Magazin > Film & Glasba & TV
3293 ogledov

KPK nad izbor za pesem Evrovizije

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) preverja očitke o domnevnih nepravilnostih pri izvedbi javnega natečaja.

V začetku meseca naj bi KPK prejela prijavo, da naj bi pri izboru letošnjega predstavnika ne Evroviziji prišlo do nepravilnosti. Za N1 so na KPK potrdili, da se ukvarjajo s primerom, vendar podrobnosti niso razkrili. Kot so jim pojasnili, bodo zadevo preverili z "vidika vseh sumov kršitev iz naših pristojnosti".

RTV Slovenija, ki organizira izbor predstavnika za tekmovanje Pesem Evrovizije, je oktobra lani objavila vabilo za sodelovanje pri izboru predstavnika. Glavni izbor naj bi potekal januarja v posebni oddaji, v kateri bi se predstavile štiri skladbe iz ožjega izbora. Kdo bi prišel v ožji izbor, bi izbrala strokovna komisija, sestavljena iz slovenskih in mednarodnih strokovnjakov.

Vendar do tega ni prišlo, saj je v začetku decembra RTV Slovenija sporočila, da so že izbrali predstavnika na podlagi glasov mednarodne strokovne komisije. Na izbor naj bi se prijavilo več kot sto skladb, slovenska žirija je od vseh prijavljenih izbrala pet skladb, zmagovalca pa med temi petimi mednarodna žirija. Komisijo je najbolj prepričala pevka Raiven. Pesem, s katero nas bo zastopala na Evroviziji, je uradno predstavila v soboto.  

Raiven | Avtor: Instagram Instagram

Več vprašanj kot odgovorov

Po vsem tem se je začelo zastavljati več vprašanj. Kako imamo lahko zmagovalca že decembra, če je bila za januar napovedana oddaja, v kateri naj bi ga izbrali? Kdo je ocenjeval skladbe, ki so prispele na izbor? V vabilu je namreč pisalo, da bo med prijavljenimi skladbami najboljše izbirala komisija, sestavljena iz slovenskih in mednarodnih strokovnjakov, v Dnevniku TV Slovenija pa so poročali, da je prijavljene skladbe ocenjevala zgolj slovenska komisija. Mednarodna komisija pa naj bi nato izbirala le med petimi najboljšimi skladbami. Spremenilo se je tudi število skladb, ki so prišle v ožji izbor, in sicer s štiri na pet.

Dodatno je zmedo vnesel odgovorni urednik razvedrilnega programa TV Slovenija Vanja Vardjan, ki je za Delo povedal, da so izmed več kot sto skladb izbirali mednarodni strokovnjaki, v nadaljevanju pa slovenski del žirije. Razlog, da se niso odločili za dodatno tekmovanje, pa naj bi bilo dejstvo, da je Raiven dobila več kot polovico točk iz celotnega nabora. To pravilo naj bi bilo zapisano tudi v pravilih izbora. Tega pravila v oktobrskem vabilu ni, poroča N1, prav tako na spletu ni dokumenta s pravili letošnjega izbora.

Kdo so osebe, ki so izbirale letošnjega predstavnika za Pesem Evrovizije, ni jasno, saj jih RTV Slovenija ni razkrila. Prav tako ni jasno, kakšne so bile končne ocene.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Kmodri_ 11:25 22.januar 2024.

    To je zato, ker ni odvrgla pregrešno dragih cunjc! Cunjce, ki komaj kaj prekrivajo so v modnem svetu znane kot pregrešno drage....

  • Avatar rajko55
    rajko55 09:47 22.januar 2024.

    A se v tem zombilandu se sploh še da kaj izpeljati brez korupcije?

  • Avatar Garancija
    Garancija 09:43 22.januar 2024.

    Bolš bi blo,da ne bi šli,ker to ni po izboru ljudi,ampak od nekih kvazi umetnikov