Magazin
33 ogledov

Droge so povsod – tudi v službi

Zloraba drog negativno vpliva tudi na produktivnost na delovnem mestu. Žurnal24 main
Zasvojenost je sicer posameznikov problem, vendar s stališča delodajalca le do točke, ko zaradi tega še ne trpi delovni proces v podjetju. Morda pa je rešitev v nenapovedanih urinskih testih.
Uspeh zagotovljen … dokler …
Po opravljenem razgovoru za službo v priznani revizijski družbi, se je Marko počutil odlično, samozavestno. Prepričan je bil, da je zaposlitveni razgovor dobro speljal in da bo dobil službo. Bil je primerno oblečen, dobro pripravljen na vprašanja o poznavanju podjetja in področja dela, navdušil pa jih je predvsem s svojim občutkom za ljudi in timskim duhom. Da bi proslavil dobro izpeljan intervju, se je Marko napotil k svojemu avtomobilu, ki je stal na parkirišču družbe, in si prižgal džoint. Na njegovo nesrečo, so radovedni izpraševalci, ki so skozi odprto okno zavohali vonj marihuane, videli svojega kandidata, ki se "ga zadeva" kar tam na službenem parkirišču.

Verjetno ni treba posebej poudarjati, da Marko službe ni dobil.

Raziskava SAMHSA
Na žalost pa takšna situacija dandanes ni nobena redkost. Iz raziskave zlorab psihotropnih substanc, ki jo je izvedla agencija SAMHSA (Substance Abuse and Mental Health Services Administration) izhaja, da je eden izmed 12 vprašanih redno zaposlenih Američanov priznal, da je v preteklem mesecu zaužil prepovedano substanco. V ZDA je registriranih 16,4 milijona uživalcev drog in od tega jih je 77 odstotkov zaposlenih, kar pomeni približno 9,4 milijona ljudi.

Najbolj razširjena druga je marihuana.  © iStockPhoto

 
Stanje pri nas
V Sloveniji naj bi bilo registriranih približno 8000 narkomanov, kolikšno je dejansko število odvisnikov, pa ne ve nihče. Droga je danes dosegljiva tako rekoč povsod: v šoli, na ulici, pri sosedu, prijatelju, najdemo pa jo tudi na delovnem mestu.

"Zloraba prepovedanih drog v službi je resen problem za zdravje, varnost in produktivnost posameznikov na delovnem mestu," pravi psihiater Terry Cline (ZDA).

V gostinstvu največ drog
Večina tistih, ki so v ameriški raziskavi priznali, da jemljejo prepovedane droge, je zaposleni v gostinstvu (17,4 odstotka) in gradbeništvu (15,1 odstotka). Veliko pa je tudi alkoholikov, in sicer jih največ glede na omenjeno raziskavo dela v gradbeništvu in rudarstvu (17,8 odstotka) ter na področju vodnih in električnih inštalacij in vzdrževanja (14,7 odstotka).

Uživalci drog so pogosteje na bolniški.  © iStockPhoto

 
Narkomani so več na bolniški
Iz državne raziskave SAMHSA je razvidno, da so zaposleni, ki uživajo prepovedane droge 3,6-krat pogosteje udeleženi pri delovnih nesrečah (kot povzročitelji ali žrtve) in so petkrat pogosteje v daljšem bolniškem staležu (zaradi različnih bolezni ali poškodb). Poleg tega v primerjavi z neuživalci prepovedanih substanc odvisniki približno 2,2-krat bolj pogosto rabijo odmor, ali odidejo prej iz službe in vsaj tri krat pogosteje zjutraj zamudijo v službo.

V ZDA podjetja izgubijo 81 milijard USD letno
Čeprav odvisnost od prepovedanih substanc naj ne bi bil problem delodajalcev, ta problem ameriška podjetja stane približno 81 milijard USD letno zaradi izgube produktivnosti. Odvisniki namreč delajo zgolj na približno 67 odstotkih njihovega potenciala.

Delovni kolektivi brez drog

Nekatera podjetja izvajajo naključna urinska testiranja svojih zaposlenih. Iz prej navedene raziskave izhaja, da je približno 30 odstotkov vprašanih redno zaposlenih povedalo, da njihovi delodajalci pogosto nenapovedano testirajo svoje zaposlene in ugotavljajo vsebnost drog v urinu ali krvi.

 

Preberite še:

Pravniki najredkeje testirani
Izkazalo se je, da največkrat testirajo zaposlene na področju prevozništva (približno 62,9 odstotka) in varovanja ter obrambe (61,8 odstotka). Zaposleni v pravnih službah, odvetništvu, pravosodju in umetniških ali dizajnerskih vodah so le redko podvrženi testiranju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.