samooskrbe.

Kranj | Avtor: arhiv Zavod za turizem in kulturo arhiv Zavod za turizem in kulturo

Sodelovanje krajevnih skupnosti

Na občini so zadovoljni z delovanjem participativnega proračuna, prek katerega občanke in občani vseh 26 krajevnih skupnosti lahko predlagajo projekte, za katere si želijo, da bi se izvedli znotraj njihove krajevne skupnosti. Nadgradili so tudi čistilno akcijo, na kateri prostovoljci odstranjujejo tudi invazivne rastline. 

"V prvem mandatu smo uresničili za 70 milijonov evrov projektov."

Matjaž Rakovec, župan Kranja

Kaj bo dobrega leta 2024

Na prioritetnem seznamu investicij za leto 2024 sta urejanje poslovne cone Hrastje in most pri nekdanji Planiki. Za nov most MOK že ima gradbeno dovoljenje, potrebuje pa denarno pomoč države.

V prihajajočem letu se bo nadaljeval eden od večjih projektov, novi dom starejših občanov na Zlatem polju. MOK je jeseni zaprosila za gradbeno dovoljenje za dom, ki bo sprejel 150 starostnikov.

Potekalo bo več investicij v šolske objekte, na področju gradnje infrastrukture pa se obeta začetek gradnje za prestavitev Pševske ceste, druga faza izgradnje komunalne infrastrukture v Lazah, gradnja odseka ceste med naseljema Breg ob Savi in Jamo, izgradnja nadhoda za pešce in kolesarje pri Tušu …

Med drugim MOK nadaljuje s postopkom sprememb in dopolnitev občinskega prostorskega načrta in po javni razgrnitvi v letošnjem poletju načrtuje prihodnjo pomlad še eno. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice