Kranj
484 ogledov

"Ko je najtežje, znamo stopiti skupaj"

posledice naravne nesreče v Mestni občini Kranj
1/4
GARS, MOK, MIK
V teh dneh je možno večkrat slišati, kako da so imeli Gorenjci veliko sreče, ker da jih ujma 4. avgusta ni tako hudo prizadela kot Korošce. Tudi na območju Mestne občine Kranj je bilo v poplavah in plazovih prizadeto veliko ljudi in tudi zanje velja, da morajo prijaviti škodo do 15. septembra in da lahko zaprosijo za pomoč do 28. avgusta.

Po osveženih podatkih, ki smo jih danes pridobili iz Mestne občine Kranj, so poklicni gasilci Gasilsko reševalne službe Kranj in gasilci vseh 16 prostovoljskih gasilskih društev v občini v treh dneh, to je od 4. do vključno 6. avgusta, opravili več kot 370 intervencij. Pri tem so se uspešno povezovali s Civilno zaščito Mestne občine Kranj.

Plaz, Mestna občina Kranj | Avtor: fb Mestna občina Kranj Razdejanje v ujmi 4. avgusta 2023. fb Mestna občina Kranj

"Da znamo stopiti skupaj, ko je najtežje, smo videli ob pozivu gasilcev za prostovoljce, ki bi pomagali polniti protipoplavne vreče. V eni uri po objavi na občinskem Facebooku se je pri gasilcih pojavilo več kot 50 prostovoljcev," so navedli iz Mestne občine Kranj.

Pogajali so se za pontonski most

V ujmi na območju Mestne občine Kranj se je sprožilo 12 plazov, največ na območju Besnice, Javornika, Golnika in Pševa. Do vseh navedenih krajev so že možni dostopi, izjema je del Besnice oziroma Brsc, kjer je voda spodjedla most oziroma njegove temelje.  

Civilna zaščita Mestne občine Kranj se je, kot so pojasnili danes, "pogajala za pontonski most z italijansko civilno zaščito, ki je pomagala pri sanaciji na območju občine Škofja Loka. Po prejemu negativnega odgovora smo se odločili za začasno ureditev dostopa do domov tamkajšnjih krajanov. Naročili smo tudi že projektno dokumentacijo za izdelavo novega mosta."

Popravljena je tudi že cesta pri Javorniku, ki je splazila tako, da je bil onemogočen dostop do 15 hiš.

posledice naravne nesreče v Mestni občini Kranj | Avtor: GARS, MOK, MIK GARS, MOK, MIK

Do preklica pa ostaja zaprt most pri zgradbi nekdanjega podjetja Planika (na fotografiji zgoraj). Potem ko je bil med ujmo poškodovan betonski ovoj kanalizacijske cevi pod omenjenim mostom, je občina naročila statično presojo in strokovni pregled cevi. "Rezultate še čakamo," so sporočili iz Mestne občine Kranj.

Na vprašanje, ali je znana vsaj približna ocena škode, so iz Mestne občine Kranj odgovorili, da Komisija za ocenjevanje škode MOK zbira prijave in pridobiva grobo oceno stanja na terenu.
Prijave škode bo zbirala na za to predpisanih obrazcih do vključno 15. septembra 2023, več na povezavi.

Žabnica poplavljanje | Avtor: Andrej Leban Poplava v Žabnici. Andrej Leban

Za pomoč je treba zaprositi do 28. avgusta

Vlada je, kot je znano, odobrila finančno pomoč za popravila prizadetih stanovanj zaradi močnega neurja in tudi že nakazala denar Rdečemu križu Slovenije in Slovenskemu Karitasu za nujne potrebe zaradi poplav. Oškodovanci morajo vloge izpolniti do 28. avgusta 2023, več na tej povezavi.

Od 10. avgusta naprej zbira prostovoljne prispevke za svoje prizadete občane in občanke v poplavah in plazovih tudi Mestna občina Kranj, in sicer preko Fundacije Vincenca Drakslerja. Za to se je odločila, "da bi bili pri nudenju podpore v obliki prostovoljnih prispevkov za prizadete v ujmi kar se da enotni".

Kot nam je pojasnila predsednica uprave fundacije Nada Bogataj Kržan, je bilo do 18. avgusta na račun nakazanih 630 evrov. "Zbrana sredstva se bodo dodelila preko komisije, ki bo odločala o upravičenosti do zbranih sredstev. Poleg finančnih sredstev je Fundacija Vincenca Drakslerja so.p. eni od prizadetih družin ponudila tudi nekaj kosov pohištva, ki jih ima na razpolago v svojem skladišču na Pristavi pri Tržiču. Akcija zbiranja sredstev še vedno poteka, tako da vsi, ki želijo pomagati, sredstva še vedno lahko nakažejo na račun Fundacije Vincenca Drakslerja so.p 60000-0000000459, odprtem pri Lon d.d.. Po zaključku dobrodelne akcije bo poročilo objavljeno na spletni strani Fundacije Vincenca Drakslerja so.p., " je razložila.

Poleg tega je Mestna občina Kranj združila moči tudi z Rotary Clubom Kranj in Lions Klubom Kranj. (povezava). Denar bodo zbirali do konca avgusta. "Merila delitve zbranih prispevkov med prizadetimi v ujmi bomo uskladili z drugimi vključenimi v zbiranje," so še poudarili iz Mestne občine Kranj.

dezurni@styria-media.si

Škofja Loka, poplave GORENJSKA Gorenjska Izredne razmere na Škofjeloškem in tudi v Kranju Občina Medvode, poplava, vas Goričane Slovenija Kranju po uničujočih poplavah grozi ekološka katastrofa neslutenih razsežnosti Plaz, Mestna občina Kranj PO UJMI Kranj Kranj: preklic prekuhavanja vode, odvoz odpadkov posledice naravne nesreče v Mestni občini Kranj RDEČI KRIŽ Kranj Šolske potrebščine za 402 otroka

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.