Magazin
20 ogledov

Dovolite mu, da okusi svet

otrok Shutterstock
Nošenje predmetov v usta je nevarno le, če so umazani ali okuženi.

Radovedni malčki svet okoli sebe odkrivajo tudi tako, da vse, kar jim zanimivega prekriža pot, nesejo v usta. Starši pa ne vedo, ali naj jim to dovolijo ali ne. “Otrok z določenimi bakterijami in virusi mora priti v stik, da razvije svoj imunski sistem, a ravnajte po zdravi pameti,” pravi pediatrinja Ajda Cimperman.

Umazane javne površine

Toda domače okolje je eno, javne površine, kakršni so nakupovalni centri, avtobusne postaje in podobno, pa za otroka predstavljajo nevarnost. “Nikar mu ne dovolite, da se tam plazi po tleh, kaj šele da bi karkoli dajal v usta,” poudarja Cimpermanova.

Narava ni škodljiva

Sprehod v parku je za malčka pravo doživetje in v ustih se hitro znajdejo kamenje, trava in zemlja. Te stvari lahko otrok okusi brez nevarnosti za njegovo zdravje. “Pazite le, da ne pride v stik s fekalijami oziroma ne raziskuje območij, ki bi lahko bila z njimi okužena,” opozarja Cimpermanova.

Pozorni pri nakupu igrač

Dejstvo, da bo vse, kar je malčku na voljo, najbrž romalo v usta, upoštevajte tudi pri nakupu igrač. Najbolje je, da se odločite za takšne iz lesa ali drugih naravnih materialov, ki ne vsebujejo škodljivih snovi (plastike, barv in lakov). Pozorni bodite tudi na to, da igrača nima manjših delov, ki se lahko odlomijo in bi jih lahko otrok vdihnil ali se z njimi poškodoval.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.