Magazin
333 ogledov

Česa vas delodajalec ne sme vprašati

Delodajalci si včasih dovolijo preveč. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vprašanja delodajalca, ne glede na to, ali gre za zaposlitveni razgovor, informativni intervju ali psihometrično testiranje, se morajo nanašati na zaposlitev, za katero se potegujete.

Podatki v zvezi z zaposlitvijo
Žal marsikateri delodajalec sprašuje po stvareh, ki niso bistvene za opravljanje razpisanega dela. Na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve so nam povedali: "Zakon o delovnih razmerjih določa, da delodajalec pri sklepanju pogodbe o zaposlitvi ne sme od kandidata zahtevati podatkov o družinskem oziroma zakonskem stanu, podatkov o nosečnosti, o načrtovanju družine oziroma drugih podatkov, če niso v neposredni zvezi z delovnim razmerjem. Prav tako ne sme pogojevati sklenitve pogodbe o zaposlitvi s pridobitvijo navedenih podatkov ali z dodatnimi pogoji v zvezi s prepovedjo nosečnosti ali odlogom materinstva ali z vnaprejšnjim podpisom odpovedi pogodbe o zaposlitvi s strani delavca. Delodajalec torej lahko zahteva in kandidat je dolžan delodajalcu posredovati le tiste podatke, ki se nanašajo na delo, za katero se sklepa pogodba o zaposlitvi, oziroma le tiste podatke, ki so v neposredni zvezi z delovnim razmerjem."

Prepovedana vprašanja
Da boste lažje prepoznali prepovedana vprašanja, vam prilagamo nekaj primerov:

  • Ali ste poročeni? Kdaj se nameravate poročiti? Ali načrtujete imeti družino? Koliko otrok imate?
  • Ali pripadate kakšni verski skupini? Ali hodite v cerkev?
  • Koga ste volili na zadnjih volitvah?
  • Ali ste imeli v zadnjem času ali v preteklosti katerokoli bolezen ali operacijo? Kakšno je zdravstveno stanje vaše družine?
  • Ali ste kdaj poskusili mamila?
  • Ali ste bili kdaj osumljeni kaznivega dejanja? (To vprašanje ni dovoljeno, saj osebo, osumljeno kaznivega dejanja, štejemo za nedolžno, dokler ni pravnomočno obsojena.)
  • Koliko ste visoki? Koliko ste težki? (Vprašanja o teži in višini niso dovoljena, razen če gre za opravljanje določenih del, ki zahtevajo določene minimalne standarde.)


Kršitve lahko prijavite
Borut Brezovar, glavni inšpektor RS za delo, nam je sporočil: "Če bi posamezniki želeli podati prijavo v zvezi z morebitnimi kršitvami delovnopravne zakonodaje, se lahko poda prijavo na območno enoto Inšpektorata RS za delo, in sicer glede na sedež delodajalca. Seznam območnih enot Inšpektorata RS za delo in vsi ostali kontaktni podatki so objavljeni na spletni strani, na tem naslovu . Prijavo se lahko poda bodisi pisno ali ustno (lahko tudi anonimno). Mogoče jo je posredovati tudi na sedež organa oziroma na elektronski naslov: irsd@gov.si."
                            
Visoke kazni za kršitelje
Zaradi kršitev določb v zvezi s pravicami in obveznostmi delodajalca se delodajalec kaznuje za prekršek z globo od 3.000 do 20.000 evrov, manjši delodajalec z globo od 150 do 8.000 evrov, delodajalec posameznik z globo od 450 do 1.200 evrov in odgovorna oseba delodajalca ter v državnem organu ali samoupravni lokalni skupnosti z globo od 450 do 2.000 evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.