Magazin > Film & Glasba & TV
46 ogledov

Posneli Čefurji raus!

čefurji raus
1/4
Žurnal24 main
V Visokem v Bosni je 17. avgusta padla zadnja klapa novega celovečernega filma Čefurji raus! scenarista in režiserja Gorana Vojnovića.

Vojnović je ob sodelovanju legende jugoslovanskega filma Abdulaha Sidrana, scenarista kultnih filmov Emirja Kusturice Se spominjaš Dolly Bell in Oče na službenem potovanju, pripravil scenarij, ki je dogodivščine 17-letnega Marka Đorđića in njegovih fužinskih prijateljev prenesel na filmsko platno. Zgodba o Fužinah, Marku, Adiju, Acotu in Dejanu, njihovih čefurskih starših, seksi voditeljici in nadležnih malih čefurkah, pretepenih šoferjih in gorečih kosovnih odpadih se je tako končno vrnila na svoje izhodišče, saj jo je Goran Vojnović sprva napisal kot scenarij in šele nato preoblikoval v roman.

Za literarno uspešnico si je prislužil nagrado Prešernovega sklada in nagrado kresnik za najboljši roman leta. Knjiga je izšla tudi na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Srbiji, Črni gori, na Poljskem in Češkem. V Sloveniji je doživela uspešno gledališko priredbo, ki je doživela že skoraj 300 uprizoritev.

Komentarjev 2
  • zztop 15:24 20.avgust 2012.

    Če bi to slovenc naredu , bi ga linčali , zdej pa bo sigurn uspešnica. Če je slučajno džuro pomagu, pol pa itak, bodo oskarji padal. Druge teme ni, juga, cigani, to ti je domovina.

  • kapibara 13:54 20.avgust 2012.

    Upam da so ga posneli sami Ćefurji...zato naj tam kar ostanejo...