Magazin
55 ogledov

Delitev dela ogroža zakon

likanje Shutterstock
Moških, ki se radi lotijo tudi gospodinjskih opravil, je vse več. Seveda so ženske nad njimi navdušene, a raziskava je pokazala, da večja delitev dela v gospodinjstvu hkrati poveča možnosti za ločitev. Je srečen zakon res mogoč le tako, da ženska poskrbi čisto za vse?

Vsaj tako je pokazala raziskava, ki so jo naredili na inštitutu za sociološke raziskave v Oslu. Ugotovili so, da je število ločitev v gospodinjstvih, kjer si moški in ženska delita gospodinjska opravila, za 50 odstotkov višje kot v gospodinjstvih, kjer večino del opravi ženska.

"Več kot moški dela doma, večja je možnost ločitve," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Thomas Hansen, eden izmed avtorjev študije. Razloga za to sicer niso ugotovili, so pa dodali, da gre v večini za sodobne pare. Pri njih je delitev dela večja, drugačen pa je njihov odnos do zakona. Vrednote so se spremenile, na zakon ne gledajo več kot na nekaj svetega, zato je tudi več ločitev.

"Pri sodobnih parih imajo ženske višjo stopnjo izobrazbe in boljšo službo, zaradi česar so bolj finančno neodvisne. V primeru ločitve si zato lažje opomorejo," je še povedal Hansen.

Na Norveškem si moški in ženske sicer enakovredno delijo vzgojo otrok, medtem ko večino gospodinjskih opravil še vedno opravijo ženske. Študija je pokazala še, da so ženske iz tradicionalnih gospodinjstev približno enako srečne kot ženske v "modernih".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.