Gorenjska
2629 ogledov

Revolt proti pozidavi Čukovega bajerja

Čukova bajer Civilna iniciativa za zaščito Naravnega rezervata na Bobovku
Kranjska občina namerava pozidati naravni rezervat Čukov bajer. Proti vdoru betona in kapitala v naravo se zdaj skupina občanov bori s peticijo.

Mestna občina Kranj namerava na območju naravnega rezervata glinokopnih bajerjev na Bobovku postaviti športno-rekreacijska in otroška igrišča ter zgraditi dva gostinska objekta. Prvi stavba bi bila informacijski center s kavarno v velikosti slabih 200 kvadratnih metrov, ta bi bil zgrajen neposredno ob Čukovem bajerju. Drugi objekt pa bi bil športni biro z večjim gostinskim in servisnim delom v velikosti dobrih 300 kvadratnih metrov, ki bi bil tudi v funkciji oddajanja in urejanja športnih igrišč za odbojko, košarko, nogomet, balinanje ... Ta objekt bi stal na zahodnem travnatem delu rezervata.

Proti tem načrtem je vzniknila iniciativa za zaščito naravnega rezervata na Bobovku, ki želi s spletno peticijo pritisniti na mestne oblasti k vnovičnemu premisleku in spremembo načrtov.

Peticija je na voljo TUKAJ.

Predstavnik iniciative Grega Hribar opozarja na škodljivost občinskih načrtov, ki bi povsem predrugačili edini naravni rezervat v kranjski občini. "Gre za zavarovano območje, ki s tremi bajerji in pestrim vodnim ter okoliškim rastlinjem nudi dragocen življenjski prostor številnim, tudi redkim in zaščitenim živalskim vrstam: pticam (okoli 150 vrst), ribam (11 vrst), vodnim hroščem (17 vrst), kačjim pastirjem, dvoživkam, metuljem (41 vrst), malim sesalcem ... Kljub relativni majhnosti rezervata (29 ha) gre za pomemben ekosistem, ki omogoča ohranjanje biotske raznovrstnosti," opozarjajo v iniciativi. 

Obenem iniciativa kot razlog proti pozidavi vidi tudi dejstvo, da je v Čukovem bajerju dovoljeno kopanje in je zaradi tople vode zelo priljubljeno naravno poletno kopališče občanov. 

V iniciati menijo, da "urejanje" rezervata na način gradnje gostinskih objektov in športnih igrišč ne predstavlja napredka in sožitja interesov narave in človeka, ampak degradacijo naravnega okolja in uničevanje habitata, tudi zaradi zvočnih in svetlobnih emisij iz gostinskih obratov in športnih igrišč.

Zahtevajo, da naravni rezervat ostane v zdajšnji funkciji in naj ne postane "športno-gostinski park". Namesto tega predlagajo, naj občina na zemljiščih, ki so v njeni lasti in kjer že stoji travnato športno igrišče, postavi enotno zasnovan prostor z lesenimi klopmi in mizami, že načrtovano leseno otroško igrišče, ob robu rezervata pa manjše makadamsko parkirišče. 

Na območju Čukovega bajerja, v katerem je dovoljeno kopanje, pa ob soglasju lastnikov zemljišč predlagajo obnovo obstoječega lesenega pomola in postavitev enostavnih lesenih stopnic, ki bi olajšale vstop v vodo starejšim in mlajšim kopalcem. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice