Magazin > Film & Glasba & TV
54 ogledov

36 moških favoritov za oskarja

Kdo bo februarja zmagoslavno dvignil tako cenjeni zlati kipec? Žurnal24 main
Spet je tisti čas v letu. Ko se zunaj hladi, hollywoodska tekma za zlate kipce postaja čedalje bolj vroča. Že zdaj je jasno, da je poligon za najboljšega igralca nabit s favoriti.

Od veteranskih profesionalcev, kot so Jack Nicholson, Denzel Washington in George Clooney, do mladih zvezdnikov Caseyja Afflecka, Emila Hirsca in Ryana Goslinga – izbira je težka. Predstavljamo vam 36 gospodov, okoli katerih se že dviga (oskarjevski) prah.

George Clooney, Michael Clayton/Leatherheads  
Clooney, dobitnik oskarja za stransko vlogo (Siriana) pred dvema letoma, se to jesen predstavlja v glavnih vlogah v dveh zelo različnih filmih. Kot naslovni lik v Michaelu Claytonu je neusmiljen korporativni odvetnik, ki doživi nepričakovano krizo vesti, ko se spopade z zlobno tekmico (Tilda Swinton). Leatherheads pa je verjetno bolj pisan na kožo zlatim globusom – romantična komedija, ki jo je vsestranski šarmer tudi napisal in režiral. Clooney igra veteranskega igralca ameriškega nogometa v 20. letih prejšnjega stoletja, ki si želi osvojiti srce novinarke (Renee Zellweger), v katero je zagledan tudi vroči novi rekrut (John Krasinski).



Viggo Mortensen, Eastern Promises 
Znova združen z režiserjem filma Sence preteklosti Davidom Cronenbergom, Mortensen tokrat igra ruskega mafijca, ki živi v Londonu in ljubi Naomi Watts. Odziv kritikov je navdušujoč, še posebno so pohvalili Viggov pogumni goli prizor, pa tudi film kot celoto. Eastern Promises bi bil tako lahko resen kandidat tudi v kategorijah za najboljši film in režijo.

Brad Pitt, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Dvanajst let je že od tedaj, ko je bil Pitt zadnjič nominiran za oskarja (12 opic). Tokrat bo hollywoodski lepotec srečo poskusil kot bandit z divjega zahoda Jesse James (prej so ga upodobili že Tyrone Power, Robert Wagner in Robert Duvall), Casey Affleck pa igra člana njegove tolpe, ki mu zabode nož v hrbet.



Daniel Day-Lewis, There Will Be Blood
Oskarjevec iz davnega leta 1989 (Moja leva noga) se tokrat predstavlja v epski adaptaciji romana Uptona Sinclairja Nafta. Day-Lewis igra moškega, ki mu uspe najti nafto v Teksasu na prelomu stoletja. Režira Paul Thomas Anderson (Magnolija).

Jack Nicholson, The Bucket List  
Trikratni oskarjevec (Let čez kukavičje gnezdo, Čas nežnosti, Bolje ne bo nikoli) in prav tako oskarjevec Morgan Freeman (Punčka za milijon dolarjev) se nam predstavljata v vlogi neozdravljivo bolnih pacientov, ki pobegneta z onkološkega oddelka in se podata na pot s seznamom stvari, ki jih morata opraviti, preden odideta v večna lovišča. Nicholson je bil zadnjič nominiran leta 2002 za zelo podobno vlogo – v Gospodu Schmidtu je igral upokojenca, ki se ob koncu življenja poda na "road trip".



Emile Hirsch, Into the Wild
Hirsch igra v četrtem režiserskem poskusu oskarjevskega igralca Seana Penna. V filmu, posnetem po knjižnji uspešnici Jona Krakauerja, Hirsch upodablja mladeniča, ki zapusti šolo, družino in prijatelje, da se napoti na dveletno odisejo s tragičnim koncem po divjini Aljaske. V stranskih vlogah najdemo oskarjevca Williama Hurta in Marcio Gay Harden.

Russell Crowe, Ameriški gangster / 3:10 za Yumo 
Verjetno se lahko oskarjevec iz leta 2000 (Gladiator) zahvali svojim izpadom pred paparaci, da za oskarja ni bil nominiran že vse od leta 2001 (Čudoviti um), niti za Gospodarja in bojevnika (nominiran za najboljši film) ali Cindarella Man (Crowe nominiran za zlati globus) ne. Zdaj se težavni Avstralec vrača z dvema vodilnima vlogama, čeprav bo za Ameriškega gangsterja verjetno konkuriral v stranski vlogi. V tem filmu igra policijskega detektiva na lovu za mamilarskim kraljem iz Harlema (Denzel Washington). Morda pa bo imel Crowe več sreče z vesternom – v 3:10 za Yumo namreč igra dobrohotnega izobčenca, ki se postavi po robu rančarju (Christian Bale).



Josh Brolin, No Country for Old Men
Sprva je le preprost kavboj, ki misli, da ga je doletela sreča, ko po mamilarskem streljanju naleti na bogat plen, a Brolin se vkrca na divjo vožnjo, ko ga neusmiljeno zasleduje psihotični morilec (Javier Bardem). Brolina bomo v stranskih vlogah videli tudi v oskarjevskih kandidatih Ameriški gangster in V dolini smrti (In the Valley of Elah), a njegova priložnost za zlato je v No Country.

Johnny Depp, Sweeney Todd
Dvakratni oskarjevski nominiranec v filmski verziji slovitega broadwayskega muzikala igra naslovno vlogo – demonskega brivca s Fleet Streeta. Vloga je že prinesla tonyja Lenu Cariouju in emmyja Georgeu Hearnu. Vendar, ali zna Depp tudi peti? Po kratkih odlomkih sodeč lahko navdušeno potrdimo, da zna. Johnnyju na poti do prvega zlatega kipca stoji dejstvo, da Akademija nerada nagrajuje mlade in lepe igralce. Sweeney Todda, velikega zmagovalca tonyjev iz leta 1979, je na velika platna prenesel Deppov dobri prijatelj Tim Burton.



Javier Bardem, Ljubezen v času kolere  
Oskarjevskega nominiranca leta 2000 za vlogo v filmu Preden se znoči tokrat srečamo v središču te epske zgodbe o neuslišani ljubezni, ki se razteza skozi pol stoletja v Južni Ameriki. Režira Mike Newell (Štiri poroke in pogreb), sloviti roman nobelovca Gabriela Garcie Marqueza pa je za film priredil oskarjevski scenarist Ronald Harwood (Pianist).

Casey Affleck, Gone Baby Gone / The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford
Mlajši Affleck v režijskem prvencu starejšega brata Bena igra zasebnega detektiva, ki v Bostonu išče pogrešano dekletce. V tej filmski verziji romana Dennisa Lehana (Skrivnostna reka) igrata še oskarjevca Morgan Freeman in oskarjevski nominiranec Ed Harris. Casey Affleck pa je navdušenje kritikov požel tudi za prepričljivo upodobitev trpečega morilca Jesseja Jamesa v filmu The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford.



James McAvoy, Atonement  
Potem ko je igral ob boku lanskega zmagovalca Foresta Whitakerja v Zadnjem škotskem kralju, bi se mladi McAvoy sam lahko potegoval za ultimativno igralsko nagrado v vlogi pogubljenega snubca Keire Knightley. Atonement, ki ga je režiral Joe Wrigh (Prevzetnost in pristranost), je favorit tudi v kategoriji za najboljši film, nagrajeni roman Iana McEwana pa je priredil oskarjevec Christopher Hampton (Nevarna razmerja).

Don Cheadle, Talk to Me
Pred tremi leti je bil Cheadle za oskarja nominiran v presunljivem filmu Hotel Ruanda. Tokrat se je igralec lotil še enega resničnega lika – v biografskem filmu Talk to Me igra Ralpha Walda - Peteyja Greena Jr., nekdanjega zločinca, ki je postal radijski voditelj in družbeni aktivist ter igral ključno vlogo pri pomirjanju rasnih napetosti v Washingtonu v burnih 60. letih prejšnjega stoletja. 



John Cusack, Grace Is Gone
Cusack bi svojo prvo oskarjevsko nominacijo lahko dobil za to presunljivo vlogo vdovca, ki se s svojima dvema otrokoma odpravi na pot, potem ko njegovo ženo ubijejo v Iraku. Studijski mogotec Harvey Weinstein bo prav gotovo poskrbel za močno Cusackovo oskarjevsko kampanjo, saj že zdaj Grace postavlja za svojega glavnega kandidata. Simpatičnemu igralcu ne more škoditi tudi to, da sam Clint Eastwood tako močno verjame v film, da se je prostovoljno javil, da napiše zanj glasbo.

Denzel Washington, Ameriški gangster/The Great Debaters  
Dvakratni oskarjevec (Alava, Dan za trening) ima v ognju dve močni, na resničnih likih temelječi vlogi. V Gangsterju je Denzel poredni fant – mamilarski kralj iz 70. let, ki je tihotapil heroin v krstah v Vietnamu ubitih ameriških vojakov. V Debaters je dobričina – tam igra profesorja majhnega teksaškega koledža v 30. letih, ki navdahne študente, da oblikujejo debatno ekipo, ki nazadnje na državnem prvenstvu izzove veliki Harvard. The Great Debaters je tudi Washingtonov režijski prvenec. 



Khalid Abdalla, The Kite Runner
Potem ko je lani debitiral na velikih platnih z vlogo glavnega ugrabitelja letala v filmu United 93, se nam škotski igralec tokrat predstavi v glavni vlogi v The Kite Runnerju, adaptaciji režiserja Marca Forsterja (Bal smrti) bestsellerja Khaleda Hosseinija. Abdalla igra Amirja, izseljenca iz Afganistana, ki se vrne domov, da bi pomagal staremu prijatelju, ki trpi po talibanskim režimom.

Tommy Lee Jones, V dolini smrti (In the Valley of Elah)
Davnega leta 1993 je Jones odnesel oskarja za stransko vlogo, ko je v Beguncu igral detektiva, obsedenega z lovom na Harrisona Forda. Letos bi bil igralski veteran lahko prvič nominiran v vodilni kategoriji za vlogo še enega lika, iščoč pogrešanega. V dolini smrti je Jones oče vojaka, ki se je po vrnitvi iz Iraka izgubil neznano kam. Morda pa bo 61-letni igralec nominiran tudi za stransko vlogo – v No Country for Old Men se nam predstavi kot šerif, na lovu za lovcem, ki so si ga za tarčo izbrali preprodajalci mamil.



Steve Carell, Punca mojega brata (Dan in Real Life)
Nominacija za zlati globus v kategoriji komedije/muzikla bi Carella lahko postavila za resnega oskarjevskega kandidata. Zvezdnik serije Pisarna tu upodablja občutljivega ovdovelega očeta treh, ki se zaljubi v dekle (oskarjevka Juliette Binoche) svojega mlajšega brata (Dane Cook). Film je napisal in režiral za oskarja nominirani scenarist Peter Hedges (Vse o fantu).

Christian Bale, Rescue Dawn/3:10 za Yumo  
V svojih dveh vodilnih vlogah je bolj dramatična predstava vedno izjemnega Bala v Rescue Dawn, kjer se je postavil v kožo resničnega lika, v Nemčiji rojenega ameriškega vojaškega pilota Dietra Denglerja, ki je v 60. letih vodil drzni pobeg iz laoškega taborišča za vojne ujetnike. V remajku klasičnega vesterna 3:10 za Yumo pa britanski igralec igra rančerja, ki se postavi po robu odpadniku Russellu Crowu.



Chris Cooper, Izdajalec (Breach)
Pred petimi leti je osvojil oskarja za stransko vlogo v Adaptaciji, tokrat bi mu novo možnost za zlati kipec lahko prinesel film Izdajalec, v katerem Cooper igra resničnega FBI-jevega agenta Roberta Hanssena, ki vohuni za Sovjetsko zvezo, njegov varovanec (Ryan Phillippe) pa ga poskuša razkrinkati.

Tom Hanks, Charlie Wilson’s War 
Dvakratni dobitnik oskarja za glavno vlogo (Philadelphia, Forrest Gump) je na čelu igralske zasedbe, ki vključuje tudi oskarjevca Julio Roberts in Philipa Seymourja Hoffmana. Po resnični zgodbi posneti film je režiral veliki zmagovalec Mike Nichols (dobitnik oskarja, emmyja, grammyja in tonyja). Odpadniški kongresnik iz 80. let (Hanks) s pomočjo teksaške dame iz visoke družbe (Roberts) in operativca za Bližnji vzhod (Hoffman) financira upornike v Afganistanu. Bestseller Georgea Crila je adaptiral emmyjevski pisec Aaron Sorkin (Zahodno krilo).



Billy Crudup, Dedication
Ta čudaška romantična komedija bi lahko dobitniku tonyja prinesla nominacije vsaj za zlati globus in nagrado Independent Spirit. Crudup igra pisatelja otroških knjig, ki pa otroke sovraži in se je potem, ko njegov edini prijatelj in dolgoletni sodelavec (Tom Wilkinson) umre, prisiljen povezati z ilustratorko Mandy Moore.

Michael Douglas, King of California
Douglasova ena in edina nominacija – za vlogo pohlepnega poslovneža v Wall Streetu – mu je pred 20 leti prinesla zlati kipec za najboljšega igralca. V King of California Douglas igra duševno bolnega moškega, ki oteži življenje svoji hčerki (Evan Rachel Wood), ko se odloči poiskati zakopani zaklad. Gre za filmski prvenec scenarista in režiserja Mika Cahilla.



Philip Seymour Hoffman, Before the Devil Knows You're Dead/The Savages
Oskarjevec iz leta 2005 (Capote) ima za ponovitev uspeha v ognju dve železi – v Devilu, hvaljenem trilerju Sidneyja Lumeta, z bratom (Ethan Hawke) načrtuje rop zlatarne svojih staršev, v The Savages pa igra jeznoritega brata, ki mora nekako sodelovati s sestro (oskarjevska nominiranka Laura Linney) in spraviti njunega ostarelega očeta (emmyjevec Philip Bosco) v dom za ostarele. Scenarij in režija: Tamara Jenkins (Slums of Beverly Hills).

Benicio Del Toro, Things We Lost in the Fire 
Dobitnik oskarja za stransko vlogo (Preprodajalci) iz leta 2000 tokrat igra v glavni vlogi nasproti oskarjevki Halle Berry (Bal smrti). Družinsko dramo o ženi in moževemu (David Duchovny) najboljšemu prijatelju, ki ju poveže nenadna moževa smrt, je režirala danska režiserka Susanne Bier (nominacija za tujejezični oskar za film Po poroki). 



Anthony Hopkins, Slipstream 
Oskarjevski veteran (Ko jagenjčki obmolknejo) je napisal, režiral in zaigral v tej drami o igralcu-scenaristu, ki osuplo odkrije, da kriminalka, ki jo piše, postaja resničnost.

Joseph Gordon-Levitt, The Lookout
V tej kriminalni drami, ki jo oblikujejo močni liki, mladi igralski talent Levitt (Tretji kamen od sonca) igra nedolžnega mladeniča, ki se znajde sredi bančnega ropa. Njegov lik se bori s prilagajanjem življenju z možgansko poškodbo. Ker je preveč zaupljiv, nazadnje plača ceno v tem napetem izdelku, ki predstavlja režijski prvenec za oskarja nominiranega scenarista Scotta Franka (Daleč od oči). Karizmatični Levitt nujno potrebuje močno DVD-kampanjo, če še želi upati na oskarja.



Ioan Gruffudd, Amazing Grace 
Valežanski igralec se je tukaj postavil v vlogo enega vodilnih angleških politikov 19. stoletja, Williama Wilberforcea, ki se v tej razburljivi drami režiserja Michaela Apteda bori proti suženjstvu.

Ryan Gosling, Lars and the Real Girl
Lanskoletni mladi nominiranec (Half Nelson) je ponovno izreden v tej bizarni romantični komediji o računalniškem piflarju, ki se zaljubi v napihljivo lutko, ki jo kupi na internetu. Gosling je eden od resnih favoritov za zlati globus v kategoriji muzikla/komedije, a podpora mu raste tudi za oskarja.



Tony Leung Chiu Wai, Lust, Caution 
Canski zmagovalec za vlogo v filmu Razpoložena za ljubezen je v središču spletk v tem vohunskem erotičnem trilerju, postavljenim v Šanghaj med drugo svetovno vojno. Režira oskarjevec Ang Lee (Gora Brokeback).

Clive Owen, Elizabeta: Zlata doba  
Oskarjevski nominiranec za stransko vlogo v Bližnjih odnosih se tokrat predstavlja kot snubec deviške kraljice Elizabete (Cate Blanchett). Kot Walter Raleigh dvori kraljici, pri tem pa se zaljubi v eno od njenih dvornih dam.



Mathieu Amalric, The Diving Bell and the Butterfly
Kot Jean-Dominique Bauby, resnični urednik francoske revije Elle, ki ga paralizira kap, bi bil ta dvakratni dobitnik cezarja lahko prvi francoski igralec, nominiran za oskarja po Gerardu Depardieuju leta 1990 (Cyrano de Bergerac).

Joaquin Phoenix, Reservation Road/We Own the Night
Oskarjevski nominiranec za Hojo po robu (2005) in Gladiatorja (2000) se vrača z dvema povsem različnima filmoma, ki sta ameriško premiero doživela le teden narazen. V Road sta Phoenix in Mark Ruffalo očeta, ki se morata spopasti s tragično smrtjo otroka. S tem filmom ima Phoenix verjetno največ možnosti za zlato, vendar pa je prepričljiv tudi v kriminalni drami We Own the Night kot črna ovca družine, ki poskuša zaščititi svojega policajskega brata in očeta (Mark Wahlberg, Robert Duvall) pred rusko mafijo.



Frank Langella, Starting Out in the Evening
Trikratni dobitnik tonyja igra v režijsko-scenarističnem prvencu Andrewa Wagnerja, posnetem po romanu Briana Mortona. Langella je samotarski pisatelj, ki ga študentka (Lauren Ambrose) ponovno zvabi pod soje žarometov.

Richard Gere, The Hoax/The Hunting Party
Gere je prejel zlati globus za vlogo v muziklu Chicago, a začuda v svoji 30-letni karieri ni bil nikdar nominiran za oskarja. Če kdaj, je njegova priložnost letos. V The Hoax režiserja Lasseja Hallstroma (Hišni red, Čokolada) igra Gere Clifforda Irvinga, prevaranta, ki je napisal lažno avtobiografijo Howarda Hughesa. Hoax je premiero doživel spomladi, a pri Miramaxu načrtujejo močno DVD-kampanjo, ki bi lahko obudila Gerove oskarjevske možnosti. V The Hunting Party pa Gere igra padlega novinarja, ki išče zadoščenje v povojni Bosni. Kritiki so nad njegovo predstavo navdušeni. Film je napisal in režiral Richard Shepard (Matador), ki je nedavno osvojil emmyja za televizijsko serijo Grda račka.



Jamie Foxx, Kraljestvo  
Pred tremi leti mu je oskarja prinesel Ray, zdaj pa Foxx srečo preizkuša v tem političnem trilerju režiserja/igralca Petra Berga (Friday Night Lights). Foxx igra vodjo ekipe agentov FBI-ja, v kateri so še oskarjevec Chris Cooper, Jennifer Garner in Jason Bateman, ki jih pošljejo v Savdsko Arabijo, da bi odkrili terorista, ki ogroža tam živeče Američane.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.