Magazin
33 ogledov

Bodite pozor(!)ni za okolje

eko Shutterstock
V šolah poteka akcija ozaveščanja o pravilnem ravnanju z okoljem.

Kar šest tisoč dijakov slovenskih srednjih šol se to pomlad v sklopu akcije Pozor(!)ni za okolje dodatno izobražuje o tem, kako se v vsakodnevnem življenju obnašati čim bolj ekološko. Med osnove vsakdanje ekologije vsekakor spada pravilno ločevanje odpadkov, to znanje pa je seveda treba nadgraditi. Dijaki se z vestnim ekološkim ravnanjem potegujejo za nagrado, ki bo do konca šolskega leta ostala skrivnost. Ob svetovnem dnevu Zemlje vam organizatorji akcije ponujajo nekaj idej, s katerimi se lahko družinsko pridružite pravilnemu ravnanju z okoljem in o tem poučite tudi svoje bližnje.

Ideje za dan Zemlje

Vsak otrok ali mladostnik lahko z majhnimi gestami veliko naredi za okolje. Tu je nekaj primerov:

  • S sabo nosim vrečko za večkratno uporabo, da lahko iz trgovine odnesem nakupljene stvari. Če mi v trgovini ponudijo plastično vrečko, jo zavrnem.
  • V šolo se raje kot z avtom peljem s kolesom ali javnim prevozom oziroma grem peš.
  • Trudim se, da v zabojnik za mešane odpadke odvržem čim manj smeti. Odpadke dosledno ločujem.

Reciklaža za umetniški navdih

Odpadki lahko postanejo tudi umetniški izdelek. Predvsem kovine, papir in plastika so hvaležni materiali za umetniško izražanje. Organizatorji akcije poudarjajo tudi pomen rabljenih oblačil, ki naj le v primerih, ko res nikakor in za nikogar niso več uporabna, končajo v smeteh. Lahko jih predelate, uporabite za kaj drugega ali jih preprosto podarite. Reciklirajte.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.