Magazin
23 ogledov

Carmen v SNG Maribor

Slovenski narodno gledališče bo v Mariboru uprizorilo opero Carmen. Bizetova Car Žurnal24 main
V petek 22. februarja bodo oboževalci opere prišli na svoj račun v SNG Maribor, kjer bodo uprizorili slavno Bizetovo opero Carmen.

V Slovenskem narodnem gledališču bodo v Mariboru v petek 22. februarja uprizorili slavno opero Carmen skladatelja Georges Bizeta.  Režiser opere je  Alessio Pizzech, dirigentsko palčko pa si bosta izmenjala  Karen Kamenšek in Simon Robinson.

Zgodba o nebrzdanih strasteh
Zgodba govori o nebrzdanih strasteh in o prelepi ciganki Carmen, ki le za svoje razvedrilo peha v propad številne moške. Eden od njih je tudi desetar Don José, ki se zaradi nje upre svojim nadrejenim. Odreče se ugledu in pridruži skupini tihotapcev, med katerimi je tudi Carmen. Vendar se Carmen ne more upreti svoji spontani naravi in zapusti Joséja takoj, ko najde novo ljubezen. Zaradi tega Don Joséj izgubi razsodnost in sledi krvavo maščevanje.

Bizetova Carmen je prvo izvedbo doživela leta 1875. Deležna je bila mešanih odzivov, saj je del obiskovalcev menil, da je gnusobna, peščica pa je nemudoma prepoznala njeno pravo vrednost. Bizeta je kmalu pokončala prezgodnja smrt, ne da bi doživel zadoščenje v potrditvi, da je opera Carmen uspeh.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.