Magazin
37 ogledov

Festival snega in ledu na Kitajskem

Umetnine bodo stale, dokler jih ne bo stalilo sonce.
1/14
Žurnal24 main
Zima je na sever Kitajske prinesla mraz in sneg in "na mraz odporne" umetnike. Tiste umetnike, ki pričarajo mojstrovine iz snega in ledu.

Mednarodni festival snega in ledu v Harbinu, večmilijonskem mestu na severu Kitajske, prirejajo od leta 1963. Vmes je zaradi nemirnega političnega položaja na Kitajskem sicer velikokrat odpadel, a po letu 1985 umetnine iz snega in ledu gradijo redno. Da je Harbin pravo mesto za tovrsten "mrzli" festival, dokazuje podatek, da se povprečna temperatura pozimi giblje okoli -15 stopinj Celzija, velikokrat pa se živo srebro spusti tudi pod -30 stopinj Celzija.

V Harbin je prijahal Napoleon
Festival se uradno začne 5. januarja in traja en mesec. A ledene in snežene skulpture začnejo postavljati že pred uradnim začetkom, če so temperature dovolj nizke, pa se ohranijo tudi po koncu festivala. Umetnine drugače zasijejo ponoči, ko jih osvetlijo z barvnimi laserji, laternami ... Ogleda si jih ogromno ljudi, med katerimi je seveda največ Kitajcev, prihaja pa tudi veliko Rusov in Japoncev. In letos imajo spet veliko za videti. Vodilna tema festivala so olimpijske igre, ki se 8. avgusta letos začenjajo v Pekingu, in okoli umetnin zato plešejo maskote največjega športnega praznika letos. A "kiparji" v Harbinu so kljub mrazu močno zavihali rokave in iz snega in ledenih kock zgradili še marsikaj. Iz Pariza sta "pripotovala" Napoleon in Rodinov Mislec, zgradili so ledeni kitajski zid, slavolok zmage, Eifflov stolp, tradiconalno kitajsko vas ... Festival v Harbinu je eden od štirih največjih festivalov snega in ledu – preostali trije so v Sapporu na Japonskem, v kanadskem Quebecu in na Norveškem.

Leta 2014 Kitajska pred Francijo?
Kitajska naj bi tudi po zaslugi letošnjih olimpijskih iger do leta 2014 prehitela Francijo in postala tista država, v katero prihaja največ turistov. Zanimanje za Kitajsko hitro raste predvsem zaradi bogate kulturno-zgodovinske in naravne dediščine, zaradi fascinacije Zahoda nad vsem kitajskim in zato, ker je bila država dolga leta zelo nedostopna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.