Magazin > Film & Glasba & TV
12758 ogledov

To je skladba, ki nas bo zastopala na letošnji Evroviziji!

Raiven Instagram
Raiven je nocoj na TV Slovenija predstavila sklabo Veronika, s katero nas bo maja zastopala na Evroviziji v Malmu.

Televizija Slovenija se je na podlagi glasov mednarodne strokovne komisije odločila, da tudi letos izbere enega izvajalca, ki nas bo zastopal na 68. Tekmovanju za Pesem Evrovizije v švedskem Malmöju. Izvajalca so predstavnikom medijev SNG Operi in baletu v Ljubljani razkrili že decembra. To je akademsko izobražena glasbenica Raiven s skladbo Veronika. Skladba pa je bila skrivnost vse do nocoj, ko jo je Raiven skupaj z videospotom predstavila v oddaji Misija Malmö. Pevka je tako besedilo kot glasbo napisala sama.

Navdih za skladbo je zgodba Veronike Deseniška, saj se je Raiven odločila, da bodo skladbe na novem albumu, ki bo izšel kmalu, navdihnili zgodovinski ženski liki. "Napisala sem si ogromno žensk, katerih zgodbe so mi bile zanimive, ko sem začela pisati glasbo, pa so se nekako združile. Na albumu bo vsaka pesem nosila zgodbo ene," je za Žurnal24 razkrila decembra. V spremljevalnem programu Popevke pa je lansko leto že predstavila pesem Ikona, ki govori o Lepi Heleni. 

"Skladba ni nastala z mislijo, da grem na Evrovizijo. Pri njenem ustvarjanju sem se osredotočila predvsem na dramatičnost, ki je ključna za učinkovito pripovedovanje zgodbe Veronike. Želela sem, da se njena zgodba ne le izrazi, ampak tudi resonira z letom 2024. In zato sem ustvarjala z mislijo, da potrebuje glasbo, ki je ravno prav filmska in sodobna," je pojasnila Raiven.

Akademsko izobražena glasbenica je za svojo predstavitev evrovizijskemu občinstvu ustvarila filmsko pripoved. To je podkrepila z vizualno podobo, ob čemer so se ji pridružili člani baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana, ki jo bodo spremljali tudi na velikem evrovizijskem odru.

Veronika je del simfonije Siren, ki bo svojo koncertno premiero doživela na velikem koncertu v Cankarjevem domu 21. aprila, kjer bo Raiven praznovala 10. obletnico svoje kariere. Še pred tem bo 17. februarja predstavila kratkometražni album Sirene pt. 1. Le nekaj ur pred tem pa bo stala na odru SNG Opera in Balet Ljubljana v naslovni vlogi opere Maria de Buenos Aires. Hkrati Raiven začenja priprave na evrovizijski nastop, kjer bo v ospredju povezovanje, kar je že nakazala s sloganom: "Jaz sem. Ti si. Veronika."

Na EMI sodelovala že trikrat

Raiven je na Emi sicer tekmovala trikrat, leta 2019, ko sta slavila Zala in Gašper, se je uvrstila celo na drugo mesto. Tokrat pa bo evrovizijski oder le dočakala. "Želim, da je nastop na Evroviziji odskočna deska za mojo nadaljnjo kariero. Ko sem novico delila s svojo mamo, mi je rekla, da je vedela, odkar sem bila stara pet let in sva skupaj gledali Evrovizijo, da bom enkrat stala na tem največjem glasbenem odru," je povedala decembra.

O tem, da nas bo verjetno zastopala Raiven, smo pisali že septembra. Takrat je celo sama objavila namig. Več o tem TUKAJ.

Komentarjev 26
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 18:04 21.januar 2024.

    Zvija se kot lanskoletna, melodije nima golote kot za reklamo za naturizem zveri in koncno ce se je Rtv odlocil da izloci drzavljane, bi mi drzavljani da nas ne zastopa in naj ostane doma. Slovenija ni last posameznika.

  • stilist 09:59 21.januar 2024.

    Akademsko cviljenje...

  • poldka 09:33 21.januar 2024.

    Pevka s harfo, dobrim glasom, lepim stasom, zanimivo skladbo, morda še dodatkom violončela... to bi bil verjetnejši uspeh...Zakaj toliko izumetničenosti???? Tudi kvalitetna preprostost še marsikdaj uspe...

Sorodne novice