Gorenjska
56 ogledov

Za kranjske ptice je poskrbljeno

Kranjski osnovnošolci so poskrbeli za okoliške ptice. MOK Kranjski osnovnošolci so poskrbeli za okoliške ptice.
Učenci kranjskih osnovnih šol Predoslje in Franceta Prešerna so v parku La Ciotat v Kranju razstavili 37 ptičjih valilnic, ki jih bodo po končani razstavi namestili po vsem mestu. Sestavili so jim med poukom, valilnice pa bodo okoliškim pticam pomagale lažje preživeti zimo.

Pomembna izkušnja za otroke

Zgrajene valilnice bodo čez vse leto na voljo okoliškim pticam, ki jih bodo lahko uporabile kot varen prostor za izleganje jajc. Osnovnošolci na prve obiskovalke valilnic že komaj čakajo, prav tako učiteljica na Osnovni šoli Predoslje Maja Resnik: »Z navdušenjem smo se lotili sestavljanja ptičjih hišic. Učenci so bili pri tem zelo samostojni, iznajdljivi in vztrajni. Zdaj komaj čakamo, da vidimo, kako bodo v te naše valilnice prileteli prvi ptički,« je povedala.

Projekt bo pomembno pripomogel tudi k učenju in vzgoji otrok, ki so s tem pridobili pomembno izkušnjo – naredili so nekaj, s čimer so neposredno vplivali na svet okoli sebe, ugotavlja Marko Kern, učitelj tehnike in tehnologije na Osnovni šoli Franceta Prešerna v Kranju. Gradnja valilnic je na otroke, predvsem v času koronakrize, ko je treba biti previden na vsakem koraku, vplivala tudi zelo pomirjevalno, ugotavlja Kern.

 | Avtor:

Še eno področje, kjer Kranj preklaplja na zeleno

Projekt je hkrati le še ena dejavnost več izmed mnogih, ki Kranj že barvajo na zeleno – od zelene od strehe na Osnovni šoli Staneta Žagarja do drevoredov in zelenega turizma, v načrtu je tudi velik mestni park. Kranj preklaplja na zeleno na vseh področjih, poudarja župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec: »Vesel sem, da je pobuda, ki izraža skrb za okolje in živali, prišla od otrok,« je povedal, in se otrokom za prispevek k ohranjanju narave tudi zahvalil.

 

Projekt bo pomagal pticam več let

Ptičje valilnice omogočajo pticam, ki so ostale v naših krajih, pozimi lažje najti hrano, prav tako nudijo varen prostor za gnezdenje. Projekt je zasnovan tako, da lahko poteka več let in ni omejen na eno leto – otroci bodo tako lahko svoje valilnice neprestano obiskovali in opazovali življenje v njih.

 

Projekt je nastal v sodelovanju z Mestno občino Kranj, material in orodje za izdelavo valilnic pa je šolarjem doniralo podjetje Merkur trgovina. Razstava je del poučnega projekta varovanja narave in življenja v njej, ki je nastal ob podpori Mestne občine Kranj.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice