Magazin > Film & Glasba & TV
20685 ogledov

Največji škandali EME: Lasanje, pretepi, plagiatorstva in diskvalifikacije

Lea Sirk Mediaspeed
EMA vedno dvigne veliko prahu, tudi med tistimi, ki jim slovenska glasba ni blizu. Danes zvečer bomo ponovno izbrali predstavnika, ki nas bo zastopal na izboru za pesem Evrovizije. V kakšnem duhu je Ema potekala pretekla leta, pa preverite v prispevku.

Lansko leto nas je na Evroviziji zastopala Lea Sirk, čeprav sta bila ljubljenca gledalcev že drugo leto zapored dvojec BQL, kar pa ni dvignilo toliko prahu in slabe volje kot leto prej. 

Ema 2018 Magazin EMA: Znano, kdo bo vodil prireditev

Peticija proti žirija

Tudi leta 2017 je o tem, kdo bo Slovenijo zastopal na Evroviziji, odločal glas ljudstva in tudi glas žirije. BQL, ki sta pristala na drugem mestu, sta od poslušalcev dobila največ glasov – kar 8000 več kot Omar Naber, a je bila slednjemu žirija veliko bolj naklonjena kot bratoma Piletič, zato je v Ukrajino odpotoval Naber. Ogorčenje oboževalcev bratov Piletič je bilo veliko. Pritoževali so se po družabnih omrežjih, na spletu pa se je pojavila celo peticija proti žiriji na Emi . "Zahtevamo, da se upošteva glas ljudstva in neha promovirati "strokovno žirijo, ki v Sloveniji nima veze z strokovnostjo" in na Evrovizijo pošlje zmagovalce nas navadnih ljudi ne pa desetih izbrancev v žiriji. Celotna Evropa se nam dobesedno smeji,“ so med drugim zapisali v peticiji. Roku Piletiču se zdi takšno obnašanje nekaterih oboževalcev kar malo smešno. "Ne vem, kaj naj rečem. Meni se zdi to kar malo smešno. Lepo je sicer videti, da te ljudje podpirajo in se zate zavzemajo, a ta akcija je bila precej negativno usmerjena. Ne strinjam se z določenimi stvarmi. Opazil sem namreč tudi žaljivke na račun žirije in Omarja Naberja, kar mi ni bilo všeč. Kot izvajalcu Omarju to verjetno ni bilo prijetno prebirati, čeprav je tovrstnih stvari verjetno že vajen, saj ima veliko izkušenj,“ je za Žurnal24 povedal Rok.

Ema 2016 je minila brez škandalov. Zmagala je ManuElla, ki so ji sicer tuji komentatorji očitali kopiranje. Njena pesem naj bi bila namreč preveč podobna pesmi Something in the Water ameriške izvajalke Carrie Underwood.

Tudi Ema 2015 je bila v tem pogledu dolgočasna. Javnost se je obregnila le ob Marjetkino (Maraaya) obleko, za katero so nekateri menili, da si jo je sešila kar iz zavese. Nikomur pa ni bilo jasno, zakaj ima na glavi slušalke. Se je pa zato v preteklih letih na Emi dogajalo več sočnih stvari.  

lea sirk Magazin Znano, kdo bo nastopil na Emi, presenečeni boste!

Molkova besna na Raayja

Skladbo, s katero jeTinkara Kovač zmagala na Emi, je Raay pred izborom na Emi, kljub prepovedi kakršnekoli objave, poslal Tini Maze, ki je pesem pohvalila na Twitterju. To je močno zmotilo Mišo Molk, ki pravi, da se ji ne zdi prav, da si je reklamo delal na tak način.

Zgražanje Švedov

Ko smo leta 2010 na Eurosong poslali pesem Narodnozabavni rock, so se Švedi iz nas pošteno ponorčevali. Ko so ocenjevali vse pesmi na tekmovanju, je pet osebnosti iz sveta glasbe podalo oceno. In do Slovenije so bili neprizanesljivi. Pevka Marie Serneholt brez zadržkov dejala: "Ta pesem je tako shizofrena, da človek lahko postane nor." Pevka Lena Philipsson, ki leta 2004 je na Eurosongu s pesmijo It hurts zasedla 5. mesto, pa je povedala: "Hja, sploh ne razumem, kdo si je to lahko izmislil. Res bi rada videla to osebo. Neverjetno."

Langa ponoreli

Na Emi 2009 je za škandal poskrbela skupina Langa, ki je nastopila skupaj z Manco Špik. Veljali so za favorite, kar je pokazal tudi televoting, a žirija jim ni namenila niti ene točke, zato je zmagala skupina Quartissimo s hrvaško pevko. Pevec skupine Langa Jože Kontrec je po razglasitvi rezultatov znorel, zmerjal Slovence in Hrvate, pozneje pa so mu v avli popustile zavore. "Že lani ste nas zaj... pa letos isto, zdej ste pa Hrvate poslali na Evrovizijo!. Da nam režija ni dala točke .. tu se vidi, jebem vam sunac. Tu na RTV so vsi krivi, ne Slovenci. Naj snemajo, u pičku materinu. naj se vidi, kaj je to goljufija. Jebem vam mater, da vam jebem." Čez nekaj dni se je za incident opravičil.

Nastopila v rabljeni obleki

Petri Pečovnik, ki je na Emi tekmovala leta 2010, so očitali, da je nastopila v rabljeni obleki kreatorke Nine Šušnjara. V isti obleki se je namreč pred njo pojavila voditeljica Lucija Gubenšek, ki je kreacijo sicer vrnila oblikovalki, Petra pa jo je od nje kupila. Seveda so se takoj pojavile fotografije obeh estradnic v tej obleki in komentarji, kateri bolje pristoji.

Lenderova dvakrat druga violina

Leta 2006 je prah spet dvignilo glasovanje. Občinstvo je največ glasov namenilo Saši Lendero, Anžeja Dežana pa so uvrstili šele na četrto mesto. A ker strokovna žirija Saši ni dala nobene točke, je po skupnem seštevku zmagal Anžej. Saša se je morala tako kot leto prej spet potolažiti z drugim mestom. Leta 2005 jo je premagal Omar Naber s pesmijo Stop.

Dvojna diskvalifikacija

Leta 2008 se je o škandalu pisalo že pred začetkom Eme, saj sta bili diskvalificirani kar dve pesmi. Ker je bila skladba Eo eo skupine Zaka' pa ne predvajana pred zaključkom prireditve, je kršila pravila javnega razpisa in nadomestila jo je pesem Samara v izvedbi Brigite Šuler. Kasneje je bila diskvalificirana tudi pesem Extrem v izvedbi Petre Pečovnik zaradi dela besedila pesmi, ki je bil že predvajan in objavljen. Del besedila je namreč enak v pesmi Moj extrem Jasne Šantavec Mohar, s katero je Petra sodelovala kot spremljevalni vokal. Namesto Petre sta nastopila Cole in predsednik s skladbo Dober planet. Tega leta je zmagala Rebeka Dremelj.

Pretep med avtorji

Leto 2002 je bilo vsekakor najbolj škandalozno do zdaj. Slavil je trio Sestre, kar je že samo po sebi dvignilo veliko prahu, za dodatno ogorčenje pa sta poskrbela avtorja zmagovalne skladbe Magnifico in Patrik Greblo, ki je napisal drugouvrščeno skladbo Še in še, ki jo je zapela Karmen Stavec. Uradno razlog spora ni znan, neuradno pa naj bi se Magnifico na provokacije Grebla odzval s pestjo, zaradi česar je slednji moral na urgenco. Grenke solze razočaranja To pa še ni vse, kar se je dogajalo na Emi leta 2002. Karmen Stavec je bridko jokala, ker je s skladbo Še in še zasedla šele drugo mesto, kar so posnele tudi kamere. Leto kasneje ji je s pesmijo Lep poletni dan le uspelo zmagati, a z nastopom na velikem evrovizijskem odru je Sloveniji pripela eno najslabših uvrstitev na tem tekmovanju.

Lasanje v zaodrju

Leta 2006 sta si v zakulisju v lase skočili bivša urednica oddaje E+ Sonja Javornik in Monika Viti, bivša ljubica RTV urednika Vanje Vardjana. Njun prepir, ki je menda vključeval tudi vlečenje za lase, je potekal nekako takole: Sonja: "A si ti prfuknjena, Monika? Nehi me tle lasat." Monika: "Lažniva svinja, k' moraš Vardjanu v rit lest'. Daj poliži mu, poliži mu. Fu***ta se še naprej." Sonja: "Pa ne fu**m se jaz z njim! Ti si se fu**la, piz***ija, krava!" Monika: "Kaj sem jaz zate?" Sonja: "A boš nehala? Probala posiliti? /.../ Hodiš na sodišča in lažeš!"

Klinar obtožen plagiatorstva

To ni bilo vse, kar je tega leta dvigovalo prah. Aleša Klinarja so obtožili, da je pesem Hočem stran, ki jo je napisal za Alenko Godec, na las podobna pesmi Good Luck zasedbe Basement Jaxx. Alenka naj bi za to izvedela šele tik pred začetkom šova in je hotela odpovedati nastop, a je vseeno nastopila. Zaradi tega menda še dolga leta ni hotela sodelovati s Klinarjem.

Komentarjev 3
 • Avatar Bailevansa
  Bailevansa 00:48 17.februar 2019.

  Želite najti žensko za eno noč? Dobrodošli v == >> www.3xDate.top

 • Majazmaja 18:52 16.februar 2019.

  Ja, to je slovenska 'estrada'. Pa 95 % jih je na minimalcih ...

 • Avatar vec
  vec 12:19 16.februar 2019.

  Mislim da je skrajni čas da se tole norijo enkrat za vselej ukine, ker to je samo spomladanski FREE dopust za neketere posvečene in to če ne vem 30 let ? miška še enkrat ni manjkala na tej prireditvi, aja ...prikaži več sej to je njena prireditev.