Magazin
28 ogledov

Čiščenje je kot psihoterapija

čiščenje Shutterstock
Samo 20 minut čiščenja na teden je dovolj, da preprečimo stres in napetost. Zadovoljstvo pa bo še toliko večje, če boste uporabljali naravna čistila.

Poleg tega, da pri čiščenju izgubljamo kalorije in spodbujamo izločanje hormona sreče, nas to opravilo sprošča, hkrati pa z njim zmanjšujemo napetost, pravi ameriška psihologinja Marla Deibler. Še več; če boste čiščenju namenili vsaj 20 minut na teden, boste zmanjšali stres in možnost tveganja drugih psiholoških bolezni. Življenje v čistem okolju namreč vzbuja pozitivna čustva in občutek nadzora nad svojim domom. To pa prinaša zadovoljstvo in ugodje, predvsem če boste čistočo dosegli z naravnimi čistili.

Poskrbite za dom in zase

"Občutek nadzora nad svojim domom uspešno nadomešča občutek 'nenadzora' nad drugimi področji v življenju. Zato smo veliko bolj zadovoljni s sabo," je razložila psihologinja Rebecca Beaton, Sally Augustin pa je dodala, da je takšna želja po nadzoru prirojena. "Ljudje hočemo ves čas vedeti, kaj nas obkroža. Veliko raje in bolje se bomo prilagodili čistim prostorom, saj bomo imeli občutek nadzora, hkrati pa nas bo to sproščalo."

Vsak teden si zato vzemite 20 minut časa in poskrbite za svoj dom in zase.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.