Magazin
27 ogledov

Bivanje v barvah

soba Shutterstock
Zlatega pravila pri kombiniranju barv ni. Modne smernice so domena posameznika.

"Oblikovalci postajajo vedno drznejši. Tako nemalokrat najdemo kombinacijo zelene stene in kričeče rdeče zofe. Moda in njeni trendi pa so še vedno domena posameznika. Ne omejujte se v sanjarjenju. Dovolite si malo drugačnosti in sveže energije, močnih barv in nenavadnih dodatkov," svetuje notranji oblikovalec Miha Prosen iz Indizajna.

Bela barva kraljuje

"Med modnimi barvami prav gotovo prednjači bela. To je izjemno lahko kombinirati, nikoli ne morete zgrešiti s kombinacijo belega pohištva in na primer barvnih sten," pravi Prosen. "Svetlozeleni odtenki so velikokrat uporabljeni v spalnicah in tudi dnevnih sobah, srednjemočni zeleni toni pa so primerni za kuhinje in jedilnice," svetuje arhitektka Andreja Lotrič z Bivatibolje.com. Dodaja, da rdeča večini ljudi pospešuje srčni utrip ter dviguje krvni pritisk in energijo. Ker spodbuja tek, je pogosta podlaga jedilnicam.

Temne barve potlačijo

"Močne barve prostor optično zožajo, nasprotno pa dajejo mirne in zadržane barve občutek prostornosti. Hladne barve (modra, bela, nekateri odtenki zelene, vijoličasta …) so nevsiljive in prostor na videz širijo – kakor tople barve (rdeča, rumena, oranžna, rjava …). Temne barve delujejo težke, zato nas lahko potlačijo, medtem ko so svetle barve lahke in nas dvigajo," končuje Prosen.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.