Magazin > VIP
21597 ogledov

Znano, ali so Joker Out v finalu Evrovizije!

joker out Profimedia
Drevi se je odvil drugi polfinalni večer najbolj spektakularnega pevskega festivala na svetu.

Evrovizija je nekaj, kar nam zavidajo celo Američani, ki so sicer sicer "kralji" spektakla. Letošnji izbor v imenu lanskoletne zmagovalke Ukrajine gostijo Angleži in zdi se, da je legendarni citat "The show must go on" še kako na mestu, in to v vseh pogledih. Veliko blišča, veliko drame in seveda tudi provokativnosti. 

Nocoj so se za vstop v finale Evrovizije potegovali Joker Out, nastopili so pod številko 10. Poleg njih smo na odru drugega polfinalnega večera videli še glasbenike iz Danske, Armenije, Romunije, Estonije, Belgije, Cipra, Islandije, Grčije, Gruzije, San Marina, Poljske, Avstrije, Albanije, Litve in Avstralije.

V finale so se uvrstili Albanija, Ciper, Estonija, Belgija, Avstrija, Litva, Poljska, Avstralija, Armenija in Slovenija. 

O finalistih je odločalo le telefonsko glasovanje držav, ki so danes nastopile, in glasovi iz Španije, Velike Britanije in Ukrajine. Vsak je lahko oddal največ 20 glasov. Strokovne žirije posameznih držav bodo svoje glasove oddale le v soboto.

V torek pa je bil na sporedu prvi polfinalni večer. Naprej so se uvrstile naslednje države: Hrvaška, Švedska, Švica, Izrael, Srbija, Norveška, Moldavija, Češka, Finska in Portugalska. V finale pa se je že uvrstil tudi prvi "škandal". Nekaterim so "kamen spotike" hrvaški rokerji Let 3 s skladbo Mama ŠČ. Skladba je imela v dobrem dnevu po Dori na Youtubu že milijon in pol ogledov. Nekateri so navdušeni, primerjajo jih celo z legendarnimi Queeni, medtem ko na Twitterju pesem številni označujejo za prorusko in parodijo, ki se norčuje iz ukrajinsko-ruske vojne. Pozivali so celo k diskvalifikaciji hrvaške skupine, a glasbeniki pravijo, da je ravno obratno. "Motiv v pesmi je vojna, vendar je skladba kot taka seveda kritična do tega. Nastala je lani, ko sem v Splitu delal neko predstavo. Zgodila se je vojna, zaradi tega sem se tudi odločili, da naredimo 'vojno opero', Mama ŠČ pa je ena izmed skladb te opere," je že februarja zaupal frontman Mrle, kot poroča rtvslo.si.

V velikem finalu bomo 13. maja tako slišali 26 najboljših pesmi, saj imajo Nemčija, Francija, Italija, Španija, Velika Britanija (velikih pet) ter Ukrajina (lanskoletna zmagovalka) mesto v finalu že zagotovljeno. Zmagovalno pesem bodo izbrale strokovne komisije vseh 37 sodelujočih držav, in sicer v enakovrednem razmerju s telefonskim glasovanjem, torej 50:50. Skupni seštevek bo prinesel zmagovalca Pesmi Evrovizije 2023, kot piše portal Evrovizija.com. Na stavnicah najbolje kaže Švedinji Loreen, ki je pred leti že zmagala na Evroviziji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Francs 10:11 12.maj 2023.

    Pesem Evrovizije že dolgo ni več glasbeni festival ampak .....ski cirkus , tudi ne evropski ker sodelujejo tudi Azijci in celo Avstralci. Zmagovalca se pa izbere predvsem po političnem ključu . Madžari in še kdo bi lahko imeli glasbeni presežek ...prikaži večk pa ne bi dobili več kot nekaj točk....Tudi letos bo Ukrajina visoko....Naši fantki so se pa oblekli dogodku primerno , glasba itak ni pomembna .... Škoda denarja.....

  • anica00 09:40 12.maj 2023.

    Upajmo, da bo letos zopet zmagala Ukrajina. Že lansko leto je imela v zmagoviti pesmi glasbeni presežek.

  • Avatar lu.ckyss
    lu.ckyss 02:45 12.maj 2023.

    Kot sem že nekajkrat napisal...Slovenija bo v Finalu izključno zaradi hlapčevanja Bruslju glede Ukrajine...Zmagal pa bo z neposredno vključitev v finalu Zelenski s kurcem po klavirju :DD...Bedno do amena, celotna farsa..

Sorodne novice