Magazin > Film & Glasba & TV
13921 ogledov

To je glede Jerneja Šugmana sklenila vlada

Jernej Šugman Peter Uhan/SNG Drama
Pogreb bo v petek.

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, da bo za preminulega gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana organizirala državni pogreb z vojaškimi častmi. Bil je eden največjih in najprepoznavnejših slovenskih igralcev, človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, piše v sporočilu po seji vlade. Pogreb bo v petek.

"Redki so igralci, ki tako prepričljivo upodabljajo vloge v vseh žanrih, od tragedije do komedije, tako za zahtevne intelektualce in poznavalce kot tudi za povsem preproste ljudi. Vsem se je znal približati in jih razveseljevati," so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba Slovenija Zdravnik, ki je oživljal Šugmana: Ta namigovanja nas zelo žalostijo

Spomnili so, da je v svoji bogati karieri upodobil Maksa v Kralju na Betajnovi, Komarja v Hlapcih, Astrova v Stričku Vanji, Rogožina v Idiotu, Dimitrija v Bratih Karamazovih, kralja Leara, Hamleta, in to "vedno s prekipevajočo energijo in ponotranjenostjo". Širokemu krogu ljudi bo ostal v spominu iz Teatra Paradižnik in kot Veso iz Naše male klinike. Zaigral je v številnih filmih, mnogim risanim junakom, med drugim očiju pujsu v Pujsi Pepi, pa je posodil svoj glas.

Jernej Šugman | Avtor: Mediaspeed Mediaspeed

Vsaki gledališki vlogi, naj je šlo za komedije, drame, like iz klasične ali sodobne dramatike, je pustil močan pečat. Toliko vlog, kot jih je odigral Šugman, le redki dosežejo v celotni življenjski karieri. "Vrsta izjemnih likov, ki jih je Jernej Šugman odigral na odru ljubljanske Drame, dejansko predstavlja zgodovino svetovne dramatike od antike do danes," so poudarili in izpostavili, da je za svoje delo prejel več kot dvajset nagrad.

Jernej Šugman Magazin Ganljivo pismo Jerneju Šugmanu v slovo Jernej Šugman Magazin Zaradi Šugmanovega glasu se vam bo naježila koža

"Nad njim niso bili navdušeni samo kritiki, ampak je veljal za enega najbolj priljubljenih igralcev pri nas, ki je obvladal tako resne dramske vloge kot humorne, saj je imel odličen občutek za komedijo. Imel je odrsko prezenco in markantnost, kakršni ima le malokdo, zato se vrzeli, ki jo je pustil za seboj v Draminem ansamblu, tako se zdi, še ne bo dalo kmalu zapolniti," so še zapisali.

Igralca, ki je zaradi srčne kapi umrl v nedeljo v 49. letu starosti, bodo na ljubljanskih Žalah pokopali v petek ob 14.30.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Spark 12:05 14.december 2017.

    [ ... državni pogreb z vojaškimi častmi. ] Zaradi takih in podobnih kretenskih odločitev, se je že marsikateremu država Slovenija priskutila.

  • Plavi-mil 09:13 14.december 2017.

    Ta vlada je že zdavnaj izgubila kompas, pa kaj misli, da bo z lažmi (pokvarjen falkon) in prilizovanjem tako velikemu in spoštovanja vrednemu človeku dobila kaj političnih točk, drugim očita nabiranje političnih točk, sama pa na najbolj nizkoten način dela enako.

  • Papaja Popi 08:53 14.december 2017.

    Z vsem spoštovanjem do umrlega........................vojaški pogreb ???????????????.. ALO ??? Ali so izgubili kompas ???????????? Se vidi, da bodo naslednje leto volitve !!!!!!!!!!!!!

Sorodne novice