Magazin
32 ogledov

Deset presenečenj za očete

oče novorojenček dojenček Shutterstock
Očetje po rojstvu otroka doživijo več presenečenj kot njihove partnerke. Matere so se na novo vlogo pripravljale že med nosečnostjo in jih realnost ni tako udarila. In kaj lahko pričakujejo novopečeni očetje?

Samo ljubezen
Morda se vam bo zdelo, da vam novorojenček z jokom ne izkazuje ljubezni, vendar ni tako. Vaša ljubezen do otroka bo izredno močna in neprimerljiva. Konec koncev ste vi ustvarili to malo bitje in ste prisotni od prvega dne. Mnogi očetje občutijo vsesplošno ljubezen, za katero niso vedeli, da je sploh možna.

Spanje je preteklost
Zagotovo ste vedeli vnaprej, da bo urnik čisto drugačen in ne bo časa za nič, vendar niste pomislili, da bo najbolj trpel spanec. To zna biti še posebej naporno za očete, ki se po nekaj dneh vrnejo na delo in zmotno mislijo, da se bodo partnerke čez dan uspele naspati.

Depresija tudi pri moških
Poporodna depresija se pripisuje materam, a tudi moški ji podležejo. Eden od razlogov je ta, da se matere bolj posvečajo dojenčku kot pa vam. Ker se boste kmalu vrnili na delo, boste občutili prikrajšanje in manj pozornosti. A brez skrbi, saj depresija pri moških ni pogojena s hormoni, tako kot pri ženskah in se bo vse vrnilo na stare tirnice. Medtem pa svojih čustev ne skrivajte, temveč se o njih pogovorite s partnerko, prijateljem ali strokovnjakom.

Otrok edina tema pogovora
Ste kdaj pomislili, da se boste s svojimi prijatelji pogovarjali izključno o otrocih? Presenetili boste sami sebe, ko bodo iz vaših ust letele samo teme o dojenju, previjanju, spremembah, rasti in še marsičem. Tudi s svojo izbranko se boste pogovarjali le še o otroku, a to bo prav tako minilo.

Interakcija z otrokom
Morda bo to prva in najbolj močna izkušnja z osebo, ki ne bo upoštevala osnovnih pravil – na primer jokanje je lahko na sporedu cel dan in celo noč. Ne bodite začudeni, ko se bo dojenček po minuti pokakal v sveže previto plenico. Ne bodite užaljeni nad dojenčkovim nespodobnim obnašanjem, saj ne ve, kaj je prav in kaj ne. Izkoristite trenutke, saj se začenja eno najlepših razmerij v vašem življenju.

Odnos s partnerko
Nista več samo vidva, temveč je med vama še nekdo. Tukaj ni prostora za ljubosumnost, nikakor pa ne za zatirana čustva. Vzemita si nekaj minut na dan samo za vaju, izkazujta si ljubezen in nežnosti. Tudi spolno življenje bo postavljeno na stranski tir. Matere se bodo spopadale z odvečnimi kilogrami, dojke bodo boleče, ves čas bodo utrujene. Ko bosta z novorojenčkom ujela nek ustaljen ritem, se bo poglobila tudi vajina intimnost.

Strah
Očetovstvo predstavlja neizmerno odgovornost. Sedaj ste popolnoma odgovorni za malo bitje. Medtem ko matere skrbi o zmožnosti dojenja, se novopečeni očetje bolj ubadajo s strahom, kako preživeti družino. Druga skrb, ki se poraja, je nega otroka, čigar edina komunikacija je jok, tega pa očetje niso vajeni. Ne skrbite, slej kot prej se boste navadili na tovrstno dretje.

Protislovnost
Še včeraj ste oboževali svojega otročička, danes pa čutite vse prej kot ljubezen. Morda imate težave pri vzpostavitvi vezi s tem malim tujcem. Ne glede na razlog se očetje pogosto čutijo krive ter da niso dobri očetje. Takšni občutki so čisto vsakdanji in naravni.

Popolna zmeda
Dojenčki se izražajo samo preko joka, tako da bo precej zmede, kaj dejansko želijo. Pa gremo lepo po vrsti – dojenčka ste previli in nahranili, pa še vedno joka. Če so potešene vse njegove primarne potrebe, potem potrebuje le malo bližine in pozornosti. Zavrtite mu glasbo, mu zapojte, ga zazibajte in podobno. Če to ne pomaga, počakajte, da jok mine. Če ne mine, bo morda čas, da ga prevzame partnerka.

Otrok gre povsod z vami
Vedno ste brez težav skočili po opravkih, sedaj pa je ves čas z vami dojenček. In kar je bila nekoč rutina dveh minut, je postala sedaj brezkončno opravilo. Poskrbite, da boste še posebej dobro organizirani, v previjalni torbi naj bo vedno vse, kar dojenček potrebuje. Načrtujte izlete in opravke vnaprej. Sprva bo trajalo dlje časa, a čez čas boste spet točni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.