Magazin
549 ogledov

10 ekonasvetov za čiščenje doma

čistila Shutterstock
Za čist in bleščeč dom ne potrebuje dragih čistilnih sredstev. Preverite deset nasvetov, s katerimi boste prišparali, obenem pa dodobra očistili dom.

Očistite pečico malo drugače. Bodite ekološki in uporabite čim naravnejše sestavine, denimo sodo bikarbono, vodo in naravno milo v tekoči obliki. Pečico poškropite z vodo in po njej potresite sodo bikarbono. Pustite delovati čez noč, nato pečico pobrišite. Na stene pečice nanesite tekoče milo, zdrgnite in sperite.

Odstranite maščobne madeže. Gobo ali krpo pomočite v beli destilirani kis, podrgnite po vseh stenah pečice in maščobnih delcev ne bo več.

Preženite neprijetne vonjave. Neprijetnega vonja po peki se znebite tako, da v vročo pečico postavite polovico sveže limone. Najbolje je, če jo daste v pekač oziroma drugo primerno posodo.

Madeži med peko. Če se pri peki umaže pečica, na madež nanesite pest soli in tako preprečite neprijetne vonjave. Nastane skorja, ki jo zlahka odstranite, ko se pečica ohladi.

Madeži na kuhinjskem pultu in ploščicah. Kuhinjski pult in ploščice od pridnega kuhanja prej ali slej obledijo, na nekaterih mestih pa lahko ostanejo celo trajni madeži od kave, pravega čaja, razlite omake in še marsičesa. Rešili se jih boste, če boste vanje s suho krpo vtrli stoodstotni alkohol in ga pustili delovati pet minut. Kuhinja bo kot nova!

Za kaj lahko pride prav limona? Kuhinjsko desko po uporabi zdrgnite z limoninim krhljem, nato pa operite kot običajno. Kuharski pripomoček bo čist in brez bakterij.

Odstranjevanje madežev z usnja. Beljak stepite v sneg in ga z mehko krpo vtrite v usnje. Ponavljajte, dokler madež ne izgine.

Molje odženite z zelišči. Molje odganjajo evkalipt, sivka in poprova meta. Pest posušenih zelišč zavijte v bombažni robček in ga zavežite s trakcem. Pripravite več vrečk, kajti čim močnejši je njihov vonj, tem bolj ščitijo oblačila pred molji. Posteljnino lahko zaščitite tudi tako, da na bombažne blazinice kanete nekaj kapljic eteričnega olja pačulija ter jih položite v omare in predale.

Vrnite medenini sijaj. Limonin sok zmešajte s sodo bikarbono, da dobite zmes, ki je gosta kot zobna pasta. Vtrite v kovinsko površino in pustite učinkovati pet minut, potem pa dobro sperite s toplo vodo. Da se bo medenina po čiščenju lesketala, za konec vanjo z mehko krpo vtrite malo oljčnega olja.

Naravno razpršilo za odstranjevanje pesticidov. V oddaji Oprah Show je Julia Roberts predstavila razpršilo za odstranjevanje pesticidov iz sadja in zelenjave, ki ga lahko sami naredite doma, uporabite pa ga lahko za večino sadja in zelenjave.

Potrebujete:

  • kozarec vode,
  • kozarec belega alkoholnega kisa
  • čajna žlička sode bikarbone.

Postopek:

  • Sestavine zmešajte in jih prelijte v stekleničko z razpršilom.
  • Sadje poškropite z vseh strani.
  • Pustite delovati od pet do deset minut, nato sadje operite pod tekočo vodo.
  • Za večje količine sadja tekočino nalijte v posodo ter vanjo položite sadje in zelenjavo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.