Gorenjska
144 ogledov

Varno v šolo tudi s pomočjo igrice

Igrica za varno pot v šolo PU Kranj
V prvih dneh novega šolskega leta je poudarek tudi na varnosti otrok v prometu. V ta namen so gorenjski policisti pripravili poučno namizno igrico, ki je v pomoč staršem pri preverjanju znanja njihovih otrok.

Gorenjski policisti so pripravili pučno namizno igrico, ki je lahko pomoč otrokom in staršem za varnejšo udeležbo v prometu. Igra se po sistemu »človek ne jezi se«. Igrica se natisne in igra s figuricami ter kocko. Predstavlja šolsko pot in na njej pasti, s katerimi se otroci najpogosteje srečujejo v prometu. Pomembne točke na šolski poti so z obarvanimi tačkami še dodatno obkrožene. Glede na barve tačk, so na desni strani igre vprašanja, na katera mora otrok odgovoriti, če pride na obarvano tačko. Da bo bolj zabavno, se straši lahko igrajo z otrokom in se o prometu z njim vmes tudi pogovarjajo. Z igro otrok zaključi, ko pride na znak »Bravo, varno si prišel v šolo«.

Pazljivo v okolici šol in vrtcev

Ob začetku novega šolskega leta bodo sicer policisti v večji meri prisotni na cestah, predvsem v okolici šol in vrtcev. “Pozorni bomo predvsem na hojo otrok in uporabo prometnih površin, njihovo spremstvo do šole in domov s strani odraslih pri prvošolčkih, na prečkanje cest, uporabo rutk in kresničk, pripetost z varnostnimi pasovi v vozilih, prevoze otrok v in iz šole, hitrost vožnje pri voznikih in odstopanje prednosti pešcem, na kolesarje in uporabo kolesarskih čelad ter na uporabo posebnih prevoznih sredstev,” je povedal Simon Sušanj iz Policijske uprave Kranj. Ob tem pa vse voznike poziva, naj odstopijo prednost pešcem in predvsem otrokom, da bodo lahko varno prečkali cesto. Na šolskih poteh naj vozijo posebej previdno, počasneje in na zadostni varnostni razdalji. Parkirajo naj pravilno, saj z nepravilno ustavitvijo ali parkiranjem lahko ne samo ovirajo temveč tudi ogrožajo otroke. Izogibajo naj se rabi mobilnega telefona med vožnjo, ki preusmerja pozornost stran od ceste in dogajanja v prometu.

V šolskem letu bodo aktivni tudi kranjski redarji

Za več prometne varnosti skrbijo tudi kranjski medobčinski redarji. Medobčinski inšpektorat Kranj tako poziva k večji previdnosti in pozornosti vseh udeležencev v prometu. Da bi bila prometna varnost otrok še boljša, so medobčinski redarji že opravili ogled okolic vseh šol in vrtcev ter šolskih poti, morebitne pomanjkljivosti pa odpravili v sodelovanju z Mestno občino Kranj. Ta teden bodo medobčinski redarji skupaj s Policijo izvajali poostrene nadzore v okolici šol in vrtcev, pri čemer bodo največ pozornosti namenjali kontroli hitrosti vožnje, uporabi mobilnih telefonov in varnostih pasov med vožnjo, uporabi zaščitne čelade. “Še vedno je preveč prehitrih voznikov, pa tudi staršev, ki svojih otrok pred vožnjo ne zaščitijo z varnostnimi pasovi,” je izpostavil vodja Medobčinskega inšpektorata Kranj Martin Raspet in dodal: “Ob tem posebej opozarjamo še na dokaj pogost problem, ko starši otrok med vožnjo ne zavarujejo ustrezno z zadrževalnim sistemom, saj ocenjujejo, da je pot kratka in se ne more zgoditi nič nepredvidljivega. A kot kažejo izkušnje, se ravno na kratkih razdaljah zaradi hitenja in posledično opuščanja varnostnih ukrepov zgodijo številne nesreče.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice