Magazin > Film & Glasba & TV
105 ogledov

Malo denarja, veliko muzike

Elvis Jackson imajo kljub recesiji za letos napovedane tri turneje, kar je v pri Žurnal24 main
Nekateri menedžerji in glasbeniki menijo, da prinaša še več koncertov, a nižje honorarje.

Slovenske menedžerje in glasbenike smo povprašali, ali bo svetovna gospodarska kriza vplivala na število koncertov v letošnjem letu. Znano je namreč, da so imeli izvajalci decembra manj nastopov kot v istem času lani. Njihova mnenja so deljena, bolj jasno pa bo, tako pravijo, šele čez nekaj mesecev.

Še več koncertov
“Večjega vpliva na število nastopov neke skupine ne bo imela recesija, ampak aktualnost in kakovost skupine,” je prepričan menedžer Sandi Maver (Elvis Jackson, Gušti in Polona, Tide, Dubioza Kolektiv). Kot zanimivost dodaja, da v tujini zanimanje za rock in heavy metal glasbo narašča, dobički so celo največji do zdaj, nič slabše pa ne kaže za leto 2009. Da se bo število koncertov celo povečalo, menita Urša Mravlje z Nike records, ki ima pod okriljem glasbenike, kot so Neisha, Eroika in Omar Naber, ter Robert Novak iz skupine Mi2. “V 90. smo bili v precej slabši situaciji kot danes, pa so bili to zlati časi za glasbenike. Ljudje v takih razmerah še bolj potrebujejo zabavo in sprostitev,” pravi Novak.

 

Pro et contra

Sandi Maver (menedžer)

''Vpliva na število nastopov ne bo imela recesija, ampak aktualnost in kakovost določene glasbene skupine oziroma tudi glasbenega žanra.''

Mojca Zupanič (menedžerka)

''Realno je pričakovati, da se bo število koncertov zmanjšalo. Seveda močno upam, da ne na račun kakovosti in vsebin, kar se v takšnih situacijah hitro zgodi.''
Ali se bodo njune napovedi uresničile, je za zdaj težko reči, saj naši menedžerji koncerte organizirajo le za nekaj mesecev vnaprej, večina glasbenih dogodkov in festivalov pa se pri nas odvije šele poleti. “Nekateri imajo v letošnjih prvih mesecih še več koncertov, drugi bistveno manj,” pravi menedžerka Mojca Zupanič (Katalena, Bratko Bibič & The Madleys ...) in dodaja, da bo realno sliko mogoče podati spomladi, ko bodo potrjeni koncerti za poletno sezono.

Nižji honorarji
Bolj kot na število koncertov bo gospodarska kriza, vsaj tako kaže, vplivala na višino honorarjev. Po mnenju Novaka organizatorji težko pridejo do sredstev, lastna pa raje zadržujejo v strahu, da se bo položaj še zaostril. “Recesija ponuja organizatorjem izvrsten alibi za krčenje honorarjev in programov,” pa meni Boris Benko iz skupine Silence.

Kakorkoli, Sandi Maver je prepričan, da bo “lažje skupinam, ki ne delujejo izključno na določenem tržišču, ampak imajo možnost nastopanja tudi drugje”.


Decembra je imel Andrej Težak, med drugim menedžer Magnifica (na fotografiji), manj nastopov kot lani, a tega ne pripisuje recesiji. © Matjaž Tavčar

 
Nekateri še ne krčijo
In kako na posledice recesije gledata dve izmed večjih kulturnih institucij pri nas? “Festival Ljubljana načrtuje v letu 2009 programsko in finančno bogatejši program festivalskega poletja kot leto prej. Bo pa višina sponzorskih sredstev odvisna od dogodkov, ki se bodo na finančnem področju zgodili v prvih treh mesecih leta,” odgovarja Janja Rozman , predstavnica za stike z javnostmi Festivala Ljubljana, medtem ko prvi mož Cankarjevega doma Mitja Rotovnik gospodarske krize vsaj za zdaj še ne občuti.

Zagotovo je v času recesije pomembno, da se kulturne vsebine še naprej odvijajo nemoteno, saj vplivajo, kot pravi Zupaničeva, na izobrazbo in psihofizično stanje posameznika. “Glede na stanje recesije je realno pričakovati, da se bo obseg kulturne ponudbe zmanjšal. Upam, da ne na račun kakovosti in vsebin, kar se v takšnih situacijah hitro zgodi,” dodaja menedžerka.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.