Magazin > VIP
57271 ogledov

To je zmagovalka letošnje Evrovizije, slavi že drugič!

Evrovizija 2023
1/26
Epa
Drevi se je odvil finalni večer najbolj spektakularnega pevskega festivala na svetu.

Zmagovalka 67. Izbora za Pesem Evrovizije je švedska izvajalka Loreen s skladbo Tattoo. Glasbenica je na Evroviziji slavila že leta 2012. Na drugo mesto se je uvrstila Finska, na tretje pa Izrael. Naši Joker Out so pristali na 21. mestu. "Tako sem srečna, to je za vas," je Loreen povedala ob zmagi. Švedinja je prva ženska v zgodovini Evrovizije, ki je prvo mesto osvojila kar dvakrat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eurovision Song Contest (@eurovision)

Največji glasbeni spektakel na stari celini so v Liverpoolu vodili kar štirje voditelji, Britanki Alesha Dixon in Hannah Waddingham, ukrajinska pevka Julia Sanina ter legendarni obraz televizijske mreže BBC Graham Norton. Velika Britanija je tako že devetič gostila Pesem Evrovizije, tokrat v imenu Ukrajine, ki je zmago slavila lansko leto.

Evrovizija 2023 | Avtor: Epa Epa

V finalu je nastopilo 26 držav. Velikih pet, Francija, Španija, Nemčija, Velika Britanija, Italija in Ukrajina, kot lanskoletna zmagovalka. V prvem polfinalnem večeru so se naprej uvrstile Hrvaška, Švedska, Švica, Izrael, Srbija, Norveška, Moldavija, Češka, Finska in Portugalska. V drugem polfinalnem večeru pa Albanija, Ciper, Estonija, Belgija, Avstrija, Litva, Poljska, Avstralija, Armenija in Slovenija. Naša skupina Joker Out je s skladbo Carpe Diem nastopila 24.

Evrovizija 2023 | Avtor: Epa Epa

V sklepnem dejanju so glasovale vse sodelujoče države (37) ter ostali svet (1). Strokovne komisije (vsaka šteje 5 članov) bodo prispevale 49,33 odstotka glasov. Telefonsko glasovanje bo dodalo 50,67 odstotka, en set točk bodo podelili tudi gledalci iz nesodelujočih držav, kar so poimenovali Rest Of The World (Ostali svet), (Vir: Evrovizija.com). Skupni seštevek vseh točk nam je prinesel zmagovalca 67. Izbora za Pesem Evrovizije 2023. 

Predsednik slovenske žirije je bil Jernej Sobočan, glasbeni urednik z Vala 202. V žiriji so bili še: Ditka, Lara Baruca, Matjaž Vlašič in Hyu. Točke je sporočila voditeljica Melani Mekicar, slovenska žirija jih je 12 podelila Italiji. Slovenci pa so preko telefonskega glasovanja 12 točk podelili Hrvaški. Srbska strokovna žirija je 12 točk podelila Sloveniji. 

Komentarjev 3
  • radovednica 08:02 14.maj 2023.

    Ta Evrovizija, ki že zdavnaj ni to ampak Evroazija, je bedarija vseh bedarij. To ni več Evrosong ampak Evrokričanje, razbijanje, skratka od sprejemljive ali sploh glasbe, VELIKI NIČ! Pravila bi morala biti takšna, da lahko nastopajo samo evropske države in ...prikaži več vsak izvajati v svojem jeziku, pa da vidimo rezultat. Tudi Švedska bi pristala tam nekje spodaj. O Vaših, ne Naših "joker out" pa samo to: Jokajte za vedno OUT!!! Slovenija uboga, ne blamiraj se več, za vedno s tem, OUT!!!

  • leonardo 06:57 14.maj 2023.

    In spoštovana moja novinarka, če so že Srbi in Hrvati tako glasno navijali za naše, kam so se za vraga oni uvrstili. Niti besede kaj? Za hvala bi si zaslužili le par besed.

Sorodne novice