Magazin > Film & Glasba & TV
2669 ogledov

Kaj se dogaja? Vse več odpovedi za pesem Evrovizije

lps Andres Putting (EBU)
Vse več držav odpoveduje nastop na letošnji Evroviziji, ki jo bo gostil Liverpool.

Bolgarija in Črna gora sta odpovedali nastop na 67. tekmovanju za pesem Evrovizije, ki bo maja v Liverpoolu. Zdi se, da so glavni razlog za odločitev RTCG (Radio in televizija Črne gore), da ne sodelujejo, finančne težave. Ni prvič, da je RTCG zaradi finančnih težav izstopila iz ESC. To so storili v letih 2010, 2011, 2020 (RTCG je napovedala, da ne bo sodelovala, preden je bilo tekmovanje odpovedano zaradi Covid-19) in 2021.

lps gremo ali ne? Magazin Nejasnosti: Pojasnilo RTV Slovenija glede sodelovanja Slovenije na Evroviziji

Zdi se, da je odločitev BNT (Bolgarske nacionalne televizije), da se ne prijavi na tekmovanje, posledica tako finančnih težav BNT kot politične negotovosti v državi. Bolgarija se leta 2014 in 2015 iz podobnih razlogov ni udeležila tekmovanja.
Države, ki so sodelovale na zadnjem izboru za pesem Evrovizije, vendar niso izrazile namere o sodelovanju na letošnjem tekmovanju so Armenija, Češka, Moldavija in Severna Makedonija.

lps Magazin RTV Slovenija naj bi razmišljala o odstopu od Evrovizije 2023

Če se omenjene štiri države ne bodo udeležile tekmovanja, bo letošnji izbor za pesem Evrovizije, izbor z najmanj udeleženci od leta 2003 naprej.

Slovenija bo nastopila v Liverpoolu

Po poročanju eurovoix.com naj bi pred časom tudi RTV Slovenija razmišljala o tem, da bi odstopila od sodelovanja na Pesmi Evrovizije 2023, a je kasneje svojo udeležbo le potrdila. Alenka Gotar, ki je Slovenijo zastopala na Evroviziji 2007 in je zdaj članica programskega sveta RTV Slovenija, je takrat na družbenem omrežju objavila: "Odlična novica! Vodstvo in svetovalci RTV so spomladi razmišljali, da ne bi več sodelovali na Evroviziji! Veseli me, da so tokrat upoštevali mnenje Glasbene komisije Programskega sveta RTV, katere predsednica sem, da je pomembno, da slovenska glasba in glasbeniki ustvarjajo novo glasbo, ki se predvaja tudi v tujini. Hvala tudi celotnemu programskemu svetu RTV, levim in desnim svetnikom, ki ste nas/me podprli! Brez glasu proti! Naj živi glasba!" RTV Slovenija je za zurnal24.si glede tega posredovala naslednje pojasnilo: "Radiotelevizija Slovenija je potrdila slovensko udeležbo na Evroviziji prihodnje leto v Veliki Britaniji. Tako je Evrovizija v osnutku Programsko-poslovnega načrta in bo del programa v prihodnjem letu. Morebitnih predhodnih posameznih pogovorov ali razprav ne komentiramo."

evrovizija | Avtor: Profimedia Profimedia

Evrovizija 2011 Magazin Znano, kje bo potekalo tekmovanje za pesem Evrovizije

Do tega trenutka je 34 držav javno potrdilo svoje namere za sodelovanje na ESC 2023:

Polfinale (28 držav)

Albanija
Avstralija
Avstrija
Azerbajdžan
Belgija
Hrvaška
Ciper
Danska
Estonija
Finska
Gruzija
Grčija
Islandija
Irska
Izrael
Latvija
Litva
Malta
Nizozemska
Norveška
Poljska
Portugalska
Romunija
San Marino
Srbija
Slovenija
Švedska
Švica

Finale (pet velikih in Ukrajina)

Francija
Nemčija
Italija
Španija
Ukrajina
Združeno kraljestvo

Komentarjev 3
  • Kmodri 22:14 15.oktober 2022.

    Zapravljanje denarja!

  • Avatar Antikrist1
    Antikrist1 13:07 15.oktober 2022.

    Zakaj bi sploh kdo tekmoval, če je že vnaprej znano, da bodo spet zmagali nacisti iz Ukrajina! Slava Rusiji!

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 13:03 15.oktober 2022.

    To je škoda dat sploh kak cent za to eurovizijo,izguba časa in denarja.