Slovenija
132326 ogledov

Zdravnik, ki je oživljal Šugmana: Ta namigovanja nas zelo žalostijo

ukc ljubljana, reševalno vozilo, rešilec, reševanje, bolnik, poškodba Žurnal24 main
Razširile so se informacije, da v reševalnem vozilu, ki je prišlo na pomoč Jerneju Šugmanu, ni bilo defibrilatorja.

"Odgovarjam z veseljem zaradi možnosti pojasnjevanja in hkrati z ogorčenjem zaradi namigovanj, ki so zelo daleč od resnice," nam je odgovoril Iztok Tomazin, ki je vodil intervencijo in je hkrati direktor tržiškega zdravstvenega doma. 

Pojasnil je, da je "defibrilator seveda standardna oprema vseh urgentnih reševalnih vozil" in da je bil v reševalnem vozilu, ki je na pomoč prišlo enajst minut po prejetem klicu, najsodobnejši defibrilator Lifepak 15.

Morda ni bilo tako, kot na televiziji ... 

"Seveda smo ga med oživljanjem tudi uporabljali – takoj po prihodu na kraj dogodka in ves čas oživljanja v skladu z mednarodnimi smernicami za oživljanje. Glede na srčni ritem, ki smo ga z defibrilatorjem – monitorjem takoj po prihodu do bolnika diagnosticirali, pa sam akt defibrilacije ni bil indiciran in zato tudi ne izveden, kar je mogoče zmotilo katerega od prisotnih laikov, ki je navajen gledati šolske primere defibrilacije v televizijskih nadaljevankah," je zagotovil Tomazin.

Jernej Šugman Magazin Jernej Šugman umrl na smučišču

Šugmana oživljali dlje, kot priporočajo smernice

"Celotno oživljanje je ne glede na zahtevne zunanje okoliščine (mraz -10 stopinj, metež…) potekalo povsem v skladu s smernicami, tako kar se tiče organizacije, postopkov kot tudi uporabljene opreme in zdravil. Ker smo se res borili za življenje, smo oživljanje celo podaljšali dlje od po smernicah priporočenega časa," pojasnjuje in dodaja, da je bila "poleg defibrilatorja prisotna in uporabljena tudi vsa druga standardizirana oprema za izvajanje nujne medicinske pomoči: naprava za umetno dihanje, jeklenke s kisikom, reanimacijski nahrbtnik itd."

Jernej Šugman Magazin Zaradi Šugmanovega glasu se vam bo naježila koža

Po intervenciji psihološki debriefing

"Čeprav je bil izid nenadne bolezni pri znanem igralcu tragičen kljub našim naporom, vsem članom ekipe, ki je sodelovala pri oživljanju, ostaja zadoščenje, da smo storili prav vse, kar je bilo možno. Takoj po intervenciji smo opravili tudi debriefing tako po psihološki (ja, tudi profesionalci z ogromno izkušnjami in znanja smo prizadeti po neuspešnih intervencijah), kot po strokovni plati – vse smo postopke preverili in analizirali ter ugotovili, da smo vse izvedli v skladu s smernicami. Žal pa je bilo stanje bolnika tako, da oživljanje ni bilo uspešno," je še dodal Tomazin in dodal, da jih namigovanja, da ni bilo vse tako, kot je treba, zelo žalostijo.

Jernej Šugman Magazin Ganljivo pismo Jerneju Šugmanu v slovo

Tomazin je sicer tudi izjemno izkušen gorski reševalec in alpinist, med drugim se je povzpel na pet osemtisočakov. 

Odzivi Magazin "Ne morem verjeti ... ne morem! Nočem! Počivaj v miru, dragi prijatelj ..." Tanja Ribič Slovo Magazin Tako so se Jerneju Šugmanu poklonili v šovu Znan obraz ima svoj glas

Fotografija je simbolna. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • srecnii 23:08 16.december 2017.

    spet iščejo krivca, pa kak narod je to.

  • maja73 11:20 14.december 2017.

    Vsak ima lahko slab dan, tako tudi čistilka/pek/učitelj/zdravnik/redar/prodajalka, itd. Vsi smo samo ljudje, ki delamo napake in nič več.

  • Avatar Džoser
    Džoser 09:22 14.december 2017.

    Zopet smernice v zdravstvu!Zakaj se potem slepomišite zakaj nekdo umre .Jasno in glasno povejte zaradi smernic,profita in farmacevtskih lobijev ,ki nas z kemičnimi zdravili zavestno zastrupljajo in ubijajo.Pomagajo jim pa pohlepni dohtarji ,ki prejemajo mito za prodajo te svinjarije."V naravi ...prikaži veči za vsako bolezen raste rožica le da ne učinkuje tako hitro